vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: Sântana, acest loc al pierzaniei luminoase, în atenția Adunării Regiunilor Europene

  de E. Nola | 26 martie 2018, 7:41 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  7

  Observând oarecum cu neîncredere tevatura care s-a iscat la Sântana în jurul unui birt, mă rog, local, mă rog, ce-o fi exact nu prea se știe, mi-am adus aminte brusc și dintr-o dată de știrile care vin, de o vreme, înspre noi, de acolo.

  Nu spun că am avut vreo revelație, las asta mai marilor urbei, politicieni și pastori sau ambele, eu doar mi-am amintit simplu, așa cum îi șade bine unui scribălău trecut de prima tinerețe, de ciudățenia acestor știri, de caracterul lor straniu de parcă ar veni dintr-o zona crepusculară, un fel de Twilight Zone al frumosului nostru județ păstorit de Ghită Falcă – hai, nu vă faceți că nu știți! – prin Iustin zis și Cionca și prin intermediul singurului om care are capacitatea gândirii chiar și atunci când nu gândește.

  De Andrei vorbim, drăguțul de el, ați ghicit!

  Știu că am fost nițel cam obscur, dar vorbim despre fenomene stranii petrecute în singura localitate din țara asta unde s-a născut un laureat al premiului Nobel, ceea ce explică multe.

  Nu se poate, mi-am zis încet, să nu mă audă cei din jur și să facă între ei semnul acela, știți Dumneavoastră care, și m-am apucat să verific în arhiva portalului nostru.

  2 IMG 0071

  Să vedeți ce am găsit, citez doar câteva titluri mai recente, menționând că din grămada de știri adunată a devenit clar pentru mine că în Sântana – după plecarea șvabilor, cu Domnul Hell cu tot, si decăderea Kirchweih-ului -, cel mai mare eveniment anual este alegerea Miss Sântana cu ocazia Zilelor Orașului care amintesc de Kirchweih, ceea ce, cum veți vedea, explică și mai multe: bărbat prins pentru că vindea țigări netimbrate, femei care mint că au fost abuzate pentru a primi despăgubiri – v-am spus eu! –, un el și o ea blocați pe câmp în mașină, în timp ce numărau firele de iarbă prin parbriz, eliberați după ce au sunat la 112, record de case si mașini sparte într-o noapte la Sântana…

  Închei acest scurt periplu cu menționarea faptului că în 2017 Miss Sântana s-a numit Luana Alexandra Budiu și o puteți admira într-una dintre  fotografiile în care de altfel prezentăm toate Miss-ele Sântanei de când urmărim noi fenomenul.

  miss santana 2017 alaturi de adela raut

  Am insistat pe aceste curiozități sântanene ca să înțelegem cum poate deveni locația unui birt problema centrală a comunității, în fond cu atâtea Miss pe metru pătrat este pe undeva de înțeles că pentru locuitorii marii comune sau micului oraș birtul combinat cu sala de evenimente este mai important decât o banală locuință familială.

  Locatarii de lângă stabiliment, aflați de fapt la 2 metri de sursa veseliei si a bunei-dispoziții trebuiau să se gândească din timp atunci când, poate mânați și de faima proprietarului, au preluat locuința deținută de singurul laureat al premiului Nobel din Sântana și Comlăuș, Stefan Hell, asta doar ca să nu pomenim de județ sau de întreagă țară.

  Nu e nimic nou aici, au pățit exact ca arădenii atunci când s-au luat după faimă si renume, alegându-l acum a patra oară pe Ghiță Falcă, chiar dacă faima sa i-a depășit între timp cu mult renumele.

  Și ca să nu ne bănuiți de faptul că despre orice ajungem cumva la Ghiță Falcă, mai bine recunoaștem că aveți dreptate, avem însă și noi circumstanțe atenuante: lucrurile în județ și în Arad se întâmplă de o bună vreme cam cum vor mușchii săi sau, mă rog, sistemul său nervos, noi nedând crezare unor zvonuri, mai nou vehiculate pe față, mai ales pe facebook, după care primarul nostru s-ar deda la consumarea unor energizante și euforizante.

