Jucării pe cale de dispariție, obiecte de muzeu. Timp de o lună, Muzeul Preparandia devine „Muzeul jucăriilor”

  de G. Tomescu | 31 mai 2017, 2:56 PM | Foto | Știri Arad

  0
  muzeul jucariilor la arad (46)

  Cu ce s-au jucat părinții și bunicii noștri… ori chiar mulți dintre noi, când eram copii? Au fost întotdeauna la fel jucăriile? Dacă nu ți-ai pus niciodată sau între timp ai uitat să-ți pui aceste întrebări, ai ocazia – începând de astăzi, timp de o lună –  să vezi o colecție impresionantă de jucării vechi la Muzeul Preparandia (str. Preparandiei nr. 13), la expoziția „Muzeul jucăriilor”.

  La inițiativa GMMC și a Centrului Municipal de Cultură, la Arad sunt expuse „doar” câteva sute din cele peste 12.000 de jucării vechi pe care le deține Asociația Muzeul Jucăriilor. În această selecţie putem regăsi şi multe jucării produse la fabrica „Arădeanca”. Cea mai veche jucărie expusă datează de la începutul secolului trecut, selecţia concentrându-se pe perioada anilor ’60-’80.

  Asociația Muzeul Jucăriilor a fost creată la inițiativa a doi fraţi, Mihail şi Cristian Dumitru, iubitori și păstrători, încă din anii ’60, ai propriilor jucării care, pe parcursul a patru decenii au strâns și au colecționat nenumărate jucării aparținând diferitelor generații.

  „Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase in vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet”, declară cei doi colecţionari.

  „De multe ori îmi vine să spun că aceste jucării sunt nerecomandate copiilor sub 18 ani, deoarece par să aibă un succes mai mare la adulți decât la cei mici. Copiii din ziua de azi au altfel de jucării, ori se joacă mai degrabă pe calculator”, a spus Cristian Dumitru.

  Reprezentantele Centrului Municipal de Cultură Arad, Daniela Pădurean-Andreica și Ramona Crețu, au anunțat la vernisajul expoziției că odată cu acest eveniment se încearcă lărgirea programului Muzeului Preparandia, fiind deschis publicului de luni până vineri între orele 10:00 și 18:00, respectiv sâmbătă (deocamdată doar 3 și 10 iunie), între orele 11:00 și 15:00.

  Intrarea este gratuită!

  muzeul jucariilor la arad (1) muzeul jucariilor la arad (2) muzeul jucariilor la arad (3) muzeul jucariilor la arad (4) muzeul jucariilor la arad (5) muzeul jucariilor la arad (6) muzeul jucariilor la arad (7) muzeul jucariilor la arad (8) muzeul jucariilor la arad (9) muzeul jucariilor la arad (10) muzeul jucariilor la arad (11) muzeul jucariilor la arad (12) muzeul jucariilor la arad (13) muzeul jucariilor la arad (14) muzeul jucariilor la arad (15) muzeul jucariilor la arad (16) muzeul jucariilor la arad (17) muzeul jucariilor la arad (18) muzeul jucariilor la arad (19) muzeul jucariilor la arad (20) muzeul jucariilor la arad (21) muzeul jucariilor la arad (22) muzeul jucariilor la arad (23) muzeul jucariilor la arad (24) muzeul jucariilor la arad (25) muzeul jucariilor la arad (26) muzeul jucariilor la arad (27) muzeul jucariilor la arad (28) muzeul jucariilor la arad (29) muzeul jucariilor la arad (30) muzeul jucariilor la arad (31) muzeul jucariilor la arad (32) muzeul jucariilor la arad (33) muzeul jucariilor la arad (34) muzeul jucariilor la arad (35) muzeul jucariilor la arad (36) muzeul jucariilor la arad (37) muzeul jucariilor la arad (38) muzeul jucariilor la arad (39) muzeul jucariilor la arad (40) muzeul jucariilor la arad (41) muzeul jucariilor la arad (42) muzeul jucariilor la arad (43) muzeul jucariilor la arad (44) muzeul jucariilor la arad (45) muzeul jucariilor la arad (47) muzeul jucariilor la arad (48) muzeul jucariilor la arad (49) muzeul jucariilor la arad (50) muzeul jucariilor la arad (51) muzeul jucariilor la arad (52) muzeul jucariilor la arad (53) muzeul jucariilor la arad (54) muzeul jucariilor la arad (55) muzeul jucariilor la arad (56) muzeul jucariilor la arad (57) muzeul jucariilor la arad (58) muzeul jucariilor la arad (59) muzeul jucariilor la arad (60)

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.