joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update 5Judecătorii au respins contestația lui Cristian Chișmorie. Omul de afaceri rămâne în arest la domiciliu (Galerie foto)

  de Special Arad | 4 septembrie 2015, 11:30 AM | Chişineu Criş | Sintea Mare | Știri Arad

  48

  Știri Arad: O mașină în care se aflau, se pare, doi oameni de afaceri care dețin domeniul de vânătoare din Sintea Mare s-a îndreptat spre stâna ciobanului din localitate. Ajunși acolo, vânătorii ar fi tras focuri de armă asupra câinilor, ucigându-l pe cel care se afla în lanț, iar cel care era liber e rănit.

  Conform informațiilor noastre, s-a tras și asupra încăperii în care stăteau cei care păzeau oile. Ciobanii au pornit imediat în urmărirea  făptașilor, dar aceștia și-au avariat mașina și au abandonat-o pe drum. Paznicii oilor au chemat poliția, mai mulți polițiști fiind acum la locul unde s-au auzit împușcăturile, dar și la mașina paznicilor de vânătoare.

  UPDATE: Omul de afaceri Cristian Chișmorie recunoaște că de lângă mașina sa s-a tras în câini pe fondul de vânătoare care-i aparține

  Din informațiile pe care le deținem la această oră, în incident au fost implicate – din partea asociației („25 Sintea”) care deține fondul de vânătoare – trei persoane, printre care și doi membri ai acesteia, oamenii de afaceri Cristian Chișmorie și un comisar-șef, fost inspector de vânătoare în cadrul ITRSV Bihor, Dacian Iova. Aceștia, încolțiți de săteni, au abandonat mașina în care se aflau și au fugit de frica oamenilor.

  În mașina abandonată, oamenii legii au găsit tuburi de cartușe. Leșurile – din informațiile noastre, trei – câinilor au fost trimise la Direcția Sanitar Veterinară Arad, pentru expertizare.

  Contactat de Special Arad, Cristian Chișmorie a confirmat că s-a tras în câini, pe fondul de vânătoare care-i aparține lui și lui Bogdan Gagu. Aceștia susțin că au făcut totul legal, în sensul că „dulăii” ciobanilor, mai mulți decât prevede legea, le afectau vânatul.  Referitor la incidentul de aseară- azi noapte, vă pot spune că s-au împușcat 3 câini hoinari, în condiții legale conform legi 407/2006 ART 19 alin 3. Am fost prezent la incident și țin să menționez ca acești câini nu s-au împușcat în condițiile în care le descriu ciobani, care nu fac altceva în afara de a se victimiza. Noi, gestionarii fondurilor de vânătoare, avem probleme foarte mari cu ciobanii deoarece aceștia merg unde vor și cum vor peste terenul agricol și forestier unde câinii acestora se hrănesc cu progeniturile vânatului respectiv pui de iepuri, iezi de căprioară, pui de fazan etc. Legea vânătorii admite doar un singur câine la turma de oi, iar ciobanii respectivi au peste 10 câini (cât niște vitei) la turmă. În plus față de acest lucru, acești ciobani sunt și recalcitranți. Mai menționez că unul dintre ciobani s-a izbit frontal în mașina mea personală, în lateral, încercând să își facă singur dreptate. Consider că nu este admis ca în astfel de condiții ciobanii să își facă dreptate singuri. Și eu am câini, și acasă și la oile mele, și țin să vă spun că le cumpăr mâncare pe bani, nu îi hrănesc cu vânat. Acești ciobani au o turma de câini la oi, dar dacă le cereți o factură care au plătit-o acești ciobani, pentru mâncare la câini, nu o să poată să vă arate niciuna deoarece câinii acestora se hrănesc exclusiv cu vânat. Totodată este de specificat că poliția a fost la fața locului, iar oamenii legii vor stabili dacă acești câini au fost sau nu împușcați în condiții legale a cometat pentru Special Arad, Cristian Chișmorie. Întrebat dacă și el a tars, având în vedere că are o interdicție de trei ani pentru a vâna, Chișmorie a spus: „Exclus”.

  Purtătorul de cuvânt al IPJ Arad nu a dorit să facă niciun fel de precizare cu privire la ceea ce s-a întâmplat, spunând că se fac cercetări.

  UPDATE 2: Cristian Chișmorie a fost reținut pentru 24 de ore! „Răscoala de la Sintea Mare” a ajuns la procuror

  09.04.2015 – ora 11.30. Polițiștii de la „Arme și muniții” au dispus reținerea omului de afaceri Criștian Chișmorie, pe bază de Ordonanță, pentru 24 de ore, sub acuzațiile de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, distrugere și amenințare. „Răscoala de la Sintea Mare” a pus pe jar întreaga comunitate locală, iar o urmare firească a acesteia s-a concretizat într-un dosar de urmărire penală pentru Cristian Chișmorie, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Chișineu Criș.

