Jocurile și negocierile din Consiliul Local Municipal Arad, pentru asigurarea majorității, sunt în toi. Ce negociază liberalii?

  de Alin Olteanu | 30 septembrie 2020, 12:23 PM | Politikos | Topic special

  2

  Rezultatul sub așteptări obținut de liberali la alegerile locale din municipiu le oferă doar un mic spațiu de negociere. Plecând de la premisa că, așa cum au declarat, nu vor negocia deloc cu PSD, liberalilor nu le rămân decât puține variante pentru a-și asigura majoritatea care să le permită să se desfășoare în continuare după bunul plac. Și enumerăm trei, fără a avea pretenția, așa cum o să constatați, că sunt singurele.

  Prima. PNL a ales, în prima zi după alegeri, să îl invite, punctual, pe Adrian Wiener de la USR, să preia funcția de viceprimar, alături de Sergiu Bâlcea, ambii urmând să fie „executanții” lui Călin Bibarț. În acest caz, cu opt voturi PNL și șapte USR, majoritatea este lejeră. Însă – și clar e un mare „însă” – ce se fac liberalii dacă, cumva, useriștii au „nesimțirea” (certificată dealtfel de vot) să nu ceară doar o singură funcție de viceprimar, ci și una la Consiliul Județean pentru Răzvan Anghel, plus alte poziții? Cum vor reacționa liberalii? Își permit ? Pe de altă parte, Wiener a anunțat înainte de alegeri că nu dorește să fie viceprimar. De urmărit.

  A doua. USR refuză categoric să intre în „coaliția” de guvernare a Aradului și nu acceptă funcția oferită de Gheorghe Falcă și PNL. Normal că liberalii își vor îndrepta atenția către UDMR și PMP, cu câte două voturi de la fiecare dintre aceste partide, patru în total, fiind asigurată o majoritate cât de cât, adică de 12 (PNL plus UDMR și PMP) la 11 voturi (USR plus PSD). Această variantă este totuși subțire, știut fiind faptul că UDMR l-ar vrea viceprimar pe Alexandru Meszar, tânăr și de viitor, și nu pe Levente Bognar, cel de-al doilea consilier de pe lista formațiunii, iar Falcă este la „cuțite” cu managerul lui UTA. Totuși, politician cu experiență, care trece peste orice, nu ar fi exclus ca președintele PNL Arad să „lase garda jos” și să accepte orice variantă a UDMR. Pe de altă parte, un șantaj (nu doar emoțional) la adresa lui Alexandru Meszar, legat de finanțarea clubului UTA de către Primăria Arad, l-ar face pe acesta să voteze orice variantă propusă de Gheorghe Falcă și liberali, fără să condiționeze gestul de numirea sa ca viceprimar. Cu PMP… deocamdată nu știm cum stau lucrurile – avem cunoștință că s-au așezat la masă în fața PNL-ului – nu știm dacă vor să intre la „guvernare” și, în cazul în care acceptă propunerea și intră, ce cer și ce doresc. În cazul acestei variante, există posibilitatea ca PMP să primească un loc de viceprimar (pentru Cristian Galea), Sergiu Bîlcea să fie celălalt vice, iar UDMR să primească un loc de vicepreședinte la Consiliul Județean Arad. Normal, de urmărit și varianta aceasta.

  A treia. PNL, dacă nu se înțelege cu niciunul dintre partide, sau doar cu unul, fie UDMR, fie PMP, poate să guverneze în minoritate. Dar poate? Adică, să aibă în CLM doar 10 voturi (opt plus două – ori PMP, ori UDMR), față de 12-13 ale USR, PSD și PMP sau UDMR. Ceea ce credem noi e că această variantă nu este favorabilă deloc PNL-ului, silit să „cânte” după cum „compun” PSD și USR.

  Cam atât. La variantele patru și cinci o să ne referim în viitorul apropiat, funcție de informațiile care apar pe surse. Dar nu ar fi exclus să asistăm și la invalidarea unor consilieri (deocamdată nu ne permitem să spunem de la ce partide) pe motiv de trădare a interesului politic. Și ne referim punctual la varianta în care unii nu vor respecta deciziile propriilor partide.

  Așadar, totul e „cald” acum și după toate probabilitățile devine fierbinte. Iar pe unii îi va „arde” rău.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Sper ca sursele de care vorbiti referitor la scenariile 4 si 5 sa nu fie la fel de bune ca si cele din saptamana anterioara alegerilor in care “sondaje pe surse” il dadeau pe Fifor ca e la cateva procente in urma lui Bibart. Pana la urma daca ai crede in conspiratii ai zice ca ar fi fost o miscare ca lumea sa nu iroseasca voturile pe USR+ care nu are nici o sansa. O saptaman mai tarziu, Fifor are de 3 ori mai putin decat Bibart si de doua ori mai putin decat Wiener, asa ca nu m-as baza prea mult pe sursele aradene. 🙂

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.