Județul Arad are 89 de adăposturi de protecție civilă. Unde se află acestea





Miercurea alarmelor a readus în discuție un subiect intens dezbătut la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia. Ieri, când alarmele au sunat în municipiul și județul Arad, în cadrul unui exercițiu, arădenii au dezbătut pe Facebook subiectul adăposturilor de protecție civilă, întrebând și unde sunt amplasate acestea.
În județul Arad există 89 de adăposturi de protecție civilă unde cetățenii pot merge în cazul unui atac aerian. Adresele la care se află acestea pot fi consultate la sfârșitul articolului.
Adăposturile de protecție civilă sunt marcate, de regulă, cu un semn distinctiv reprezentând un triunghi albastru în interiorul unui pătrat portocaliu, cu dimensiunea de 25×25 cm. Acest semn trebuie amplasat atât pe fațada clădirii, cât și pe ușile de acces către adăpost.
Adăposturile sunt dotate cu instalații electrice, instalații sanitare și instalații de filtroventilație. Adăposturile de protecție civilă au fost puse în funcțiune, odată cu recepția clădirilor unde sunt amplasate.
Adăposturile de protecție civilă se află în administrarea consiliilor locale, operatorilor economici și proprietarilor de imobile, iar în conformitate cu prevederile art.45 din Legea nr.481/2004, alin.7, privind protecția civilă, republicată, aceștia sunt obligați să îndeplinească normele și măsurile stabilite pentru menținerea adăposturilor și a instalațiilor utilitare ale acestora, în stare de funcționare. Igienizarea și reabilitarea adăposturilor de protecție civilă se află în sarcina celor menționați mai sus.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Arad a precizat că a efectuat o verificare a adăposturilor de protecție civilă de la nivelul județului Arad în anul 2024. De altfel, această verificare este efectuată în fiecare an.
Printre deficiențele găsite de ISU Arad la adăposturi se numeră, umiditate, lipsa instalației de filtro-ventilație și faptul că adăposturile se inundă în anii ploioși cu apă din pânza freatică.
În anii trecuți, în urma verificării adăposturilor de protecție civilă, pompierii arădeni au găsit uși zidite sau blocate – vorbim despre adăposturile aflate la subsolurile unor blocuri.
Potrivit art. 45. alin. 6 din Legea 481/2007, în timp de pace adăposturile publice de protecţie civilă, cu excepţia spaţiilor amenajate ca puncte de comandă, pot fi utilizate pentru alte destinaţii, cu respectarea normelor tehnice, cu obligaţia de a fi eliberate în situaţii de urgenţă în maximum 24 de ore şi cu informarea prealabilă a centrelor operaţionale din cadrul serviciilor de urgenţă profesioniste.
Citește și: Săptămâna Protecției Civile la Arad. Ce activități au pregătit pompierii arădeni
Comentariile portalului
==PENSII SPECIALE = SCARBA MI E = MERCENARI LA STAPANIRE ==OM FARA MESTESUG --FARA DUMNEZEU == VORBA VECHE DIN BANAT ==
In afara de baloane si acadele, vor depune o coroana comemorativa la "Crucea Martirilor Unirii 1918-1919" ridicata in memoria celor 90 de aradeni ucisi de trupele comuniste ale lui Bela Kun .
Va fi dublu pedepsit fiindca a *agresat* si rusoaice!