Întreruperile de curent de la Chișineu Criș au și o explicație! Despăgubirile pentru aparatele stricate vor fi acordate în anumite condiții

  de Andreea Daniela B. | 13 noiembrie 2020, 12:00 PM | Chişineu Criş | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Întreruperile de curent nu sunt tocmai o noutate, însă acestea deranjează, mai ales când nu sunt anunțate. Mai rău este când ți se strică electrocasnicele din casă pentru că întreruperile au loc frecvent, durează una sau două secunde și continuă în același ritm timp de mai multe zile, poate luni.

  La Chișineu-Criș oamenii și-au pierdut răbdarea după ce, spun aceștia, încă din iunie au parte de întreruperi de curent care durează puțin, dar le afectează toată aparatura care la un moment dat cedează. Desigur, aceste lucruri nu se întâmplă doar la Chișineu Criș, de fapt este o problemă întâlnită frecvent chiar și la Pecica și în satele aparținătoare, însă dacă în alte locuri lucrurile s-au mai schimbat, la Criș nu se arată o îmbunătățire semnificativă.

  „Știe cineva ce se întâmplă? De câteva zile se tot întrerupe curentul. Chiar de mai multe ori într-o zi! Fracțiune de secundă, dar destul cât să ne distrugă toate electricele si electrocasnicele! ENEL….se aude? Sau aude cineva? Vă bateți joc de munca și de lucrurile noastre? Până când? Și…de ce?”  – spunea o locuitoare din Chișineu Criș.

  „Se poate să nu vă mai bateți joc și să nu vă mai jucați atât cu curentul? Nu este zi dată de la Dumnezeu să nu se întrerupă curentul pentru 1 secundă 2, astăzi de 3 ori într-o oră. Din luna iunie tot asta se întâmplă în fiecare zi!” – se plângea altcineva, tot din Chișineu.

  În urmă cu o lună când aceste întreruperi de curent au început să-i enerveze la culme pe locuitorii din Chișineu Criș am încercat să găsim o explicație pentru aceștia. Din păcate, răspunsul a sosit astăzi, o lună mai târziu. Totuși, se pare că aceștia au și acum parte de aceleași întreruperi și în continuare nu au primit răspunsul mult așteptat și mulțumitor.

  RĂSPUNSUL REPREZENTANȚILOR ENEL

  „Referitor la întreruperile de scurtă durată reclamate, vă facem cunoscut faptul că acestea au ca și cauză funcţionarea corectă a elementelor de protecţie şi automatizare, respectiv a acţionării dispozitivului RAR în staţia de transformare 110/20kV, la apariţia unor defecte fără localizare pe linia electrică LEA 20kV. Specificăm faptul că aceste întreruperi accidentale sunt cauzate de defecte apărute pe linia electrică LEA 20kV, cu cauze independente de măsurile adoptate de operatorul de distribuţie, determinate de influenţa factorilor din natură: creşterea vegetaţiei, vântului puternic, furtunilor cu descărcări electrice precum şi a prezenţei păsărilor pe conductoarele linii.

  În art. 43 din Standardul de Performanță pentru Serviciul de Distribuție a Energiei Electrice , referitor la întreruperile accidentale de scurtă durată, datorate dispozitivului RAR se specifică următoarele :

  „Fenomenele prezentate în continuare – supratensiuni tranzitorii ( de impuls ) în raport cu pământul, de origine atmosferică sau de comutație – sunt aleatoare, imprevizibile și necontrolabile, Operatorul de Distribuție fiind exonerat de orice răspundere privind aceste fenomene. Motivul pentru care întreruperile de scurtă durată din ultima perioadă sunt mai des resimțite sunt următoarele:

  -Stația 110/20 KV Chișineu Criș se află în modernizare, operatorul de distribuție efectuează lucrări de investiții și mentenanță cu sopul de a crește calitatea energiei furnizate și de a reduce numărul întreruperilor de scurtă durată, motiv pentru care locuitorii orașului Chișineu Criș sunt alimentați momentan în abatere de schemă, fiind alimentați din linia 20 KV Sintea Mare, linie care în proporție de 60% străbate trasee împădurite.

  -Operatorul de distribuție a efectuat o manevră de separare a liniei de 20 KV Oraș Chișineu Criș în 12.11.2020, prin trecerea zonei rurale împădurite Țipari, Micșa, Adea pe LEA 20kV Frunziș.
  Lucrarea de modernizare și mentenanță are ca și termen de finalizare 15.04.2021 însă imediat ce situația o va permite linia 20 KV ORAS Chișineu Criș va fi readusă la schema normală de alimentare.

  În cazul în care receptoarele electrocasnice ale unui CC (client casnic) au fost deteriorate ca efect al unor supratensiuni accidentale produse în reţeaua electrică din culpa OR (operatorului de rețea), CC este îndreptăţit să solicite furnizorului de energie electrică să fie despăgubit de OR, direct sau prin intermediul furnizorului de energie electrică, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
  – Despăgubirile pentru deteriorarea receptoarelor electrocasnice se acordă CC dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
  a) deteriorarea receptoarelor electrocasnice ca efect al unor supratensiuni accidentale produse în reţeaua electrică a OR;
  b) receptoarele electrocasnice deteriorate sunt omologate;
  c) pentru locul de consum unde s-a produs evenimentul există încheiat contract de furnizare/distribuţie a energiei electrice cu CC;
  d) CC a solicitat în scris acordarea despăgubirii, în termenul prevăzut în prezenta procedură.

  În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data apariţiei supratensiunii accidentale, care a produs deteriorarea unor receptoare electrocasnice sau de la data luării la cunoştinţă asupra producerii evenimentului, CC trebuie să transmită furnizorului de energie electrică/OR cu care are încheiat contractul de furnizare/distribuţie, în scris, prin orice mijloc de comunicare stabilit prin contract, o cerere pentru acordarea despăgubirilor în care menţionează cel puţin următoarele informaţii:
  a) numele titularului contractului de furnizare/distribuţie;
  b) adresa locului de consum;
  c) date de contact (telefon, fax, e-mail);
  d) data la care a avut loc evenimentul care a produs deteriorarea receptoarelor electrocasnice/data luării la cunoştinţă a producerii evenimentului;
  e) valoarea estimată a prejudiciului provocat prin deteriorarea receptoarelor electrocasnice;
  f) modalitatea de acordare a sumei stabilite pentru despăgubire, în cazul în care se constată îndeplinirea condiţiilor de acordare a acesteia.

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.