Încetinitorul de particule: Vorba pierdută a lui Arafat în liniștea de moarte din Arad

  de E. Nola | 19 octombrie 2020, 8:37 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  8

  Era să cad în capcană, noroc că nu mai sunt de azi, de ieri, nemaivorbind de faptul că am și colegi care îmi sar în ajutor din când în când.

  Nu întotdeauna când ar fi nevoie, dar la vârsta mea și în acest oraș nu poți să ai prea mari pretenții.

  Am scăpat, deci, cu bine. Oricum nu intram în panică, mă atinge prea puțin dacă pierdem lupta cu covidu’, așa cum ziceau unele ziare că ar fi zis și Arafat.

  A venit însă la timp corectarea, Prefectura arădeană a trimis o atenționare redacțiilor, din care reieșea că spusele lui Raed au fost scoase din context. Prima întrebare care mi-a venit în minte citind comunicatul Prefecturii se referea la faptul dacă este acolo cineva care știe ce înseamnă să fi scos din context.

  Și ca să nu ne mai învârtim precum pisica pe acoperișul fierbinte, iată povestea: Raed al nostru, lider de necontestat al luptei împotriva covidului, s-a dus la Pro TV parcă. La interviu, desigur, nu la vreo emisiune din aia în care Ștefan Bănică junior se miră de cât de talentată este fata pe care a pregătit-o el să ajungă vedetă tot prin el. Ei, la acest interviu, Raed al nostru a pomenit de doctorița din Fetești, cea care a murit de covid, afirmând ceva de genul că, din păcate, a pierdut lupta cu covidul.

  Presa românească, cunoscută pentru promptitudine și farmec, a reacționat pe loc, susținând în titluri cât casa că Raed al nostru a afirmat că am pierdut lupta cu virusul noi, toți adică, sistemul, România, într-un cuvânt. Senzația a ajuns internațională, eu am dat de ea și în presa cea maghiară, acolo unde comentatorii se întrebau dacă nu ar fi cazul ca Ungaria să închidă din nou granițele sale cu România.

  Ungurii sunt cam temători de felul lor, se tem de orice despre care le spune Orban al lor că e de temut, n-ar fi de mirare să închidă din nou granița, așa cum au făcut-o de câteva ori până acum. Chiar dacă asta nu înseamnă pe teren absolut nimica, cel puțin nu la Turnu, acolo unde treci din Ungaria în România și invers de parcă ai fi în aceeași țară. Adică, cum și ești de fapt.

  Revenind la scoaterea din context a Aradului, ne-a trecut prin minte că Raed al nostru, fiind totuși doar de o vreme pe aici, nu înțelege exact că în România luptele sunt pierdute înainte să înceapă. Prefectul nostru știe însă foarte bine, chiar dacă el nu înțelege ce înseamnă să fi scos din context.

  Uite, de exemplu, afișele fotografii ale mai marilor liberali din Arad, care populează de câteva zile toate suprafețele libere de pe pereții orașului. Glad, Lazăr, Cristina ( e numele de familie, dacă vă mai aduceți aminte de el) fără să mai vorbim de fosta primăriță de la Petriș, se uită la tine, oriunde te-ai duce, cu priviri fixe de parcă nu s-au hotărât încă la ce să facă publicitate: la detartrant sau la cursa de șoareci.

  Contextul la Arad, cel puțin după alegerile din 27 Septembrie, ar fi că PNL-ul a pierdut majoritatea. De aici lentoarea vinovată cu care avansează formarea noului CLM, respectiv nominalizarea candidaților la posturile, cele două, de viceprimari, având în vedere că Bibi Bibarț, cel care nu are nicio treabă cu PNL-ul, a câștigat la mustață postul de primar. După câte se știe, mandatul celui vechi se termină pe 1 Noiembrie, ar fi deci cazul ca lucrurile să se miște mai repede pentru formarea celui nou.

  Numai că, ca să-l luminăm și pe Domnu prefect, șeful său de partid nu le are cu contextu’.

  El vrea una și bună, pe Sergiu Bîlcea viceprimar, ceilalți să-și vadă de treaba lor că una e contextu’ și cu totul altceva puterea care nu se predă. Lupta se dă până se pierde, precum a pierdut nu mai spunem cine lupta cu covidu’. Nu contează faptul că Galea e tânăr și șturlubatic, Mészár la fel, mai mult, chiar cu demonstrații la zi de competență și performanță, PNL-ul lui Gheorghe Falcă vrea oameni ca pe posterele cu care a umplut orașul.

  Iar pentru asta e în stare să scoată lumea din context și să se înțeleagă cu oricine – nota bene și PSD – numa’ să fie cum vrea el și mușchii lor.

  Ajungând aici, e momentul să-l informăm pe Domnul prefect – poate raportează mai departe – că posterele acelea sunt jalnice. Iradiază nepricepere și amatorism. Începând cu expresia, continuând cu încadrarea și terminând cu retușările. În loc să ilustreze, cum intenționează în mod sigur, hotărâre, onestitate și bun simț, sunt adevărate expresii ale fățărniciei, superficialității și a lipsei de conținut. Nu sunt postere de publicitate electorală, ci afișe provinciale de reclamă proastă.

  Ilustrează exact ce vor să ascundă: că în Arad, pentru PNL-ul lui Gheorghe Falcă, nu competența și performanța contează, ci obediența tâmpă la arbitrariul unei minți impregnate doar de dorința de putere.

  Și pentru că Bibi, ca reacție, am zice noi, a postat, pe contul său rupt total de acest PNL, imagini cu clădirea în paragină din stația de tramvai de la Burza, redecorață de câțiva arădeni tineri în stilul street-artului de prin alte părți, ilustrăm și noi scoaterea din context a Aradului cu această fotografie.

  Știți, Domnu prefect, e ca atunci când încerci să zici, consumând mici lângă un veceu public părăsit și dărăpănat, că e bine și le urezi poftă bună tuturor arădenilor.

  (Vezi și videoul din dotare)

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.