  UPDATE 3: Cristian Chișmorie a fost arestat la domiciliu

  Procurorul de dosar de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Chișineu Criș a decis, în urmă cu câteva minute, luarea măsurii de arest la domiciliu pentru Cristian Chișmorie.

  UPDATE 4: În urmărirea demnă de un scenariu de film au fost implicate două mașini, Nissan-ul alb „fugărind” BMW-ul omului de afaceri Cristian Chișmorie. Urmările… în imaginile de mai jos. 

  UPDATE 5: Magistrații de la Tribunalul Arad au judecat contestația depusă de omul de afaceri Cristian Chișmorie, acesta solicitând ca măsura arestului la domiciliu luată în cazul său să fie anulată. În urma deliberării, judecătorii au decis să nu modifice decizia colegilor lor de la Judecătoria Chișineu Criș. Astfel, Cristian Chișmorie rămâne în arest la domiciliu.

  0 (1) 0 (2) 0 (3) 0

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Tin sa Menționez ca eu nu am spus ca asociatul meu a tras ci doar am spus ca nu am tras eu. La întrebarea pusă de jurnalistul dumneavoastră referitor la asociații de pe fond , am răspuns ca eu si cu gagu mihai suntem finantatorii acestui fond dar nicidecum nu am facut afirmația ca a tras asociatul meu in acești câini ci repet , doar ca nu am tras eu .

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. Ma intreb de multe ori – cine sunt acesti oameni de afaceri si ciobani si cum au ajuns sa stapanească, sa afecteze si sa dispuna de linistea indatinata a acestor locuri cu oameni pasnici si bineprimitori? Sfatul potrivit momentului cred ca ar fi sa cadeti la pace in cel mai scurt timp, ca daca nu, vor interveni specialistii si cred ca ne vom cruci de cele multe cate se vor afla.
   Ce, noile retete gastronomice exclud branza de oi de langa deosebitele mezeluri vanatoresti ? Nu cred !
   Deci, hai PACE hai !

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. stimabile „om” de afaceri, legea la ccare faci referire, spune ca se considera hoinari cainii care sunt descoperiti in terenul de vanatoare, fara supraveghere, la o distanta de peste 300 de metri de la cea mai apropiata casa locuita sau daca s-au departat de stapan astfel incat prezenta acestuia sa nu poata fi constatata. nu pare a fi deloc cazul in cele relatate mai sus, asa ca, cum se spune pe romaneste, las-o mai usor.
   cum explici matale ca daca, cainii se aflau la distanta de orice oameni, te-au fugarit satenii fiind si in gip? sau era usain bolt prin zona?

   +7 voturi
   +1
   -1
   • ca sa nu dezinformam publicul larg
    LEGE nr. 407 din 9 noiembrie 2006 (*actualizată*)
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    In sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos se definesc după cum urmează:
    f) câine hoinar – câine găsit liber în fondul cinegetic, care nu face parte din categoria câinilor de vânătoare şi nu poartă semn distinct care să ateste acest fapt, al cărui stăpân nu poate fi identificat la acel moment;

    +2 voturi
    +1
    -1
    • Daca o lege este imbecila trebuie modificata! si mai e ceva mai BRANCONIERILOR mari stiutori de legi si care va dati vanatori cinsti! De cand legea 407 sau aia a fondului cinegetic in care sunteti voi experti permite incalcarea dreptului la proprietate??????? de cand va plimbati voi alan dala prin culturile oamenilor si distrugeti voi si jivinele voastre munca de un an de zile a unui amarat dupa care cica in conditiile legii necajitul sa cera despagubire de la fond? credeti voi ca micii agricultori care isi duc traiul din petecele de pamant au nevoie de drumuri si judecati cu voi? de fapt voi PAZNICII pe asta si mizati! si cazul nu este doar la Sintea e valabil peste tot! ce zici de asta Domnul Merghel?? ce parere au oamenii din Cladova de pagubele pe care le fac mistretii tai?? Apropo stie cineva cate despagubiri au dat fondurile pentru pagube aduse culturilor in anul 2014 de ex in judetul Arad???

