Judecătoria Arad, pe locul 1 pe țară în topul indicilor de eficiență stabiliți de Consiliul Superior al Magistraturii, în ciuda crizei de personal





Anul 2024 a fost un an cu un volum record de activitate la nivelul Tribunalului și restul instanțelor din județul Arad. Cu toate acestea, instanțele au reușit să obțină calificativul de eficiență maximă, iar Judecătoria Arad s-a plasat chiar pe locul 1 la nivel național.
La Tribunalul Arad, stocul și cauzele noi intrate au avut o creștere de aproape 20%, în timp ce doar cauzele noi intrate au fost mai multe cu 15% față de anul precedent, când și atunci a fost înregistrata o creștere semnificativă.
Se observă astfel o tendință ascendentă anuală, chiar în toată România, în condițiile în care instanțele din întreaga țară se confruntă cu o criză de personal. Motivul acestui deficit de personal în rândul judecătorilor are de a face cu baza de selecție a Tribunalelor, fiind nevoie de o experiență de 7 ani pentru un judecător ca să poată promova la Tribunal, astfel că există multe tribunale care nu au în raza judecătoriilor aflate în competență judecători care să îndeplinească condițiile de promovare și din această cauză unele tribunale au o afectare destul de mare a schemei de personal.
Tribunalul Galați, de exemplu, se confruntă cu o lipsă acută de judecători, existând doar circa 12 din totalul de 42 stipulat în schemă.
Președintele Tribunalului Arad, Flavius Bradin, a dat ca exemplu și situația Judecătoriei Gurahonț, unde până nu demult exista un singur judecător, iar acum există doi judecători titulari, adică jumătate din schema de personal necesar.
Deficitul de personal se resimte și la Tribunalul Arad, care funcționează în medie cu 6 judecători în minus pe parcursul anului.
Cu toate acestea, atât Tribunalul Arad cât și restul instanțelor din județ sunt printre puținele instanțe din țară care au reușit, potrivit indicatorilor de eficiență stabiliți de Consiliul Superior al Magistraturii, să obțină calificativul de „instanță foarte eficientă” – exceptând tribunalele militare – Tribunalul Arad fiind pe locul 3 din țară, iar Judecătoria Arad ocupă locul 1.
„Rezultatele sunt unele constante la nivelul Tribunalului Arad, în ceea ce privește eficiența. În decursul timpului, indicii de eficiență sunt unii la nivel maxim. Se pare că trendul este unul crescător la nivelul de cauze și la nivel de judecătorii, dar evident se regăsește și la nivelul Tribunalului. În acest context, Curtea de Apel vine cu un aport, în sensul că în privința resurselor umane, la nivel de grefieri, personal auxiliar de specialitate, este cea care organizează concursurile pentru ocuparea acestor posturi, context în care în 2024 am organizat concursuri în așa fel încât să reușim să ocupăm o parte din aceste posturi vacante. În condițiile în care volumul de activitate era unul mare, era important ca schemele vacante să fie ocupate la nivel de grefieri, pentru a putea desfășura activitatea în condiții optime. La fel, am urmărit asigurarea unei politici de personal flexibile, mobile, între judecătorii, tribunal și raportat la celelalte instanțe din raza Curții de Apel, încercând să venim în întâmpinarea necesităților instanțelor. Din punct de vedere al resurselor de personal pentru judecători, Consiliul Superior al Magistraturii este cel care a organizat și îi mulțumim pentru sprijinul acordat”, a spus judecătoarea Cristina-Maria Dica, președintele Curții de Apel Timișoara.
„Tribunalul Arad și judecătoriile din raza de competență a acesteia au obținut în 2024 rezultate foarte bune din perspectiva noastră și nu doar a noastră a Consiliului, dovadă fiind indicatorii de eficiență obținuți. Patru din cele cinci judecătorii încadrându-se la gradul foarte eficient, iar Tribunalul Arad fiind printre cele doar trei Tribunale care la nivel național a obținut acest grad de foarte eficient, ceea ce spune foarte multe(…). Iată, chiar și în aceste condiții, rezultatele obținute de instanțele din județul Arad sunt dovada că se pot obține rezultate foarte bune. Ne-am dori ca la nivelul întregului sistem judiciar să avem astfel de instanțe, pentru că – chiar dacă situațiile statistice pot fi criticabile din perspectiva faptului că nu întotdeauna surprind realitatea sau eforturile anumitor instituții – totuși, cum spuneam, ne-am dori ca mai multe instanțe să obțină astfel de rezultate, astfel încât să putem să afirmăm că sistemul judiciar, în ansamblul lui, îți îndeplinește menirea pe care o are, de a exercita un act de justiție, de cât mai înaltă calitate, care să fie aproape de cetățean, aproape de nevoile societății și care să fie într-un timp cât mai scurt de la momentul în care instanța a fost sesizată”, a spus judecătorul Narcis Erculescu, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.
