marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Invitație adresată șefului Poliției Arad, dar nu pentru că ENEL își bate joc de noi

    de Valer Mărginean | 25 ianuarie 2022, 8:09 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    3

    De la acel indicator începe zona fără polițiști în Vladimirescu (foto: ghidularadean.ro)

    Este foarte drăguță viața la țară. Cel puțin în județul Arad. Sigur, când ai cumpărat casa, te-ai gândit să fie aproape de o șosea asfaltată și cu restricții pentru traficul greu, naivitate care te va costa nu doar nervi, ci și bani. Dar de unde era să știi că restricțiile pentru traficul greu sunt doar de ochii lumii, că TIR-urile și basculantele vor circula, bine mersi, prin fața casei tale, care se va crăpa încet dar sigur. Iar reparațiile sunt scumpe.

    Poliția? Să fim serioși! În acest sens, îi lansez public o invitație șefului Poliției Municipiului Arad, de care aparține Postul de Poliție Vladimirescu, să numărăm împreună vehiculele mai grele de 7 tone care circulă pe strada Gării. Iar dacă va avea amabilitatea să rămână și noaptea, vom admira împreună mașinile șmechere care zboară cam la joasă altitudine, cu geamurile deschise ca să audă tot satul cele mai grozave manele. În acest timp, vom putea povesti despre numărul mic de polițiști sau despre ce va dori domnia sa. Știu că nu va veni, pentru că n-are dumnealui timp de pierdut cu astfel de nimicuri, Vladimirescu fiind „doar” a doua localitate din județ, ca număr de locuitori, după municipiu, cu trafic greu sufocant pe DN7, cu mare potențial de accidente rutiere, cu drumuri distruse de același trafic greu etc. Și, pentru că nu va veni, am să-i transmit pe această cale ce i-aș spune după orele de „pândă”: știu că aveți probleme cu personalul, poate nici legislația nu-i suficient de bună, dar este treaba domniilor voastre să asigurați siguranța în trafic și, mai ales, respectarea legislației, pentru că de-aia aveți „în dotare” exercițiul autorității publice.

    Mai sunt, însă, și alte motive de bucurie pentru cei ce locuiesc la țară, cum ar fi curentul electric. Nu există zi de la bunul Dumnezeu în care să nu se întrerupă de câteva ori. Nu neapărat întreruperi de lungă durată – rar s-a întâmplat să dureze 12 ore – dar suficient de dese încât să strice aparatura electrică sau să blocheze centralele termice. Povestea cu ENEL este ceva mai complicată și trece peste capul aleșilor noștri locali. Parlamentarii ar mai putea face câte ceva dacă n-ar fi blegi și dezinteresați de necazurile celor care i-au ales să-și burdușească buzunarele prin Parlament sau incompetenți și dezinteresați după cum spuneam ori obedienți partidului și dezinteresați. Pe parlamentarii UDMR din Arad îi înțeleg. Cum să facă ei interpelări dacă adorm într-o coaliție și nu sunt siguri că va fi aceeași când se trezesc? Fiind dependenți de orice coaliție care guvernează, nu putem avea nicio așteptare de la parlamentarii UDMR Arad.

    enel renasterea ro
    Sursa: www.renasterea.ro

    Îi înțeleg și pe cei trei pesediști trimiși de arădeni în Parlament: Mihai, Viorel și Fifor. Știu, oficial și numiții Alda și Pistru sunt colegi cu M.V. Fifor, dar dacă ar fi, ar spune și ei câte ceva. Dacă nu despre greutățile cu care se luptă arădenii, măcar că încasează prea puțini bani pentru „munca de parlamentar”. Ca să știm că există, că sunt vii. Așa însă, înoată și ei în balta parlamentară plină cu pești, alături de cei din UDMR, ca niște rațe mute. În schimb, M.V. Fifor este foarte activ, semn că are echipă de comunicare harnică. Temele abordate – care, cu siguranță, aparțin deputatului – sunt jalnice și, de când nu mai are curajul să-l critice pe Falcă, lipsite de orice legătură cu arădenii.

    Să revenim însă la ENEL. În 2002, premierul Adrian Năstase decide să vândă activitatea de distribuție a energiei, cui o vrea și-o da mai mult. A decis să înceapă cu Electrica Banat (aproape 900.000 de abonați) şi Electrica Dobrogea (aproape 600.000 de abonați). Și s-a trecut imediat la fapte. Căutările cumpărătorului potrivit au durat mult mai puțin decât negocierile, încheiate în 2005, pe vremea struțo-cămilei politice Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, când italienii de la ENEL au și plătit prețul tranzacției, adică 112 milioane de euro pentru 51% din acțiunile celor două societăți – o sumă foarte mică, după cum considerau la acea vreme experții. Din această sumă, 36 de milioane au costat efectiv acțiunile, iar restul de 76 de milioane au fost folosiți pentru majorarea capitalului.

    Despre negocieri nu s-a spus mare lucru, confidențialitatea – când vine vorba despre contracte – fiind la mare preț și atunci, ca și acum, dar se poate presupune că au fost lungi și dure, știut fiind în lumea afacerilor că italienii sunt negociatori redutabili.