     0 voturi
     +1
     -1
  4. auzi ma gunoiule. Fondul de vanatoare sa ti l faci pe teren proprietate personala nu pe proprietatile altora. Si atentie mare la intrarea pe o proprietate privata fara acordul proprietarului! Adica pe intelesul vanatorilot. A intra pe terenul privat a cuiva fara acceptul proprietarului atrage unlele consecinte.

   +8 voturi
   +1
   -1
  5. Mare rahat! Când Gagu și ălălalt medic vet au braconat acum 2/3 săptămâni și s-a intervenit repede pe la Poliție et comp – n-a pățit nimeni nimic. Ăsta pt că ce ??! a fost reținut pt 24 ore! Nimeni nu te reține pt nerespectarea reg arme muniții, distrugere și amenințare (cică). Ți se face un dosar penal și ceau/bau. Sau MUSCĂ DIMITRIE ce a pățit când a ucis prin OTRĂVIRE sute de căprioare și s-a mușamalizat cazul tot de poliție și toți cei implicați în aplicarea legii pt acele fapte extrem de grave?? Domnu Sorin Iercan (dar și frate-său de la poliție) să nu-și frece satisfăcut labele care au ucis pe fondul de vânătoare al lui Chișmorie femele de mistreț cu pui și tot ce-i cădea sub ochi – că la declarații Cristi își desfășoară întreaga muniție. Paf!

   +11 voturi
   +1
   -1
  6. Pe de alta parte, ia zi nenea Chismorie, cum e cu cele peste 40 proiecte pe fonduri, in care s-a inceput/in altele va incepe urmarirea penala ? Cu toate acele firme constituite pe tot felul de necajiti din zona, care au semnat tot felul de acte ? ha? Asta apropo, de „omul de afaceri”

   +9 voturi
   +1
   -1
  7. Dar despre dosarul veterinarului braconier prins la „vânat” cu Gagu? Nu se mai aude nimic? Oare DNA știe cum se intervine pe la șefii IPJ când este prins in flagrant vreun braconier cu pile? Abia aștept sa va frângeti gâtul in pușcărie, traficanților de influența ce sunteți. Si voi braconieri nenorociți dar si milițienii jegosi cu funcții care va protejează! DNA, unde ești tu oare???

   +16 voturi
   +1
   -1
  8. cum naiba !

   Ciobanul avea 10 caini, legea permite 1!?
   ghiolbanii probabil dupa ceva alcool s-au gandit sa merga sa elimine „surplusul” de caini ai ciobanului. Asa ca dupa ce au prins curajul necesar au plecat pe intuneric si au tras…In scurt timp din vanatori au devenit vanat.
   Intrebare: – ce ati facut voi cum se numeste? De ce nu a-ti mers ziua cu organe competente sa rezolve problema?
   – cat de tembel trebuie sa fi incat sa declari ca ciobanii au vrut sa-si faca singur dreptate??!!

   ….pacat ca nu v-au prins…

   +1 voturi
   +1
   -1
  9. Vedeti voi,tot timpul cautam sa aruncam cu pietre in oameni care au putere financiara chiar la cel mai mic pas facut gresit.Intradevar nu este corect ceea ce sa facut insa ar fi mai bine sa nu judecam noi acesti oameni.Cred ca este un Dumnezeu care stie mai bine decat fiecare dintre noi de ce sa intamplat aceste lucruri si de ce.

   +4 voturi
   +1
   -1
  10. Diana draga, dacă tot l-ai invocat pe D-zeu in situația de fata, te întreb si eu…oare nu cumva i se întorc relele facute? In loc sa te iei de cei care posteaza, mai bine pui mâna pe o carte. Ți-as recomanda cu drag manualul de limba romană, clasa a 4 a. „Femeie rea, ce sunteți” Caraghioasa poți fi, cumatroooo :))))))

   --1 voturi
   +1
   -1
  11. Ciobani jegosi, mai aveti tupeul sa faceti pe victimile ?? Nu aveti nici o limita, nu respectati nici o lege , sunteti numai pe distrugere. ( sti bine ce ai facut si in urma cu o luna) nu te mai afund ca si asa o sa ai mari batai de cap cu ce-ai facut acum , amenintarea ta s-a materializat prin distrugere si tentativa de omor ai intrat intentionat cu toata viteza in partea soferului pentru a-l rani si agresa , iti faci legea singur si crezi ca o sa scapi cu marturia mincinoasa a ciobanului tau care deja se lauda ca ati pus jujeu la caini si pe unul l-ati pus in lant dupa ce au fost puscati , sa nu uiti minciuna are picioare scurte

