Încetinitorul de particule: Un vot pentru istorie sau cum e când coada învârte câinele, iar Ghiță pleacă la Brucsles?

  de E. Nola | 27 mai 2019, 8:46 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  10

  Numărătoarea se apropie de sfârșit, rezultatele din diasporă nu mai pot schimba mare lucru, este cât se poate de evident ca PNL a câștigat scrutinul europarlamentar derulat duminica, PSD pierzând și la modul absolut, pe locul trei pe țară venind Alianța 2020. Mai intră în parlamentul european Pro România, PMP-ul fostului președinte Băsescu și la limită UDMR, ALDE completând înfrângerea coaliției guvernamentale prin venirea sub pragul care îi garanta prezența europeană.

  La Arad victoria PNL este și mai mare, trecând de 30 la sută, Alianța formată din USR și PLUS venind aici pe locul doi cu puțin peste 19 la sută, PSD-ul pierzând până și locul doi, devenind o forță nesemnificativă în Arad dacă realizăm că PNL împreună cu Alianța fac împreuna peste 50 la sută din preferințele electoratului local.

  Surpriza a fost prezența masivă a electoratului la urne, șocul neadecvarea crasă a politicienilor la rezultatele astfel obținute și care au consfințit desființarea PSD-ului furat de Dragnea, păstrarea poziției PNL, mai ales datorită aprecierii președintelui și venirea Alianței 2020 pe un loc și la niște procente care o fac de acum jucător de rang egal cu primele două. De fapt electoratul și-a manifestat astfel dezacordul cu guvernarea pesedistă patronată de Dragnea, a mai acordat PNL-ului o șansă și a adus Alianța 2020 în poziția de unde în viitor poate arăta la modul real de ce este capabilă. Este evident că alegerile pentru președinție din toamnă nu mai au miză reală, Johannis neavând adversar din moment ce unul dintre posibilii concurenți, Tăriceanu, a suferit în cele din urmă o înfrângere care îl cam aștepta de mult după colț și care consfințește caracterul strict personal al partidului său. La ora actuală singura formațiune politică care poate oferi o alternativă reală la Johannis ar fi Alianța 2020, însă ar dovedi lipsă de înțelepciune dacă s-ar hămesi la pradă de pe acum. 

  Încercând să formulăm primele învățăminte, este cât se poate de clar că electoratul prin participarea masivă a celor tineri și de vârsta medie educați a arătat direcția de urmat: spre Europa și nu oricum, ci prin asumarea autentică a valorilor europene: muncă, calitate, performanță și nu în cele din urmă, onestitate și cinste.

  În reacțiile la cald de aseară majoritatea politicienilor a arătat evident că nu vede deocamdată dincolo de rezultate, semnalul fiind dat, trebuie s-o spun cu părere de rău, chiar de președintele Johannis, cel care a cerut ferm demisia guvernului. Dincolo de caracterul legitim al acestei cereri se află înțelepciunea politică care ar trebui să caracterizeze un președinte, rolul său nefiind să tensioneze și mai tare o situație și așa destul de tensionată, ci sa obțină profit maxim pentru țară din situația creată. În cazul de față urgența nu este formarea unui guvern nou, ci scoaterea lui Dragnea din joc, astfel președintele punând umărul și la salvarea social-democrației românești din ghearele politicianismului de tip balcanic.

  Ludovic Orban l-a urmat obtuz pe Iohannis, cei doi lideri ai Alianței 2020, Barna și Ciolos fiind mai temperați, cel din urmă fiind preocupat mai mult ca partidul său, PLUS, să nu fie asimilat USR-ului. Aceste reacții de moment, demonstrează că politicienii, în prima fază, au fost luați prin surprindere, nu au înțeles ce li se întâmplă, că spre deosebire de alegerile anterioare, nu ei dau tonul, ci electoratul, cel care într-un timp foarte scurt va fi în situația să corecteze orice gest neadecvat al lor. Este vorba de cele trei alegeri care vor urma și care, în mod sigur, vor taxa orice măsură politicianistă, demagogică, axată doar pe jocul de putere al politicienilor.

  Rolul cel mai ingrat este al adevăratei câștigătoare al acestor alegeri, Alianța 2020, cea care va trebui să fie foarte atentă la modul în care își va juca cărțile în viitor. Alianța preconizată cu PNL de către Ludovic Orban este departe de a fi singura soluție, fiind evident că nici unul din cele trei partide mari nu poate guverna singur sau cu ciurucurile de cinci la sută formate din Pro Romania, PMP sau UDMR.

