sâmbãtã, 17 mai, 2025

Special Arad Logo

    Lansarea cărții „Învățătorii. Autoportretul unei generații”. Lavinia Betea: „Educația nu este o corvoadă, este un lux după care au tânjit generații de strămoși ai noștri”

    de Raluca Medeleanu | 17 mai 2025, 10:07 AM | Cultură | Educaţie

    0

    Cartea „Învățătorii. Autoportretul unei generații” a fost lansată la Arad, în Sala Regina Maria a Palatului Administrativ, vineri, 16 mai, în prezența unui public numeros alcătuit din cadre didactice, foști elevi și apropiați ai coautorilor.

    La 250 de ani de la nașterea lui Dimitrie Țichindeal, cartea este un omagiu adus meseriei de dascăl, dar și un reper pentru pasionații de istorie și sociologie.

    Lavinia Betea, scriitoare, istoric, profesoară universitară de psihologie socială și politică, este autorul principal, rândurile fiind însă așternute sub formă de dialog cu alți foști colegi de clasă, de la Liceul Pedagogic „Dimitrie Țichindeal”, promoția anilor ’71-’76: Ana Benghia, Cornel Ienășescu, Georgeta Pascu, Benedict Benghia și Dimitrie Radu. Pe lângă evocarea amintirilor din școală, mesajul este unul mai profund, fiind o radiografie a modului în care se preda în acea perioadă și relația profesor-elev, dar și o retrospectivă istorică, prin care cititorii descoperă contextul în care s-a deschis prima școală de învățământ românesc, la Arad, în 1812, care forma învățători și preoți.

    Despre motivația publicării acestei cărți, apărută la editura Corint, Lavinia Betea a mărturisit că este un soi de datorie pe care a achitat-o față de dascălii extrem de buni care au modelat-o de-a lungul vremii și cărora, astfel, le aduce un omagiu. Acest lucru a fost evidențiat la lansare și de fostele colegele, coautoare, Ana Benghia și Georgeta Pascu (ambele de profesie învățătoare), care l-au amintit mai ales pe fostul diriginte, Ioan Ivașcu, pe care l-au considerat un dascăl model.

    invatatorii promotia 71 76 cartea

    „Cartea este și de istorie, se studiază de acum încolo istoria comunismului. Interviul nostru acesta de grup se poate spune că acoperă o perioadă de trei decenii, pentru că așa s-a făcut școala în anii ’50 – ’80 în internate. Este o carte despre învățământul care a început pentru profesionalizarea învățătorilor și preoților din Transilvania, în limba română, la Preparandia din Arad, din 1812.

    Este, în același timp, o carte pune în dezbatere ce a fost bine, ce a fost rău în învățământul de ieri, în balanță cu ce e bine, ce e rău în învățământul de astăzi. Prin urmare, eu aș vedea mulți oameni interesați, părinți, cadre didactice, tineri. Aștept opiniile lor, sau momentul de reflecție pe care ar trebui să-l aibă și să simtă și ei că, de fapt, educația nu este o corvoadă, este un lux după care au tânjit generații de strămoși ai noștri”, a declarat Lavinia Betea.

    Lansarea de carte, parte a seriei de evenimente Zilele Administrației Arădene, l-a avut organizator pe Vasile Filip, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Arad, și moderator pe Doru Sinaci (fost prefect al Aradului, vicepreședinte UZPR), care a făcut și o scurtă prezentarea a unei alte cărți lansate recent, o reeditare a lucrării „Istoria Școalei Normale (Preparandiei) și a Institutului Teologic Ortodox-Român din Arad”, de dr. Teodor Botiș.

    învățătorii lansare carte

    Un scurt mesaj a adresat și Sorin Stanciu, președintele UZPR la nivel național, care și-a exprimat mândria că Lavinia Betea este membră a uniunii, iar Dan Constantin, vicepreședinte al UZPR și profesorul Ioan David au ținut cuvântări despre tema principală a cărții, Preparandia din Arad și învățământul românesc. De asemenea, fiecare coautor a luat cuvântul, subliniind importanța educației oferite de un dascăl bine pregătit și dedicat în formarea caracterului unui om.

    „Așa cum scrie și în carte, ne-am trezit la Liceul Pedagogic, ne-am cunoscut și am legat prietenii pe viață. Dovadă această carte. Ceilalți colegi, oricare dintre ei puteau fi coautori. S-a întâmplat să fim noi. Un gând deosebit vreau să exprim în legătură cu fostul nostru diriginte, dumnealui ne-a format așa cum suntem, ne-a învățat și foarte multă limba română, lucru de care suntem mândri, dar în primul rând ne-a învățat să fim oameni. Și cred cea mai importantă sarcină pe care ne-o încredințează societatea dascălilor, chiar și atunci și acum, este să formăm oameni cu caracter, cu personalitate, lucru care se realizează foarte greu, cu foarte multă atenție, multă aplecare, multă afectivitate. Fiecare suflet de copil trebuie înțeles în parte și trebuie să-l pricepi, să-l ajuți să se dezvolte – lucru pe care noi am încercat să-l facem de-a lungul carierei noastre, sperăm că ne-a reușit”, a spus Ana Benghia.

     

     

    Mai multe detalii despre carte, aici:

    Amintiri din banca școlii românești. Lavinia Betea va lansa cartea-dialog „Învățătorii. Autoportretul unei generații” la Arad

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.