   +5 voturi
   +1
   -1
  12. Pisicile hoinare şi câinii sălbăticiţi sau hoinari găsiţi pe suprafeţele productive ale fondurilor cinegetice se capturează sau se împuşcă fără restricţii şi fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu poate fi sancţionată.
   art 19 al 3 din 407/2006
   de asemenea acceasi lege incepe cu definirea cainelui hoinar respectiv art1 lit f:
   câine hoinar – câine găsit liber în fondul cinegetic, care nu face parte din categoria câinilor de vânătoare şi nu poartă semn distinct care să ateste acest fapt, al cărui stăpân nu poate fi identificat la acel moment;
   Numai la noi in tara omul „moare cu legea in mana”
   Luati de buna o singura declaratie a unei singure persoane la care daca iati vedea poza , nu trebuie sa fii specialist sa tragi concluzia ca nu e in deplinatatea facultatiilor mintale

   +8 voturi
   +1
   -1
  13. Auzi ce aberatii. Domnul Jurist ati ramas cumva sub influenta bauturilor alcoolice ? Cine vorbeste de tentativa de omor? S ar putea ca rezultatele balistice sa il infunde cu totul pe clientul dvs. Mai ales ca vagonul in care se adapostea ciobanul are se pare urme de alice…. Deci se pare ca sa tras cu arma spre el. Asa ca da. Acolo e tentativa clara de omor!

   --6 voturi
   +1
   -1
  14. oare vi se pare normal ca un individ care in 2008 bracona fara nici o remuscare a reusit intr-o singura noapte sa ia viața a 11 ciute de lopătar cu vițeii in ele,fiind condamnat ulterir la 3 ani de închisoare, sa ii se permita sa detina pe baza de atribuire directa un număr de patru fonduri de vânătoare???

   0 voturi
   +1
   -1
  15. Trif Ioan (jurist și criminolog)

   Sunt indignat de modul în care magistrați din Romania fac cercetarea în funcție de presiune mass-media, la fel si in cazul de față când prin prisma faptului că stirea a avut un impact mediatic considerabil la nivel județean, magistrații au considerat adecvat să admită cererea de arestare a Parchetului, cu toate că în cauze similare nu se admitea nici măsura controlului judiciar…spun asta ținând cont că toată acuzarea se întemeiaza pe spusele unui îngrijitor de oi. Departe este gândul de a generaliza însă de cele mai multe ori acești ingrijitori de ovine sunt elemente parazitare și,sau infractoare ala societății care nu se pot integra in lumea civilizată și aleg să se retragă la stâne.

   +6 voturi
   +1
   -1
   • Da numai potrivit surselor individu’ ar mai avea cateva derapaje penale..pe de alta parte aceste fonduri de vanatoare au o serie de semne de intrebare?cum sau constituit?ce cauta tot felul de elemente declasate in componenta lor?cine le avizeaza?nui cunosc personal(si nici nu vreau sa-i cunosc )pe membrii acestor fonduri,dar ii rog sa-si revina la realitate pana nu-i tarziu..

    --2 voturi
    +1
    -1
  16. Marius - student la drept

   Domnilor procurori ați uitat ca Art. 5 din Codul de procedura penala prevede următoarele : Aflarea adevărului (1) Organele judiciare au obligaţia de a asigura, pe bază de probe, aflarea adevărului cu privire la faptele şi împrejurările cauzei, precum şi cu privire la persoana suspectului sau inculpatului.
   (2) Organele de urmărire penală au obligaţia de a
   strânge şi de a administra probe atât în favoarea, cât
   şi în defavoarea suspectului sau inculpatului. Respingerea sau neconsemnarea cu reacredinţă
   a probelor propuse în favoarea suspectului sau
   inculpatului se sancţionează conform dispoziţiilor
   prezentului cod.” de ce adminitrați probele doar împotriva lui Chișmorie ? A verificat cineva din rândul organelor judiciare daca nu cumva oierul era cel beat ?

   +5 voturi
   +1
   -1
  17. Ciudat cum il aresteaza pe omul acesta că a puscat niste maidanezi si la minee cand mi-au spart casa și mi-au furat 5000 lei și verighetele și eu i-am prins în flagrant, i-au lasat în libertate….bine că e omul asta periculos că împușca criminalii de copii, nu ați uitat cazul din București sper,….și cei care fura sunt lasați liberi….oare de ce pleaca Românii noștri din Romania ???

   +5 voturi
   +1
   -1
  18. Eu locuiesc in Sintea și nu de multe ori când treceam pe lângă stâna ciobanului care acum e victima, cel putin 5-6 câini veneau înspre mine iar ciobanului care ”cântărea” berile nici măcar nu-i păsa…bine că nu i-am lovit cumva câinii să ma aresteze și pe mine :))

   +5 voturi
   +1
   -1
  19. Nu e bine ce se întâmplă !!!

