joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Interes mare la prima ediţie a turului Clădirilor Secession

  de Special Arad | 18 iulie 2018, 6:36 PM | Cultură

  1

  Circuitul clădirilor Seccesion, lansat de Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Naţional de Informare și Promovare Turistică al Județului Arad, s-a dovedit a fi un real succes. Între cei care au participat la prima ediție s-au aflat inclusiv ghizi turistici din oraşul vecin, Timişoara.

  Au fost vizitate clădiri emblemă ale Stilului Secession, printre care Palatul Szantay, Palatul Bohuș, Palatul Földes (sediul celebrei farmacii cunoscute în toată lumea la începutul secolului XX, pentru produsele farmaceutice şi cosmetice).

  Turiştilor li s-au prezentat aspecte cunoscute şi mai puţin cunoscute din istoria Aradului, istorie de care se leagă şi aceste clădiri emblemă, creaţii ale arhitecţilor Milan Tabacovici şi Ludovic Szantay.

  „Am fost motivaţi de faptul că oraşul de pe Mureş are una dintre cele mai dezvoltate reţele de clădiri Secession din România. Sunt cel puţin 40 de clădiri realizate în acest stil în centrul Aradului, palate şi case de raport, fiecare cu povestea lor şi istorii personale care le conturează personalitatea. Ne bucurăm că iniţiativa noastră a avut impact şi ne dorim să facem cunoscute aceste clădiri şi istoria lor, care este practic istoria noastră, a Aradului. Aradul este oraşul Unirii. În urmă cu 100 de ani, arădenii au organizat mişcarea de rezistenţă românească, şi-au pus la dispoziţie casele pentru pregătirea Marii Uniri, pentru ca la 1 Decembrie să poată fi citită, la Alba Iulia, rezoluţia Marii Uniri elaborată la Arad. Constatăm însă că încă se cunosc foarte puţine despre contribuţia arădeană la Marea Unire. De aceea, am decis să realizăm acest circuit cel puţin anul acesta şi să spunem povestea oamenilor şi a locurilor arădene care şi-au pus amprenta asupra istoriei României. Ne dorim ca proprietarii clădirilor să se mobilizeze şi să le renoveze astfel încât nu doar arădenii ci şi străinii să se bucure de frumuseţea lor”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

  Turul este GRATUIT și se desfăşoară conform programului:

  Marți: 16:00 -17:00 Tur în Limba Română

  Miercuri: 16:00-17:00 Tur în Limba Engleză

  Vineri-Duminică: 15:00- 17:00 Tur în Limba Română şi Engleză

  PUNCT DE ÎNTÂLNIRE: La Sediul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică al Județului Arad din Bd-ul Revoluției nr.81

  Pentru participare trebuie să vă rezervaţi locurile CEL PUŢIN CU 24 ORE ÎNAINTE la numărul de telefon 0728/116412.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.