duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: Sabin Gherman, ultima victimă a lui Gheorghe Falcă

  de E. Nola | 9 martie 2020, 9:47 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  12

  Vă mărturisesc, m-am cam plictisit să mă tot ocup de aventurile lui Gheorghe Falcă.

  Ar fi lucruri mult mai interesante și serioase de scris.

  O fac totuși tocmai pentru că am ajuns de mult la concluzia că activitatea din ultimii 20 de ani a lui Gheorghe Falcă la Arad este una dintre explicațiile pentru modul în care am ajuns de mirul lumii, cum spunea un fost coleg profesor, noi, arădenii cei mândri și mai puțin mândri.

  Nu este niciun secret, îl cunosc pe om din fragedă pruncie, i-am fost profesor la Liceul Avram Iancu din Brad în prima parte a anilor optzeci, atunci când, prin „repartiție dirijată”, am ajuns primul și până acum ultimul profesor ungur de Istoria Românilor la liceul denumit după Crăișorul Munților.

  De altfel, mai nou, Gheorghe Falcă mă admonestează regulat pe Facebook pentru aceste scrieri, fără să scape ocazia să-mi spună cât de rău am ajuns, cât de jos, eu, fostul lui profesor de la care avea totuși alte așteptări.

  1 1

  Tocmai asta e problema: el ca elev nu are de ce să se plângă, eu, ca fost profesor al lui, am însă toate motivele.

  Cu atât mai mult cu cât, pe la sfârșitul anilor 90, atunci când a ajuns pe aici, pe la Arad, ca tânăr inginer de drumuri și lider pe țară al tineretului PD-ist, m-a căutat, amintindu-mi de începuturile carierei mele pedagogice. Eram pe atunci redactor-șef la Observatorul arădean, l-am tratat, chiar dacă nu mi-l aminteam ca fost elev, cu atenția cuvenită unui tânăr politician care vorbea pe atunci de viitor, occident și un alt mod de a face politică.

  Cu toate că au apărut încă de pe atunci primele semne ale unui voluntarism prost controlat combinat cu lipsa totală de empatie pentru semeni, i-am acordat credit, din ce în ce mai circumspect, până ce a ajuns primar. Atunci însă, în scurt timp, mi-a devenit limpede că Gheorghe Falcă a fost până atunci un lup în blană de oaie, un personaj care nu are ce căuta în fruntea unui oraș care se respectă.

  2 3

  Este un om al monologului psihotic, un om al gesturilor autocratice, fără urmă de înțelegere pentru ceilalți, cei pe care îi folosește exclusiv pentru propriile lui scopuri, scăpând de ei imediat ce nu-i mai sunt folositori sau, Doamne feri!, nu-l mai ascultă ca pe Dumnezeul în blugi, ce se crede. Din păcate pentru el, nu are calibrul cultural și intelectual la același nivel cu ego-ul său supradimensionat, astfel, cu toate pretențiile sale de mare om, ajunge mai mereu în situații în care un om onest și cinstit s-ar simți rușinat până la măduva oaselor.

  Nu și el!

  Mai nou, în timp ce pune cu botul pe labe orice opoziție din Arad, fie ea din exterior, fie din interior, și, să sperăm, măcar încearcă să învețe engleza, se află într-un periplu național de promovare a cărții sale intitulate poetic, astronomic și rugbyst: „Curajul de a prinde o stea căzătoare”, ultima dată, în week-endul trecut, aflându-se la Cluj, iar la această lansare cei care i-au fost alături și au vorbit au fost: Emil Boc, Ciprian Aron și Sabin Gherman.

  N-avem treabă cu Boc, e și el politician la urma urmei, nici cu Aron, prea mic pentru un război atât de mare, cel care este important aici este Domnul Sabin Gherman și postarea sa de vineri de pe FB în care se arată încântat de câte a aflat de la „fostul primar”, printre altele și faptul că la Arad a existat o fabrică de autoturisme MARTA, iar fostul primar tocmai a găsit un șasiu original și este gata să refacă autoturismul, primul construit, de altfel, pe teritoriul României actuale.

  3 2

  „Fostul primar” i-a oferit și o poză a mașinii, „o adevărată bijuterie” cum formulează Sabin Gherman în postarea care începe cu fotografia cu pricina, elogioasă și recunoscătoare și care a făcut de atunci turul FB-ului, obținând de vineri încoace peste 3000 de vizualizări,  peste 140 de comentarii și aproape 400 de distribuiri.

  Nu-i reproșez omului care a devenit celebru cu „M-am săturat de România” cam tot pe atunci pe când Gheorghe Falcă se furișa în politica mare pe ușa din dosul Aradului faptul că a fost la o lansare de carte.

  E treaba lui.

  Având în vedere însă modul în care a devenit celebru, lansând o idee devenită și ea comună astăzi – în fond cam un sfert din populația țării a urmat îndemnul din 1998 al lui Sabin Gherman – nu l-am crezut atât de naiv și ușor de dus cu zăhărelul.

  Că la altceva nici nu vreau să mă gândesc!

  4 1

  Domnule Gherman, mașina din fotografie nu este o MARTA, ci un Gardner-Serpollet fotografiată la licitația din 2009 din Londra. A fost vândută cu aproape 250 000 de lire sterline, fiind o mașină cu aburi foarte rară și păstrată în această stare doar pentru că a ajuns de la început în Anglia. Așa încât, de la început trebuia să-l întrebați pe cel care v-a livrat aceste gogomănii, în fond la bază sunteți jurnalist, ce nevoie are „fostul primar” de un șasiu, din moment ce, conform fotografiei, există o mașină întreagă?

  Restul întrebărilor, poate nu vă erau la îndemână, vi le spun eu acum.

