„Internetul și sătenii” – un text de Gheorghe Hodrea „zîs și” Bace Toghiere este transpus pe scenă și cutreieră județul Arad!

  de [email protected] | 16 May 2017, 8:10 AM | Cultură

  0

  Cum se-mpacă sătenii cu drăcia asta numită „lume virtuală”? Cum afectează sau cum „reformează” conexiunea la internet tradiționala viață la țară? La aceste întrebări caută și oferă răspunsuri „Internetul și sătenii”, un spectacol de teatru prezentat de Asociația Scenic-Art și bazat pe un scenariu scris de Gheorghe Hodrea, cunoscut publicului larg drept „Bace Toghiere”, personajul fictiv desemnat „cel mai iubit brand din regiunea Crişana”. Turneul a început deja în județul Arad.

  Spectacolul este regizat de actorul arădean Ionel Bulbuc și are în distribuție alți trei actori ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, Constantin Florea, Mariana Tofan și Marian Parfeni, precum și o tânără actriță arădeancă, masterandă la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Alina Fabri.

  „Piesa prezintă pe de o parte lumea satului cu trăitorii ei, o lume conservatoare, prinsă în propriile-i reguli de viaţă şi convieţuire comunitară. Pe de altă parte, aceeaşi lume a satului are curiozităţile ei, îndreptate spre tot ceea ce e nou. Protagoniştii fac parte din două grupuri distincte: grupul celor în vârstă şi grupul celor tineri. Între cele două grupuri, normal, intervin diferenţele de păreri, viziuni şi înţelegere a celor ce se întâmplă în lume şi în societatea actuală marcată de atâtea schimbări, frământată de atâtea preocupări moderniste ce presupun cunoaşterea tehnicii moderne, o tehnică pe cât de casnică şi îmbietoare la întâlnirea cu noul, pe atât de vicleană şi aducătoare de instabilitate, perturbând în cele din urmă stabilitatea bine îndătinată a lentorii satului. Fără a uita rolul regionalismelor presărate de-a lungul textului, piesa se adresează nu doar celor din mediul sătesc, dedaţi cu toate cele amintite mai sus, ci şi celor plecaţi de acasă demult, frământaţi de atâtea ori de dor după cele ale satului: laviţa de la uliţă cu poveştile ei, liniştea rurală, obiceiurile, tradiţiile şi sărbătorile de peste an, mirosul bunătăţilor culinare pregătite cu atâta pricepere”, spune Gheorghe Hodrea.

  Scenariul piesei se doreşte a fi nu doar aducător de zâmbete sau chiar de râset sănătos, ci şi un îndemn de întoarcere la izvoare, o reorientare a atenţiei noastre spre ceea ce ne defineşte şi ne reprezintă în faţa atâtor curente, orientări şi preocupări moderne nu întotdeauna aducătoare de bine şi bunătate.

  Spectacolul a avut premiera la Curtici pe data de 8 mai și urmează să fie jucat în orașele Chișineu Criș, Sântana, Ineu, Pecica, precum și în comunele Vladimirescu, Șiria, Șagu și Vinga. Deocamdată nu se știe când va ajunge și în municipiul Arad.

  Intrarea va fi liberă la toate reprezentațiile.

  „Internetul și sătenii” este un spectacol realizat cu sprijinul Centrului Cultural Județean Arad prin Consiliul Județean Arad.

  Programul spectacolelor în județ:

  Miercuri, 17 mai 2017, ora 18:00 – Chişineu Criş, Casa de Cultură
  Vineri, 19 mai 2017 – Sântana
  Joi, 25 mai 2017 – Vladimirescu
  Marţi, 30 mai 2017 – Şiria
  Vineri, 2 iunie 2017 – Ineu
  Sâmbătă, 1 iulie 2017 – Şagu
  Sâmbătă, 29 iulie 2017 – Vinga
  Joi, 10 august 2017 – Pecica

  Afișul spectacolului la Chișineu Criș

  Afișul spectacolului la Chișineu Criș

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.