  Un PSD curățat, european, poate deveni aliatul atât pentru PNL cât și pentru USR, chiar dacă, este cât se poate de evident, USR-ul are viitor doar dacă își asumă pe undeva locul lăsat liber acum 15 ani de PNȚCD.

  Cei care au schimbat câmpul politic la aceste alegeri au fost tinerii și cei de vârsta medie, urbani și școliți, adepti ai Europei, cei care înainte de toate au intrat în joc prin USR-PLUS. Baza electorală a PNL este deocamdată stabilă, dar lipsită de mobilitate, PSD-ul pierde teren sigur și iremediabil, singura capabilă de creștere în continuare fiind Alianța 2020.

  UDMR-ul, scăpat ca prin urechile acului tocmai prin anunțul de acum câteva zile că nu va mai susține coaliția guvernamentală, chiar dacă părea atunci o lovitură sub centură, anunța deja aceasta nouă realitate politică.

  Vor urma luni intense și interesante pentru politica românească, iar cei care nu vor înțelege că de acum chiar am intrat în democrație fiindcă nu câinele (politicienii) dă din coadă, ci coada (electoratul) învârte câinele, vor avea de pierdut în perioada imediat următoare.

  Nu mai merge cu texte pentru proști și maneliști, nu mai merge cu kitschuri pentru gospodine și mirese, cu aberații demne de Caragiale: electoratul nu mai vrea festivaluri, mici gratis și pungi cu slogane.

  Vrea politică responsabilă…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Oricum , sunt anti PSD și PNL , dar uitați fraților cum se repeta istoria …. . Iara ajung ăștia la putere , pleacă niște hiene și vin alte hiene . Mai romanilor , hai sa ne mobilizam sa nu mai iaaa nici un partid din astea doua , nu v-ați saturat sa fim conduși doar de aceleași găști de gunoaie și trădători ai neamului ? 😞😞😞😞

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. “Surpriza a fost prezența masivă a electoratului la urne”

   Surpriza este pentru generatia voastra(no offence). Cand orice clip de cacat anti psd se viraliza spectaculos la cateva minute sau ore dupa lansare si in cateva zile “detronau” tot sau cand maneaua lu’ guta a avut mii de commenturi dezaprobatoare(si asta intr-o tara manelista) iti pui intrebari, faci calcule sa nu ramai surprins! …si ganditi-va ca n-au votat nici 8 milioane. Daca erau alegeri parlamentare era vai de mama lor.
   Cat despre Arad…va contrazic. Castigator real, este USR.

   PNL+PSD au pierdut voturi n-au castigat! PNL o sa fie aruncati la cos impreuna cu psd la alegerile locale!

   +7 voturi
   +1
   -1
    • Pai si pnl in Arad nu tot prin 30/40% se invarte? Este ca si cum am spune psd a castigat in Teleorman. Pnl stagneaza…atat.E un castig, intr-adevar da’ nu cum se asteptau! Am zis ca, castigatorul real…este usr pt ca pt ei acest avant este un castig in timp ce pt pnl inca o dovada ca pot face nederanjati, ce vor in Arad! Inca !

     …nush unde vedeti dvs idei fixe da’ nah!

     +3 voturi
     +1
     -1
     • Daca recitit inca odata comentariul veti afla ca am spus despre Alianta ca este castigatorul real al acestor alegeri. Mai ales prin tinerii si studentii pe care a reusit sa-i mobilizeze. A castigat in toate centrele universitare (la Bucuresti si Timisoara cu peste 40%), nu si la Arad. In aceasta perspectiva locul mult sub media pe tara de la Arad este chiar o infrangere.
      Incercati sa intelegeti asta inainte de a merge mai departe…

      0 voturi
      +1
      -1
  3. UDMR ar trebui scos în afara legii. Partid nu e …și a capitalizat destul rolul de balama. PSD a scăpat de piatra de moara , neortodox , dar a scăpat și își va reveni scurt. PNL nu exista..e un PDL decolorat. USR și Ciolos vor avea soarta PP DD ….In rest aceiași mizerie

   0 voturi
   +1
   -1
   • Mă bucur, ca intotdeauna, Domnule, când dau de izvorul nesecat de ințelepciune numit tonton.
    UDMR va fi scoasă in afara legii când se va găsi legea.
    Va fi bine când PSD își va reveni, mai ales pentru fetele rămase fără Daddy
    PNL există chiar și decolorat ca PDL
    Nu prea au cum fiindcă DD tocmai și-a ispășit pedeapsa.
    Mizeria, ca orice in lumea aste, se mai schimbă. Asta e un fel de lege, dar nu e aia pe care va fi scoasă UDMR afară
    In rest, rămân un asiduu admirator al revelațiilor Dumneavoastră…

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.