Istoria omenirii în 19 minute. Videografic cu apariția și dispariția unor civilizații și țări + Top 5 cele mai mari orașe de-a lungul timpului

  de Special Arad | 15 aprilie 2018, 5:20 PM | Recomandările editorilor | Stuff

  0

  Dacă ne uităm înapoi în timp la istoria umanității, ajungem inevitabil în Africa, de unde se presupune că a început totul. De acolo pornește și video-ul „O istorie a lumii – fiecare an”, care „vânează” evoluția umanității și a țărilor formate începând cu 200.000 Î.E.N. până în prezent.

  Videoclipul creat de Ollie Bye este ilustrat perfect nu numai din punct de vedere grafic, ci și din punct de vedere muzical, începându-se și terminându-se cu compozițiile lui Hans Zimmer. Așezări reale, bine documentate, orașe, imperii și întregi civilizații se înalță ca apoi să decadă, exact ca într-un joc pe calculator, secondate de o numerotare constantă a populației globale (estimativă, desigur) și o listă a civilizațiilor active în anul cutare, împreună cu note ocazionale despre politică, diplomație, societate, cultură, invenții și descoperiri.

  Toate acestea, într-o durată de nici 20 de minute.

  Sursa: openculture.com

  Bonus: Un TOP 5 al celor mai mari orașe de-a lungul istoriei

  Datele sunt în acest caz pur estimative și, foarte posibil, inexacte, bazându-se pe puținele surse istorice pe care le deține omenirea.

  Conform videoclipului, primele cinci mari orașe au fost – în următoarea ordine – Uruk (Mesopotamia), Memphis (Egiptul Antic), Tell Brak (astăzi, Siria), Shahr-e Sukhteh (regiunea Sistan; astăzi – Iran) și Anshan (Persia), în jurul anului 3000 Î.E.N., iar primul oraș despre care se presupune că a atins 1.000.000 de locuitori a fost Roma, în jurul anului 109 După Hristos. În mod interesant, probabil din cauza expansiunii Imperiului și a populării cu cetățeni romani a teritoriilor cucerite, peste doar 400 de ani, populația Romei a scăzut la 450.000.

  Chiar dacă e greu de crezut astăzi, celebrele metropole nord-americane precum New York sau Los Angeles nu au atins niciodată primul loc, iar faptul că în zilele noastre Shanghai, metropola din China este cea mai mare din lume, desigur, nu e o surpriză pentru nimeni.


  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.