Judecătoria Arad, cea mai eficientă instanță la nivel național în 2024
La fel ca la celelalte judecătorii din județ, și la Judecătoria Arad a crescut volumul de lucru față de anii precedenți, dosarele noi intrate în 2024 având un procent de 17,26% în plus față anul 2023, adică un număr de 2868 cauze în plus. Judecătorul George-Ionuț Bogdan, președintele Judecătoriei Arad, a vorbit despre realizările instanței, dar și de deficitul de judecători, care însă a fost în parte rezolvat pe parcursul anului trecut.
„Mulțumită concursurilor organizate de către Consiliul Superior al Magistraturii, în a doua parte a anului am reușit să ocupăm 2 din posturile vacante. Într-adevăr, mai avem și 2 judecători stagiari, care sperăm să se întoarcă la Judecătoria Arad ca judecători definitivi, în prima parte a anului 2025, care probabil va fi unul la fel cu provocări din punct de vedere al fluctuațiilor de personal. Mulțumită eforturilor depuse de Curtea de Apel, din punct de vedere al personalului auxiliar nu am avut probleme deosebite, posturile au fost ocupate aproape în totalitate, singurele vacante au fost cele temporar vacante, generate de concediile de creștere a copilului, din partea unor colegi. Doresc să le mulțumesc pe această cale colegilor pentru eforturile depuse pe parcursul anului 2024, ca urmare a efortului întregului colectiv, Judecătoria Arad a reușit să fie singura instanță din țară care a fost foarte eficientă la toți cei 5 indicatori de eficiență stabiliți de Consiliul Superior al Magistraturii”, a spus președintele George-Ionuț Bogdan.
Realizări administrative ale Tribunalul Arad
Printre realizările din 2024 amintite de președintele Tribunalului Arad, Flavius Bradin, a fost dezvoltarea aplicației IT la nivel național.
„În anul 2024, specialiștii IT de la Tribunalul Arad, care în martie 2023 au fost cooptați într-un grup de lucru constituit de Ministerul Justiției, au reușit finalizarea dosarului electronic național, aplicație care permite vizualizarea dosarelor la nivelul întregii țări. Diferența dintre aplicația de dinainte, care a fost dezvoltată din resurse proprii și din inițiativa proprie a Tribunalului Arad, constă că fiind vorba de o aplicație gândită să lucreze cu bazele de date a întregii țări are particularitatea că un avocat poate să își vadă dosarele pe care le are oriunde în România. Dacă până acum, aplicația permitea doar vizualizarea dosarelor care le are pe rolul unui tribunal sau curți de apel, acum cine accesează dosarul electronic național, dacă e o casă de avocatură care are dosare în 20 de județe, le va vedea pe toate”, a explicat președintele Flavius Bradin.
Pe lângă componenta de vizualizare a dosarelor, urmează pe viitor și dezvoltarea componentei de registratură virtuală, care să permită comunicarea și depunerea de documente la dosarul electronic și comunicarea cu părțile.
Tribunalul a reușit și finalizarea procesului de renovare a fațadei clădirii monument istoric și realizarea unui iluminat arhitectural, investiție care s-a întins pe durata a 2 ani și a fost finalizat în mai 2024. Lucrările au costat peste 3 milioane de lei și au fost acoperite din bugetul Ministerului Justiției.
La conferința de presă în care s-a prezentat bilanțul Tribunalului Arad a participat și Simona Roxana Momeu, secretar de stat în Ministerul Justiției, care a afirmat că ministerul va continua să sprijine proiectele tribunalului.
„Am fost atentă la raportul de activitate al Tribunalului Arad și al judecătoriilor aflate în circumscripția teritorială a acestuia și doresc pe această cale să felicit magistrații judecători pentru efortul pe care l-au depus, chiar și așa cu creșterea volumului de dosare și cu schema de personal”, a spus secretarul de stat Simona Roxana Momeu.
Citește și:
Ministerul Justiției va finanța și renovarea interioară a Tribunalului Arad
Citește și:
Comentariile portalului
Cum este independentă, dacă judecătorii sunt numiți politic?
Iftimie PNL, Sandu Ion în insolvență, Bibarț PNL, trăiască și înflorească partidul!!! PNL ul cu pusculita plină, Sandu Ion se salvează din insolvență, Elsaco se umple de bani. Concluzia: (...)
Felicitari baietilor si multa sanatate celor doi soti!