Italienii ne cercetează orașul. Sunt 16. La plecare iau cu ei din cultura, tradițiile și educația noastră (FOTO)





Totul pleacă de la un proiect foarte avantajos între două instituții de învățământ din Arad și cealaltă din Italia. Colegiul Tenologic de Industrie Alimentară, cunoscut ca și Liceul Agricol din Arad, participă la un proiect comun cu Istituto di Istruzione Secondaria „Galileo Ferraris” din Molfetta, o localitate aflată la 15 kilometri de Bari, în Italia.
Săptămâna trecută a fost una pe care 12 elevi de la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară din Arad cu siguranță nu o vor uita niciodată. Au fost la Molfetta, ocazie cu care au vizitat și o zonă superbă a Italiei, o țară care din punct de vedere turistic este superbă în întregimea ei. Tinerii arădeni, împreună cu profesoarele Raluca Cordovan și Marilena Diaconescu, au vizitat – printre altele – orașul Bari. Este chiar capitala regiunii Puglia și a provinciei Bari, un oraș situat pe coasta Mării Adriatice, un oraș situat în Sudul Italiei la 300 de kilometri de Roma.
Ceea ce au văzut a fost superb, iar în fotografiile de mai jos puteți vedea câteva imagini și de acolo, arădenii noștri profitând și de clima din acea zonă.
Cultura italienilor te copleșește. Până la urmă despre asta era vorba, despre un schimb cultural între delegația din Arad și italienii din Molfetta, dar și despre tradiții și sistemul educațional din cele două țări. Iar la italieni, cultura te lovește la orice colț de stradă atât de tare încât ți se pare că nici cea mai mică pietricică își are rolul în ansamblul arhitectural.
Și în Bari, ca și în toate marile orașe ale Italiei, amprenta istorică este una care aduce milioane de turiști anual. Portul din Bari, catedralele, dar și bucătăria italiană, pizza și pastele de la ele de acasă, îi vor face pe acești elevi să povestească experiența trăită și peste câteva decenii. Nu au fost singuri acolo. Fiecare dintre elevi a locuit la câte un elev de la institutul amintit mai sus. Profesoarele Raluca Cordovan și Marilena Diaconescu au locuit și ele, pe perioada celor cinci zile, în casa profesoarelor din Molfetta. În Italia s-au îngrijit de delegația arădeană liderul de proiect, Luigi Melpignano, dar și Isabella Fasciano – cea care a găzduit-o pe Raluca, Clara Spagnoletta și Antonella Rotondella.
Se spune că orice este frumos durează puțin. Cele cinci zile au trecut repede, iar cu ce s-au întors arădenii din sudul italiei a fost sintetizat în doar câteva silabe de Raluca Cordovan: „a fost superb”. Nu am intrat prea mult în detalii privind cultura și sistemul educațional al italienilor, dar s-a simțit pe reacția ei că a fost de bine. De foarte bine…
Luni a fost rândul delegației italiene să le întoarcă vizita arădenilor. Un număr de 12 elevi de la Istituto di Istruzione Secondaria „Galileo Ferraris” din Molfetta, însoțit de liderul de proiect, Luigi Melpignano, dar și Isabella Fasciano, Clara Spagnoletta și Antonella Rotondella, au aterizat pe Aeroportul din Timișoara, știut fiind faptul că avem și noi aeroportul nostru, dar îl avem cam degeaba. S-au instalat fiecare pe la câte un elev care a fost prin Italia, sau la Raluca, Marilena și acum ne cercetează orașul.
Alături de Raluca și Marilena au venit și profesoarele Olga Iulia Ghinga și Lavinia Pop.
Știm că avem un oraș superb, iar vorba aceea că păcat că-i locuit nu prea își are locul. Nu avem noi catedralele italienilor, nu avem nici port pe Mureș, dar are și Aradul câteva obiective turistice care nu ne fac de râs. Din păcate, perioada în care a sosit delegația din Italia la Colegiul Tenologic de Industrie Alimentară nu este tocmai cea mai prielnică din punct de vedere al administrării Aradului. Este arhicunoscut scandalul legat de gunoaiele stradale, dar nu ne rămâne decât să sperăm că italienii vor avea privirea ridicată.
Astăzi a fost hărmălaie mare în sala de sport de la Liceul Agricol, ca să revin la fosta denumire a instituției. Elevii din Molfetta au participat la orele de chimie, de fizică, de biologie, au făcut tot felul de experimente, au privit prin microscop, dar copilăria este copilărie chiar dacă ei sunt niște copii mai mari. Astfel că ora de jocuri sportive a fost cea care i-a animat pe toți și a legat noi prietenii. Italienii sunt foarte apropiați de noi ca temperament. De la Rîm se trag și ei, și noi, așa că prieteniile apar aproape instantaneu.
„Nu m-am mai simțit de mult timp atât de mândră ca sunt dascăl”, a spus Raluca Cordovan la finalul orelor de astăzi. În concluzie, exact cum scriam mai sus. Este de bine. De foarte bine.
Delegația italiană urmează să viziteze centrul Aradului, Sala Ferdinand din palatul Administrativ, Turnul de Apă, Teatrul, Catedrala Catolică și Muzeul. Au fost deja la noul sediu al Inspectoratului Școlar, dar și la Consiliul Județean. Cu siguranță vor degusta și din mâncarea de la Arad – dacă nu au și făcut-o deja, iar din punctul acesta de vedere stăm destul de bine în zona centrală, iar ceea ce știu să pregătească mămicile acasă cu siguranță se va lăsa cu amintiri plăcute din punct de vedere al papilelor gustative. Mâine vor vizita Cetatea Alba Carolina, acolo unde Mihai Viteazul a înfăptuit la 1.600 prima unire a celor trei provincii românești: Transilvania, Moldova și Țara Românească, iar la 1918 s-a creat România Mare. Apoi, joi, vor merge în vizită la cetatea Șoimoș și la Mănăstirea Radna. Pe timpul șederii lor aici vor lua parte și la un spectacol folcloric.
Au multe de văzut. Iar vineri când vor pleca, cei 16 italieni vor duce în bagajele lor și o parte din cultura, tradițiile și educația noastră. Și o vor da mai departe…
Comentariile portalului
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)
Toți candidații la alegerile prezidențiale sunt cu Dumnezeu în gura, nu știu dacă și în suflet. Lipsește cel mai cel dintre toți, acela care adaugă (...)