    Ca să înțelegem și mai bine cine ne întrerupe curentul, să spunem că ENEL Group (în care Ministerul Italian al Economiei și Finanțelor este cel mai mare acționar, cu 23,6%), este unul dintre marii jucători pe piața energiei și a făcut parte din grupul celor cinci coloși europeni care au declanșat „războiul utilităților” în Europa (Gaz de France, Enel, E.ON, Suez, Iberdrola), ce avea „să remodeleze piețele de energie din întreaga lume”, conform publicației americane Wall Street Journal. „Războiul utilităților” a fost declanșat în 2005 (anul în care s-a perfectat preluarea de către ENEL a companiilor Electrica Banat și Electrica Dobrogea), odată cu lansarea primei oferte de cumpărare a celei mai mari companii de energie din Spania, Endesa (bătălie câștigată, până la urmă de ENEL, după o luptă cu concernul german E.ON).

    botosaninews ro enel
    Sursa: www.botosaninews.ro

    ENEL s-a tot extins – în România a mai achiziționat și Electrica Muntenia Sud (București și județul Ilfov, cu peste 1,2 milioane de abonați) – până în 2014 când premierul socialist italian Matteo Renzi l-a numit la conducere pe Francesco Starace, care impune o nouă strategie, de recuperare a datoriilor (aproape 40 de miliarde de euro, în acel an) prin propunerea de vânzare a unor active – cea din România a fost oprită deocamdată, semn că italienii în continuare negociază cu statul nostru.

    Deși este o companie foarte mare și cu operațiuni pe mai multe continente, se pare că doar cu noi își permite să presteze și bătaie de joc, nu doar servicii, ceea ce înseamnă că acele contracte de preluare a pachetului majoritar de acțiuni nu a fost negociat și în interesul abonaților din România. ENEL a obținut, în schimb facilități din partea statului român, cum ar fi o nouă modalitate de calcul a tarifelor de distribuție, ceea ce s-ar „traduce” prin posibilitatea de a scumpi curentul după bunul său plac (cel puțin 70%, înainte de nebunia liberalizării de acum). ENEL a obținut, în momentul privatizării, și exceptarea de la obligațiile de mediu, pe o perioadă de 15 ani, unele scutiri de la obligațiile fiscale. Buni negociatori, într-adevăr!

    Evident, s-a obligat să facă investiții pentru retehnologizarea instalațiilor (în valoare de 46 de milioane de euro, partea ce revenea pentru Electrica Banat), bani pe care însă ENEL i-a „adus”, de fapt, din facturile plătite de noi (majorările de tarife). Adică, nu i-a adus, cum au promis, iar la Curtea de Arbitraj de la Paris a avut câștig de cauză în procesul intentat de Guvernul României, probabil pentru că în contract au fost niște „portițe” de care italienii au știut să profite.

    bzi ro enel
    Sursa: www.bzi.ro

    Și, ca să înțelegem și mai bine cât de puternică este ENEL, să spunem că însuși președintele Klaus Iohannis s-a căciulit când, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, a primit o delegație a ENEL Group condusă de Francesco Starace, căruia i-a spus, între altele, „că dorește investiții care să contribuie la consolidarea securității energetice a României, dar și în plan regional” și că „este necesar un efort comun al companiilor din sectorul energetic și al autorităților statului, în vederea identificării celor mai potrivite măsuri și instrumente destinate protejării consumatorilor vulnerabili, dar și firmelor din sectorul productiv, puternic afectate de actuala creștere a prețurilor la energie”. Altfel spus, a stat cu căciula-n brâncă și s-a rugat de ei să nu plece cumva din România.

    Așadar, aceasta este firma pe care, toți mai-marii județului și țării ne învață s-o reclamăm în instanță și să solicităm despăgubiri. Aceasta este firma care încă se bucură de o imensă protecție în România, în fața căreia noi, consumatorii, am fost lăsați fără niciun pic de susținere din partea celor cu care aceasta a făcut contractele în numele nostru.

    Nu știu dacă presiunile parlamentarilor ar fi avut vreo urmare, nu știu dacă interpelările repetate ale miniștrilor Energiei ar fi dus la vreun rezultat concret în lupta cu ENEL, dar măcar am fi avut mulțumirea și, oarecum, liniștea că aleșii noștri chiar sunt interesați de noi. Asta așteptam de la parlamentarii arădeni. Dar cum să depună domnul Fifor interpelări când cei din partidul său au inițiat și perfectat până la urmă contractul cu ENEL?

    Cum să depună interpelări parlamentarii PNL, când și ei au avut o „contribuție majoră” la încheierea contractului? Plus că tot au avut și ei miniștri prin zona energetică…

    Parcă avem și niște parlamentari USR, nu? Somn ușor și lor. Știm că nici ei nu vor avea coșmaruri din cauza bătăii de joc cu care suntem tratați, în tot județul, de ENEL. Asta, sigur, în plus față de creșterea până dincolo de limitele bunului simț a tarifelor, dar în problema asta principalii vinovați sunt cei care au guvernat țara de prin 2012 încoace.

    Cam asta-i, foarte pe scurt, situația cu ENEL.

    Despre gunoiul menajer și alte gunoaie, data viitoare.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Alegerea primei poze nu e prea inspirată: pt a arăta un indicator ati pus o poza cu un accident, destul de grav. Sunt convins ca multa lume la prima vedere a crezut ca din nou s-a întâmplat un accident. Dacă alta poza nu ati avut, se putea face macar tăia sa nu se vada toata imaginea.

      +3 voturi
      +1
      -1
    2. Caini latra caravana trece ,iar noi stam in casa ca prost8 si le acceptam acestor vanzatori de tara bataoa de joc .
      Nu ei sunt vinovati ci noi ca stam pasivi fara a a ne exprima nemultumirile .
      Am mai stat 40 de ani sub comunism ,am rabufnit si pe cand am zis ca uite ne-am trezit ,am atipit la loc si ne complacem in aceasta bataie de joc.
      Somn usor popor roman ,ca baieti destepti ne vand in fiecare secunda de somn adanc .

      --1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.