   Aș dori ca la întrebarea următoare să-mi răspundă procurorul de caz, doar pentru a demonstra un punct de vedere, că de pare că, consultă lista de comentarii…
   Dacă :
   ”Ionel îl invidează pe Ghița și vrea să scape de el ?, simplu : Ionel se automutilează, își provoacă rănii grave prin lovire cu corp dur, își rupe lanțul de la gât și împreună cu telefonul mobil de pune în bordul autoturimului lui Ghița care are încredere în oameni și își lasa auto deschis…după aceea Ionel merge la Poliție și delcară că a fost tâlhărit de Ghița care se afla de fapt singur aceasă și dormea…”ce facem cu Ghiță ? la cât de superficial se lucrează acum în sistemul judiciar Ghiță o sa facă pușcărie pt tâlhărie, nu ? dacă se merge pe precedent și se ține cont de cauza Chișmorie unde s-a procedat în aceeași manieră, înseamnă ca va fi cu siguranță arestat săracul Ghiță care a avut tupeul să lase masina sa descuiată și el să doarmă….

   +7 voturi
   +1
   -1
  20. Domnu cu „exemplul Ghita” eu cred ca tu ai o problema la mansarda, nu mansarda casei ci a ta.
   Vrei sa zici ca cainele s-a automutilat(sinucis) direct in portbagajul lui Chismorie. Cele 2(DOUA) buletinele gasite la fata locului au fost ale cainilor si nu a lui Chismorie,…
   Singura problema momentan a lui Chismorie e sa gaseasca un prieten(sau mai bine zis un prost) care sa ia toata fapta asupra sa. Desi sa nu uitam ca el a fost la volan, …

   --1 voturi
   +1
   -1
   • exemplul meu a fost pentru a arata lacunele din sistemul judiciar unde nu se mai tine cont de prevederile legale, dar dvs. se vede ca sunteti necunoscator si mai bine ar fi sa va abtineti de la comentarii…si dupa cum ziceti Chismorie era la volan iar din procesul-verbal de cercetare la fata locului reiese ca persoana care se afla in dreapta a savarsit faptele, asa ca….”mucles” !!!

    +1 voturi
    +1
    -1
  21. Cred ca la ora actuala „mucles” e pentru clientul-prietenul dvs. Martorii spun ca tot Chismorie a amenintat pe cioban ca-l pusca in cap.
   Ideea lui a fost sa puste cainii si sa puna faptele in spatele asociatului sau Gagu, care inainte cu o saptamana a avut alt incident luandul la bataie pe un prorietar de teren. Problema e ca a fost prins asupra faptuluiu. Daca a facut totul corect si conform legii de ce a fugit ca si un las si a abandonat masina?

   +1 voturi
   +1
   -1
  22. Se pare ca si-a gasit prostul(scuzati – prietenul), unul dintre paznicii lui.
   Baiatule vezi de treaba ta, nu face puscarie pentru altul ca urma o sa-ti para rau. Tie o sa-ti para rau pentru ca lui in nici un caz.
   Uitativa la cazierul lui Chismorie, la faptele ce le-a mai facut si apoi sa va fie mila de el.
   Dupa fapta si rasplata!

   0 voturi
   +1
   -1
  23. Sunt un agent comercial,avand zona de acoperire si in Sicula, iar intamplator am auzit o discutie in care paznicul de vanatoare” a domnului …… se lauda ca seful lui a reusit sa schimbe procurorul de caz,punand omul luiMai mult, am intrebat vanzatoarea ce influenta are dl. despre care se vorbea ,iar raspunsul a fost ca nu numai ca a reusit sa schimbe procurorul de caz dar si ca are relatii la IPJ ARAD si o sa faca presiuni pe politistiNici macar nu te cunosc domnule Chismorie, dar parerea mea este sa te aperi de cei din Sicula nu de ciobanii cu caini…

   --1 voturi
   +1
   -1
  24. Vreau sa va zic ca fuga de la locul faptei este mai mult ca probabil pentru ca asa numitu chismorie avea arme la el si are aproape tot timpul si asta se va termina urat intr-o zi o va juca si pe asta ca si pe cea cu cerbi a scos cativa prieteni care ii avea cu el din ecuatie a mai dat bani la judecatorii si a mai scapat cumva dar intr-o zi va cadea cu fundul in teapa fiindca si conduce mai tot timpul Baut si toate astea intr-o zi vor avea un capac asa Ca si-o merita!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.