sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Întâlnire istorică. Mesajul comun transmis de Papa Francisc și Patriarhul Kirill

  de - | 13 februarie 2016, 11:30 AM | Internaţional

  0

  S-a scris istorie aseară, la Havana, unde a avut loc prima întâlnire dintre un papă şi un patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse, cea mai mare biserică autocefală ortodoxă. Papa Francisc şi Patriarhul Kirill au discutat în privat, iar mesajul de la finalul întrevederii a fost clar: persecuţia creştinilor în Orientul Mijlociu trebuie să înceteze. Cei doi au semnat o declaraţie pentru unitatea celor două confesiuni, despărţite de aproape o mie de ani, de la Marea Schismă din 1054, relatează Digi 24.

  „În sfârşit”, a spus Papa Francisc în timp ce se apropia de patriarhul rus, într-un salon de protocol de pe aeroportul din Havana. „Suntem fraţi, aceasta este voia Domnului”, a adăugat el în timp ce îl îmbrăţişa pe Patriarhul Kirill. Întâlnirea celor doi lideri religioşi a avut loc la doar o săptămână după ce a fost anunţată oficial, dar a fost rodul multor ani de negocieri în spatele uşilor închise.

  După întâlnirea plină de emoţie şi o discuţie în privat de aproape două ore şi jumătate, Papa şi Patriarhul au semnat o declaraţie comună în care şi-au exprimat regretul pentru pierderea unităţii creştinilor, acum aproape o mie de ani, pe care au catalogat-o drept „consecinţa slăbiciunii umane şi păcatului”.

  „Am vorbit ca fraţii. Suntem botezaţi în aceeaşi religie. Suntem amândoi episcopi. Am vorbit despre Bisericile noastre. Am fost de acord amândoi că unitatea se obţine mergând înainte”, a spus Papa Francisc.

  Papa şi Patriarhul rus au cerut încetarea persecuţiilor creştinilor în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, dar au făcut apel şi la respectarea libertăţii religioase în Europa, în faţa unui „secularism adesea agresiv”.

  În privinţa Ucrainei şi Siriei, ţări în care Rusia joacă un rol controversat, înalţii prelaţi au cerut tuturor părţilor implicate să dea dovadă de prudenţă şi să se aşeze la masa negocierilor.

  „Am vorbit timp de două ore şi am avut o discuţie deschisă”, a declarat Patriarhul Kirill.

  Această întâlnire are o mare încărcătură simbolică pentru creştinii din toată lumea, însă analiştii spun că nici implicaţiile politice nu pot fi ignorate.

  „Vladimir Putin este izolat pe scena internaţională şi îşi doreşte un triumf diplomatic. S-a întâlnit de două ori cu Papa, care a fost prietenos cu el. Iar Kirill n-ar face asta fără permisiunea lui Putin. Aşa că întâlnirea este un semn de schimbare în relaţiile dintre Biserici din ultima mie de ani, dar şi de schimbare pe planul relaţiilor internaţionale, pe termen mai scurt”, a comentat Paul Vallely, biograf al Papei Francisc.

  În avionul care îl ducea spre Mexic, Papa a povestit ce impresie i-a lăsat întrevederea.

  „Am simţit că am în faţă un frate şi el mi-a spus acelaşi lucru. Vă spun sincer, am simţit în interior o bucurie care venea de la Dumnezeu. A vorbit foarte deschis şi eu, la fel. Şi se simţea bucuria”, a mărturisit Papa.

  Azi-noapte, Papa a ajuns în Mexic, unde a fost întâmpinat de preşedintele Enrique Pena Nieto şi soţia lui, actriţa Angelica Rivera. Suvernul Pontif a fost primit cu mariachi. Mii de oameni s-au adunat pentru a-l vedea pe Papă pe traseul de la aeroport la Nunţiatură.

  Foto: Q 13Fox

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.