marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  O jurnalistă din China a făcut 4 ani de închisoare pentru că a pus întrebări despre sursa Covid din Wuhan

  de - | 13 mai 2024, 7:04 PM | Internaţional

  0

  O jurnalistă din China urmează să fie eliberată, luni, după ce a stat patru ani în închisoare pentru reportajele sale despre primele zile ale epidemiei de Covid-19 din Wuhan.

  Zhang Zhan, o fostă avocată, a călătorit la Wuhan în februarie 2020 pentru a documenta reacția guvernului chinez la ceea ce a devenit începutul unei pandemii globale. Ea și-a distribuit reportajele pe platforma X, YouTube și WeChat, potrivit theguardian.com.

  A fost una dintre puținele jurnaliste independente chineze aflate pe teren în timp ce Wuhan și restul Chinei erau în izolare.

  Într-un videoclip înregistrat în februarie 2020, Zhang a spus: „Nu pot găsi nimic de spus decât că orașul este paralizat pentru că totul este sub tăcere. Asta e cu ce se confruntă țara asta acum… Ne închid în numele prevenirii pandemiei și ne restricționează libertatea. Nu trebuie să vorbim cu străinii, e periculos. Deci fără adevăr, totul e fără sens. Dacă nu putem ajunge la adevăr, dacă nu putem sparge monopolul asupra adevărului, lumea nu înseamnă nimic pentru noi.”

  Într-un alt videoclip, ea a arătat un spital care era plin cu pacienți pe paturi din hol.Zhang a fost arestată în mai 2020 și ulterior condamnată la patru ani de închisoare pentru „instigare la scandal și provocare de agitație”, o acuzație folosită adesea împotriva activiștilor. A fost deținută în închisoarea pentru femei din Shanghai de atunci.

  sursa: Adevărul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.