vineri, 12 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Incredibilă decizie a tribunalului: i-au interzis să mai meargă la școală pentru că are părul castaniu!

  de Special Arad | 20 februarie 2021, 6:57 PM | Internaţional

  0

  Un tribunal din prefectura Osaka a dat câştig de cauză doar parţial unei tinere care a fost obligată de şcoală să-şi vopsească părul întrucât nu este destul de negru, aşa cum cereau regulamentele şi cum ar fi trebuit să-l aibă având în vedere originile sale.

  Procesul a fost deschis de tânăra în 2017, când a împlinit 18 ani. O instanţă din prefectura Osaka a decis că fosta liceană are dreptul să primească despăgubiri băneşti (şi anume de doar 330,000 yeni sau circa 3.100 de dolari) pentru daunele emoţionale provocate de presiunile oficialilor asupra ei, dar că măsurile împotriva ei au fost unele legale, scrie adevarul.ro.  

  În urma refuzului de a-şi vopsi părul negru, oficialii liceului nu i-au mai permis să vină la unele cursuri, în excursii şi chiar i-au şters numele din cataloagele  liceului.

  Şcolile din Japonia au regulamente stricte privind înfăţişarea, îmbrăcămintea şi char culoarea părului sau a hainelor. Elevii nu au voie să-şi vopsească părul, să şi-l încreţească, să-i schimbe nuanţa sau să aplice extensii.

  osaka

  Avocaţii şcolii (care se află în subordinea prefecturii) au argumentat că vicedirectorul şcolii a verificat originile tinerei şi aceasta ar fi trebuit să aibă părul negru, nu castaniu. Asta în ciuda susţinerilor contrarii ale fetei şi părinţilor acesteia.

  Profesorii au trecut la sancţiuni – i-au scos banca din clasă şi au şters-o din registrele şcolii. Tribunalul a ţinut partea şcolii în sensul că regulile privind înfăţişarea sunt legitime pentru a determina elevii să se concentreze asupra studiilor. Pe de altă parte, instanţa a recunoscut că măsurile decise de oficialii şcolii „nu au ţinut cont de suferinţa psihologică” a fetei care, în cele din urmă, a fost nevoită să renunţe la şcoală.

  Sentinţa a fost pronunţată marţi şi urmează să fie contestată de avocaţii fetei care au cerut daune morale de circa 20.000 de dolari americani. Cazul a declanşat revoltă la nivel naţional în privinţa unor reguli care nu lasă spaţiu individualităţii, în timp ce grupuri activiste au lansat petiţii pentru schimbarea regulamentelor privind lungimea părului, a fustelor sau chiar culoarea lenjeriei de corp.

  Ca urmare a vopsirilor repetate fata a dezvoltat probleme ale scalpului, cu mâncărimi şi răni. Stresul a devenit atât de accentuat că în 2016 a renunţat şcoală. Guvernul local din Osaka s-a apărat la proces citând inspecţia vicedirectorului cu privire la originile fetei – indubitabil, fata se născuse cu părul negru.

  Cazul a determinat schimbări sau clarificări ale regulamentelor în prefectura Osaka şi la Tokyo. 40% din şcolile din Osaka au reformulat regulile mai explicit în sensul în care părul castaniu şi cârlionţii artificiali nu sunt acceptaţi. În 2019, autorităţile şcolare Tokyo a interzis şcolilor să ceară elevelor cu păr mai deschis la culoare să-l vopsească negru, scrie adevarul.ro.

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.