Interviu cu fotograful arădean Mândru Cantemir – Aron, proaspăt distins cu titlul de Artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică

  de Special Arad | 3 mai 2017, 12:59 PM | Foto | Interviuri | Recomandările editorilor

  2
  Cantemir (3)b

  Fotograful arădean Mândru Cantemir – Aron a primit la începutul anului 2017 distincția de Artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică, care se acordă artiștilor fotografi ale căror abilități artistice și tehnice demonstrate în lucrările lor au fost recunoscute prin participarea la saloanele internaționale organizate sub patronaj FIAP. Este vorba de arădeanul care, anul trecut, s-a regăsit pe lista scurtă la Sony World Photography Awards, cea mai mare competiție de profil la nivel mondial. Acesta a început să facă fotografii din plăcere, iar acum are numeroase premii și sute de lucrări acceptate la saloane naționale și internaționale, printre care amintim Marea Britanie, SUA, China, Serbia sau Germania.

  – De unde a apărut pasiunea pentru fotografie?

  – Mi-a placut sa fotografiez dintotdeauna, am inceput sa fotografiez acum mai bine de 10 ani pe film si am continuat pe digital. Cu timpul, placerea de-a fotografia a devenit o pasiune.

  – Ce îți place să fotografiezi?

  – Îmi plac diferite tipuri de fotografii, nu pot spune că am un stil. La început, am fotografiat și eu fluturi, peisaje, câte un apus, ca orice fotograf începător. În ultimii ani am călătorit din ce în ce mai mult și am încercat prin fotografiile mele să surprind ineditul, emoția… Îmi place să umblu ore în șir prin păduri, în căutare de animale sălbatice, dar și pe străduțele vreunui oraș european, îmi place să urc pe munte cu rucsacul în spate, dar și să mă plimb printre zgârie nori, pentru a face fotografii alb-negru de arhitectură.

  – Care este fotografia ta preferată pe care ai făcut-o de-a lungul timpului?

  – Am mai multe fotografii preferate, dar cum fiecare fotografie este o amintire, o parte din sufletul meu, toate îmi sunt dragi.

  – Anul acesta ai obținut distincția de AFIAP (Artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică). Ai crezut vreodată că o să ajungi la un asemenea nivel?

  – Nu, fotografia este în primul rând o pasiune pentru mine, nu mi-am făcut un plan în acest sens. Dar m-am trezit că am o sumedenie de fotografii bune și am început să le trimit la concursuri, în țară și în străinătate, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Această distincție, alături de cea obținută anul trecut, de Artist al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, mă onorează, iar la începutul anului, când am fost la Carei pentru a mi se înmâna diploma corespunzătoare distincției acordată de Federația Internațională, am avut ocazia să-i cunosc pe unii dintre cei mai buni fotografi din România.

  Cantemir (1)b

  – Care sunt cele mai importante realizări ale tale din punct de vedere fotografic?

  – Dintre realizările importante obținute în decursul anilor, pe lângă diferite mențiuni și medalii obținute la saloane naționale și internaționale, aș menționa fotografia selectată la Sony World Photography Awards 2016, Open competition commended images, la secțiunea Travel, dar mai ales obținerea titlului de Best Author, acordat de FIAP în Serbia la Circuitul „PORTRAIT 2017”, unde au participat 688 de autori din întreaga lume.

  Fotografia „Morning Symphony”, acceptată în concursul Sony World Photography Awards

  Fotografia „Morning Symphony”, acceptată în concursul Sony World Photography Awards 2016

  – Cum ai evoluat și cum îți perfecționezi cunoștințele fotografice?

  – În primul rând, cred că foarte necesar a fost să-mi cunosc aparatul foto. Mi-am perfecționat cunoștințele fotografice studiind tutoriale pe internet, citind cărți și bloguri de fotografie, exersând, experimentând. Mai am foarte multe de învăţat, dar totul este posibil când este făcut cu pasiune, multă muncă și foarte mult exercițiu. Am organizat și diferite ture foto cu prieteni pasionați de fotografie, în cadrul cărora am învățat unii de la alții.

  – Contează aparatura folosită?

  – În principiu, omul, nu aparatul, este cel care face fotografia. Totuși, calitatea imaginii în era digitală se datorează și aparatului foto performant, dar și postprocesării fotografiei.

  Cantemir (3)

  – Ce face o fotografie să fie bună?

  – Există multe reguli de compoziție care ajută la obținerea unei încadrări armonioase, la obținerea impactului vizual dorit, dar eu cred că o fotografie este bună dacă reușește să trezească o emoție, o tresărire privitorului.

  – Ce planuri de viitor ai?

  – Fotografia îmi dă șansa să călătoresc, să descopăr locuri și tradiții noi, să cunosc oameni interesanți, lucruri care mă motivează să fac ceea ce îmi place, asa că nu voi înceta să încerc să realizez fotografii reușite și inedite.

  Cantemir (2) Cantemir (2)b Cantemir (2)c Cantemir (3)c Cantemir (4) Cantemir (9) Cantemir (9)b Cantemir (9)c Cantemir (14)Cantemir (17)-001

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.