marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Vasile Goldiş din Arad

  de Special Arad | 1 decembrie 2021, 8:59 AM | Știri Arad

  0

  Înalta distincţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad i-a fost acordată de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României.

  Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost fondată pe 2 mai 1990 și poartă numele patronului spiritual Vasile Goldiș, unul din corifeii și ideologul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, care afirma, cităm: „numai instituțiile cultural-educative, în care rolul de bază îl are învățământul, au menirea de a contribui la afirmarea unui popor, într-o democrație de tip național”.

  A devenit o tradiţie ca Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad să fie aproape de biserică, ştiinţa şi religia unindu-se frumos într-o armonie care se doreşte a fi perpetuă. O tradiţie lansată de preşedintele fondator, regretatul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, printr-o relaţie specială cu Arhiepiscopia Aradului, biserica fiind parte fondatoare a Fundaţiei Universitare Vasile Goldiş, împreună cu Prefectura, Consiliul Judeţean şi Primăria Arad.

  La ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa Înaltpreasfinţiei sale Părintele Ioan Selejan, Mitropolitrul Banatului, desfășurată în Aula „Cicio Pop” a universității arădene, au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, membri ai Senatului Universității de Vest „Vasile Goldiș”, personalităţi teologice, culturale şi ştiinţifice, consilieri, reprezentanți ai autorităților locale și județene, studenţi şi cadre didactice.

  În cuvântul său, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a subliniat: „Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului este una dintre marile personalități ale spiritualității românești contemporane, care a înțeles rolul Bisericii în întărirea spiritualității umane și înnobilarea cunoștințelor. Este mereu prezent printre credincioșii din întreaga eparhie pe care o păstorește și urmărește ca, prin dragostea și spiritul de jertfă al credincioșilor, Biserica să rămână o instituție vie, luptătoare pentru creșterea sufletelor, cooperarea rodnică și întărirea solidarității umane. În contextul celor prezentate și al fericitului moment aniversar, împlinirea vârstei de 70 de ani, Senatul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad consideră drept un privilegiu deosebit de a cinsti personalitatea Înaltpreasfinției Sale, prin conferirea titlului de Doctor Honoris Causa, pentru serviciile aduse culturii și spiritualității românești, pentru implicarea care te îndeamnă să-l urmezi în activități binecuvântate de Dumnezeu și pentru înălțarea omului pe trepte de moralitate și cultură. Sunt deosebit de onorată că, începând de astăzi, Înaltpreasfinția Sa se numără printre laureații acestui prestigios titlu și că devine parte din comunitatea noastră academică”.

  În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a creionat personalitatea Întâistătătorului Mitropoliei Banatului, evidențiind diverse aspecte legate de activitatea pastorală a Arhiepiscopului Timișoarei. La rândul său, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul l-a descris pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan ca fiind „un ctitor de eparhie și de Românie”: „Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan este ctitor de eparhie, prin organizarea și păstorirea rodnică a Episcopiei Covasnei și Harghitei (1994-2014), dar și ctitor de Românie, prin cultivarea educației și culturii românești: înființarea de școli, de centre culturale, de publicații creștine și românești, de muzee (spații ale istoriei neamului românesc) și a Universității de vară de la Mănăstirea Izvorul Mureșului. În toate spațiile ctitorite a îmbinat armonios învățătura Sfintei Evanghelii, cu Tradiția Bisericii și cu istoria și literatura poporului român”.

  Laudatio la acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan a fost citit de preotul conf. univ. dr. Vasile-Ioan Pop, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, Facultatea de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport, din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

  După primirea titlului onorific de Doctor Honoris Causa, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a susținut prelegerea „Cultura, candela neamului”, subliniind că: „Identitatea națională se păstrează prin cultură, cultura fiind ogorul unde cresc florile unui neam. Avem, ca nație, atâta minte câtă cultură avem. Toți cei ce astăzi suntem chemați la lucrarea minții neamului, avem datoria sacră de a face tot ce ne stă în putință, ca o picătură din sudoarea minții noastre să o punem în candela culturii, ca aceasta să rămână întru dăinuirea neamului nostru românesc”.

  Moderatorul evenimentului – desfăşurat cu respectarea condiţiilor epidemiologice impuse de situaţia pandemică – a fost conf. univ. dr. Paul Freiman, președintele Senatului Universității „Vasile Goldiș” din Arad, iar în cadrul ceremoniei, Grupul coral „Procord” din Arad, dirijat de preotul dr. Tiberiu Ardelean, a cântat Gaudeamus Igitur, interpretând și un buchet de colinde, prin intermediul cărora au transpus auditoriul în atmosfera feerică și duhovnicească, plină de bucurie și emoție sufletească, ce caracterizează sărbătoarea Nașterii Domnului.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.