marþi, 28 mai, 2024

Special Arad Logo

  Județul Arad și munții de gunoaie, o ecuație care tinde spre infinit

  de Raluca Medeleanu | 25 iulie 2020, 11:04 AM | Știri Arad | Topic special | Vârfurile

  3

  Un nou caz în care sacii de gunoi se transformă în „munți”, o priveliște pitorească deja prin județ, ne-a captat atenția astăzi, când am dat de trei fotografii postate de Iulia Lung pe Facebook. De această dată, povestea puturoasă vine de la Mermești, un sat aparținător comunei Vârfurile.

  „Când intri în satul Mermești, te întrebi dacă nu cumva a venit Moș Crăciun cu atâția saci”, spune doamna Lung.

  Județul Arad a trecut prin multe schimbări în ceea ce privește sistemul de colectare a deșeurilor, realizat printr-un proiect pe fonduri europene al Consiliului Județean și coordonat prin ADI SIGD, un masterplan ce se dovedește impecabil pe foaie, însă o reală harababură în practică.

  O poveste fără sfârșit?

  Încă de la intrarea în activitate a primei companii contractate astfel la Arad, s-au văzut primele efecte ale implementării „noii strategii”: Retim a îngropat săptămâni la rând, în 2018, străzile orașului în gunoi, primind pentru asta un val de amenzi, după care, lent, a reușit totuși să intre pe linia de plutire. Problemele însă au fost pe de parte încheiate, căci imediat după aceea au început să „scârțâie” și ceilalți operatori din județ. Anul 2019 a însemnat o serie de „gunoiade” similare cu cea  experimentată de arădenii din municipiu. Mai întâi GSU, firma care trebuia să colecteze gunoiul din zonele 2 și 4 din județ a ajuns în colaps, iar apoi, la începutul anului 2020, Activ Salubrizare a spus „Adio!” zonelor 1 și 5. Motivele expuse de firmele în cauză ar fi tariful mult prea mic stabilit în proiectul european, care i-a adus în pragul falimentului. Poate tocmai de aceea se și găsesc atât de greu firme care să le înlocuiască…

  Totuși, vara aceasta, Consiliul Județean, în încercarea de a remedia măcar o parte din problemă, a adoptat o hotărâre pentru a găsi un operator pentru colectarea gunoiului din zona 3 și pentru punerea în funcțiune a Stației Complexe Ineu-Mocrea. Cu toate acestea, în județ ne lovim în continuare de cazuri, precum cel semnalat în fotografiile de pe Facebook, în care sacii de gunoi ajung să se transforme în „munte” până ajunge cineva ajunge să îi și preia.

  Cine cade la răspundere pentru aceste servicii precare? Cine despăgubește oamenii care, conștiincioși, își plătesc taxa de salubrizare pentru servicii neconforme? Nu putem să nu ne minunăm totuși cum de proiectul masterplanului a primit „nota 10” din partea comisiei DLAF care l-a luat la control, când realitatea ne arată, în continuare, altceva.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cine și cât dă în șpagă cui și când, este întreaga problemă, nu nivelul redus impus de comunitatea europeană. DNA ar trebui să se „AUTOSESIZEZE”, dar probabil că la ei se duc primele șpăgi, doar așa ca cei ADI SIGD să-și vadă de „treabă” și să-și plătească „facturile” la timp. Cât timp sistemul MAFIOT nu este stărpit de la rădăcini nu vom să avem exact ce are nevoie comunitatea. Așa zișii „oameni de afacere” nu sunt decât niște mafioți când este vorba de contractele cu Autoritățile Administrative Locale. O GAURĂ NEAGRĂ în care se alocă sute de milioane de euro anual și care nu livrează decât FĂCĂTURI și produc milionari în euro, evazioniști ficali care au rolul de finanța MAFIA LOCALĂ condusă acum din umbră de numitul flaca zis „PARANOIDUL”.

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. A ajuns o firma care colectează gunoiul pe Arad sa aibă subordonați Politia locala și serviciul evidenta populației, eu zic ca acolo este un lucru grav și ar trebui un control riguros….. În schimbul mizeriilor pe care le lasă pe străzi vor cât mai mulți bani, HAIDEȚI SA NU MAI PLĂTIM SERVICII PE CARE NU LE PRIMIM !!!!!!

   0 voturi
   +1
   -1
  3. Modul in care peste 95% dintre ...

   … aradeni aleg sa-si arunce gunoiul este o mare problema.Daca renovezi o baie, o bucatarie, un balcon, nu este normal sa arunci molozul si sticla la tomberoanele pentru menajer, PET, hartie, etc.Lipsa de educatie si respect fata de cei langa care traiesc este crasa.Sa va spuna si cei de la canal ce scot din tevile infundate: tampoane, servetele umede, oase, etc.Sunt foarte multi care-si arunca in toaleta resturile de mancare, tocanita, ciorba, supa, etc.Cat de limitata sa fie aceasta societate in care oamenii se comporta in acest fel.Sunt indivizi, si nu putini, care isi arunca gonoiul din curtile caselor in tomberoanele de la blocuri, crengi, vegetatie, inclusiv tescovina de la struguri.Daca le atragi atentia risti sa te atace, sa te provoace la bataie, te injura, te scuipa, etc.Despre ce vorbim aici?Cu asa cetateni nu ne putem astepta la nimic bun si nici nu ne putem lauda, nivelul de educatie este atat de jos, de limitat incat nu cred ca aceste probleme se vor putea rezolva.Chiar daca exista zone unde traiesc oameni mai educati, in fiecare zi apar „gunoierii” care deschid tomberoanele si sparg toti sacii in care se afla gunoiul; este imposibil sa opresti aceasta nebunie; traim intre gunoaie, cu gunoaie, dimineata pana spre seara ne mananca mustele si plosnitele, iar seara tantarii si sobolanii.Ca si cireasa de pe tort avem din belsug si parfum de buruieni si ambrozie!Cam greu de rezolvat real asemenea probleme cu asa oameni!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.