  Trif Simona Miss Santana 2015

  Noi ne delimităm ferm de întrebările retorice ale consilierului Ilie Cheșa, cel care, văzând prestația primarului Aradului la Bruxelles, se întreba „ Ce dracu fumează?” omul acesta, noi îi răspundem că Domnul primar nu fumează, așa cum nici clienții stabilimentului din Sântana nu fumează în incinta unității aflate la nici doi metri de apartamentul locatarilor casei Domnului Hell, ci, mult mai romantic, sub fereastra respectivului apartament.

  Și chiar dacă Hell în engleză înseamnă iad, iar figurat poate însemna birt, crâșmă, dezmăț și loc de pierzanie, să nu uităm că Domnul Hell este german, iar în germană numele Domniei Sale înseamnă exact invers: luminos, curat, puternic, adică deștept și luminat dacă mergem la înțelesuri simbolice.

  Altfel spus, clienții care ies din acel Hell englezesc care este Restaurantul Primo din Sântana, ca să fumeze liniștiți si netulburați de bănuieli, ajung exact sub fensterul (geamul) germanului Hell, cel care, așa cum îi spune și numele în germană, deștept, luminos si inteligent, și-a oferit casa ca locuintă  unei familii cu doi copii.

  Situația pare la mintea copiiilor familiei, nu la cel al laureatului Nobel: nu ai cum să aprobi tu, administrația Sântanei, capitala Miss Sântana, funcționarea unui stabiliment de pierzanie în care se bea, se cântă, se dansează, și cine știe câte se mai fac, la doi metri de o locuință în care se mănâncă, se doarme, copiii fac teme, iar părinții alte cele.

  19598749 1434662779905407 3408503285484931916 n

  Administrația însă, din câte se pare, ca și la Arad, nici la Sântana nu este a locatarilor și cetățenilor de rând, ci al celor care plătesc mai bine, zâmbesc mai frumos și organizează evenimente mai gălăgioase.

  Cu ideea asta revenim la Arad, acolo unde nu s-a născut până acum niciun laureat al premiului Nobel sau cel puțin până acum n-a fost laureat, dar unde administrația știe să împartă favoruri în funcție de criteriile enumărate mai sus, chiar dacă primarul nostru nu umblă la birt doar în cerc închis, nu fumează și nu stă nici măcar în casa vreunui laureat Nobel.

  Tocmai de aceea ne mirăm tare, cum de nu i-a dus pe delegații regiunilor europene aflați săptămâna trecută la Arad, pentru două zile și la Sântana, în fond acolo aveau într-adevăr ce vedea și auzi, nemaivorbind de faptul că puteau realiza plenar impactul regionalizării pe la noi, modul în care modelele elaborate la centru penetrează negreșit până și localități unde cel mai mare eveniment al anului este alegerea celei mai frumoase fetițe.

  miss santana 2014 106

  În fond, dacă nu gresim sau dacă între timp nu s-a schimbat modificarea, Domnul primar din Sântana este tot liberal, adică împărtășește din plin idealurile care îl mână în luptă și pe primarul Aradului.

  Și înainte și după ora închiderii…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Buna ziua.Tin sa precizez ca in momentul in care Domnul Hell a insistat ca noi sa ne mutam in locuința lui in anul 2011, dânsul nu era Laureat al Premiului Nobel,si daca eu as fii acel om care sunt descris de unii ca fiind Alcoolic, Scandalagii mai puțin si o sa fiu si (Drogat,sau Recidivist) ma aștept la orice din partea acestor persoane….. credeți ca ar fii insistat ca eu cu familia mea sa ne mutăm la el in locuința? O zi buna va doresc

   +5 voturi
   +1
   -1
   • Vă dați seama că articolul este o satiră în favoarea locatarilor și că nu persoana Dumneavoastră sau a Domnului Hell este aici miza chestiunii, însă celebritatea proprietarului este o împrejurare pe care un publicist n-are cum să nu o exploateze.
    Dar, foarte simplu, articolul este în favoarea celor deranjați de local, condamnând lipsa de reacție a administrației care trebuie să se îngrijească de confortul cetățenilor si nu de interesele obscure ale unui local.
    În alte părți plasarea unul local în zonă rezidențială trebuie să aibă aprobarea locatarilor și se supune unor reglementări foarte drastice privind orarul, nivelul de zgomot, fiind închis tocmai de administrație dacă nu se supune acestor pretenții și reglementări.

    +7 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.