luni, 11 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  ISJ Arad: Condițiile și calendarul înscrierilor în învăţământul primar pentru anul școlar 2018-2019

  de Special Arad | 28 februarie 2018, 6:07 PM | Educaţie

  0

  (foto: edu.ro)

  Comunicat ISJ Arad: Condițiile și calendarul înscrierilor în învăţământul primar

  1. Înscrierea elevilor în învăţământul primar  – 2018

  Pentru anul școlar 2018-2019, la nivelul județului Arad, în proiectul planului de școlarizare, sunt prevăzute 194,5 clase pregătitoare (omogene si simultane), preconizându-se 3800  de elevi care vor începe anul şcolar 2018-2019 în clasele pregătitoare.

  Prin Ordinul MEN nr. 3242/2018 au fost aprobate Calendarul şi Metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2018-2019.

  Potrivit metodologiei, învăţământul primar, care este obligatoriu, cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV. Numărul de locuri alocate, prin cifra de şcolarizare, pentru clasa pregătitoare în învăţământul de stat, este mai mare sau egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar, asigurându-se, astfel, şcolarizarea tuturor copiilor.

  Condiţii de înscriere în învăţământul primar prevăzute de prezenta Metodologie sunt:

  – Părinţii, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2018 inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare;

  – Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018 inclusiv, pot să-şi înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Părinţii copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul şcolar 2018-2019, sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, îşi vor înscrie copiii la grădiniţă, în grupa mare.

  În cazul în care vor exista solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2018, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi/sau unităţile de învăţământ vor consilia părinţii privind nevoia de a lua decizii în interesul educaţional al copilului şi îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluţionată decât în urma evaluării dezvoltării psihosomatice care să ateste pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

  Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează sub coordonarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), în perioada 1 martie – 23 martie 2018 într-un număr de 24 de centre din municipiu şi judeţ.

  Toţi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie vor fi înmatriculaţi la unitatea de învăţământ solicitată. Pe locurile libere, se înscriu şi, ulterior, se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripţii şcolare, inclusiv din alte localităţi, în conformitate cu solicitările părinţilor şi cu prevederile prezentei metodologii.

  În situaţia în care într-o unitate de învăţământ numărul cererilor de înscriere primite de la părinţi al căror domiciliu se află în afara circumscripţiei şcolare este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale şi specifice, stabilite în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

  Criteriile generale de departajare sunt următoarele: existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului; existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi; existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte; existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă.

  În cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinţi din afara circumscripţiei şcolare este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil. Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învăţământ şi se aplică după criteriile generale.

  Calendarul înscrierilor:

  În conformitate cu prevederile Metodologiei, înscrierea în învăţământul primar va avea loc în perioada 8 martie – 26 martie 2018 la sediul unităţilor de învăţământ sau prin completarea online a unei cereri tip de înscriere, urmând ca cererea să fie validată la unitatea de învăţământ unde se doreşte înscrierea.

  În perioada 1 martie – 12 martie 2018, în unităţile de învăţământ preşcolar vor avea loc întâlniri de informare şi consiliere a părinţilor copiilor din grădiniţe cu privire la înscrierea în învăţământul primar 2018 – 2019.

  În perioada 1 martie – 12 martie 2018, în fiecare unitate şcolară cu nivel de învăţământ primar se va organiza “Ziua porţilor deschise”, zi în care părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile dedicate claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul didactic din unitatea de învăţământ.

  Precizăm că următoarele unităţi de învăţământ nu au circumscripţie şcolară:

  – Colegiul Naţional “Preparandia-Dimitrie Ţichindeal” Arad;

  – Liceul Teologic  Baptist “Alexa Popovici” Arad;

  – Unităţile de învăţământ Liceul Teoretic ”Adam Muller Guttebrunn” Arad, Şcoala Gimnazială “Aurel Vlaicu” Arad, Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Arad – pentru clasele în Limba germană maternă;

  – Unităţile de învăţământ Colegiul Csiky Gergely Arad, Şcoala Gimnazială “Aurel Vlaicu” Arad, Şcoala Gimnazială “Fraţii Neuman” Arad, Şcoala Gimnazială “Aron Cotruş” Arad – pentru clasele în Limba maghiară maternă;

  – Unităţile de învăţământ Şcoala Gimnazială “Aron Cotruş” Arad,  Şcoala Gimnazială “Caius Iacob” Arad,  Şcoala Gimnazială “Iosif Moldovan” Arad – pentru clasele de step by step.

  Înscrierea la aceste unităţi de învăţământ se va realiza pe baza unei proceduri specifice şi a unor criterii specifice, în aceeaşi perioadă prevăzută de calendar. Mai multe informaţii se pot obţine la secretariatele acestor unităţi de învăţământ.

  Circumscripţiile şcolare, planul de şcolarizare, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, perioada şi locul de desfăşurare a evaluării dezvoltării psihosomatice, Ziua Porţilor deschise, Întâlniri ale părinţilor în grădiniţe, precum şi adresele unităţilor/instituţiilor la care se desfăşoară evaluarea psihosomatică vor fi afişate pe site-ul ISJ Arad, www.isjarad.ro şi pe site-urile şi la sediul unităţilor de învăţământ în 1 martie 2018.

  De asemenea, pentru orice informaţii referitoare la înscrierea în clasa pregătitoare, ISJ Arad a pus la dispozitia celor interesati, telverde, 0800816257, în intervalul orar 8.00-16.00, care va funcţiona pe perioada 26 februarie – 4 mai 2018, la care părinţii şi alte persoane interesate pot obţine, gratuit, informaţii referitoare la înscrierea copiilor în învăţământul primar.

  2. Raport al activităților extrașcolare ce se vor derula în unitățile de învățământ în luna martie 2018  

  cale43ty65u8

  3. Etape de mobilitate

  • Completare normă didactică la nivel județean – 72 dosare depuse în vederea soluționării
  • 5 martie 2018 – la ISJ Arad, ora 10.30 va avea loc ședința de repartizare a completărilor norme didactice conform unei planificări ce va fi postată pe Forumul ISJ
  • 6 – 9 martie 2018 – depunere dosare restrângere de activitate
  • 03.2018 – va avea loc ședința de repartizare pentru restrângere de activitate

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.