  Trebuia să îl întrebați de Teatrul Vechi, cea mai veche clădire de teatru din România, care se huluie, tot așa cum se dărâmă încet și clădirea în care se construiau mașinile Marta, – aveți un model  real în ultima fotografie alb-negru -, fostul primar nefăcând nimic ca în 20 de ani, cât a stat în fruntea orașului, – între 2000-2004 a fost vicepreședinte la CJ – să oprească degradarea dramatică a fondului istoric al acestuia, transformând Aradul într-o comună mare cu supermarketuri.

  Și, apropo de gunoaiele despre care vorbiți în videoul de mai jos, acestea erau doar întrebările de introducere…

  rubrica sustinuta de 3

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Tare asta cu nu are „calibrul cultural si intelectual”… Pai nu are nimic… Altfel daxa avea empatie… Se ocupa de Arad si de ladirile istorice!!!
   Ce ma contrariaza pe mine insa e ca isi face jocurile prin alte judete…. Si fraieri il cred… Iar vocea aradenor nu e cunoscuta si nici luata in seamă!!! Asa ca „micul asta de caracter” continuă sa „profeseze”… In bordelul asta numit politică!!!!

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. Ăsta e un șmecher care, din păcate, își face jocul începând cu arădenii și mințind din toți plămânii prin toată țara. Un gunoi de om. Apropo de gunoaie, uitându-mă la videoclip am văzut gunoaie, chiar dacă erau din „ sticlă de plastic ” tot gunoi este. Ăsta-i felul de oameni pe care din păcate arădenii îl vor în frunte. Se vor trezi odată, anul acesta este anul trezirii.

   +5 voturi
   +1
   -1
  3. Am aflat cine e falca chiar la câteva luni după primul mandat, în campania electorală din acel an se plimba cu Igaș pe centru și asculta propunerile cetățenilor pentru dezvoltarea orașului, le și nota pe carnețel! După câteva luni l-am întâlnit din nou pe faraon, era singur la camera de comerț, i-am amintit de întâlnirea de pe centrul orașului și de faptul ca și-a notat în carnet acea propunere! Nici nu s-a uitat la mine, avea un aer superior și era plin de aroganță! Asta la câteva luni după ce a fost primar în primul mandat! Acum e, vorba lui Petre Țutea, un dihor!
   Nu știam ca a fost vicepreședinte la Cj, asta explică afinitatea lui pentru Bâlcea care la rândul lui e vicepreședintele la Cj! Îl vede ca pe urmașul lui! Și pe Meszar urmașul lui Bognar, trebuie continuată aceeași linie, viceprimar de la UDMR!. Meszar e slăbuț, e ușor de manipulat și o sa voteze cum îi va cere Bâlcea (falcă)!

   +3 voturi
   +1
   -1
   • Tony, dragă iartă-mă că îți spun, dar devii plictisitor.
    Încearcă se te reinventezi ca până la urmă te vei plictisi și Matale de Dumneata însuți.
    În fasole merge ciolanul, Matale ai așa o plăcere să dai la sfârșit cu mucii. Strici mereu bunătatea de păsulă pe care o gătești la infinit…

    +6 voturi
    +1
    -1
    • Mda… Adevarul supara…Profu , eu nu dau cu mucii in fasole eu doar reactionez la stimuli. Talica esti PNL-ist rezistent zugravit cu nitica RMDSZ , atat poti atat stii. Ca te superi , ma doare hapt la cuc. Vrajeala de aia cu Falca cu Geaniu cu tz si dublu v… Ma lasi? Demult nu am vazut asa cabotin ca talica…si daca nu publici comm urile , ma mai doare inca o data hapt in cuc. Fiecare pasare pe limba ei piere…va pleaca si voua investitorii si iar ajungi la Voros Lobogo…

     --2 voturi
     +1
     -1
     • Ești în eroare, tonton, dragule și îți faci curaj ca să nu vezi că vorbești tare ca să nu auzi ce nu-ți convine.
      Nu ti-am oprit niciun comentariu în care mă jigneai pe mine, eventual unul sau două în care îi jigneai pe cititori.
      De fapt încercam să te protejezi, sa nu te faci de râs iremediabil.
      Și nu mă supăr, îmi pare rău pentru tine, că la bază nu esti om rău, te-au înrăit dezamăgirile…
      Eu îți țin pumnii, niciodată nu e târziu să-ți dai seama că ești pe un drum greșit…Că jignindu-i pe alți, de fapt te jignești pe tine însuti…

      +3 voturi
      +1
      -1
    • SI ca sa terminam sarada asta interminabila (sâc!). Talica Notaros , eu Hegedus. Ambii muzicanti cica. Diferenta e , ca eu ma descurc binisor cu muzica, talica esti afon. Ambii maghiari. Diferenta e , ca eu nefiind ziarist stiu sa fac acordul intre subiect si predicat , talica ratezi cam des. Cica profesor universitar de istoria presei…Care presa? Flacara Rosie , Voros Lobogo si Observator? Niste fituci de 2 bani…Aaaa , ne tinem eruditi… Cu google in fata si Pali de pe Transilvaniei cu 5 clase terminate la Generala 2 ,e academicean. Fata in fata , fara surse de inspiratie. Acolo se vede citeala…Daca ma apuc eu sa scriu are sa iti fie rusine ca ti-ai agatat in piept cocarda de ziarist. Dar mai bine lasa…ramai talica ziarist , Eu ma descurc….Am meserie. Si am rezultate mult mai notabile in afara meseriei mele, decat ai sa ai (puteam scrie vei avea) talica in veacul vecilor (amin) ca pseudo-ziarist. Raman la parerea mea…Ziarist esti , cand esti independent si echidistant. Nu partizan de doi lei. Pace. Me out

     --1 voturi
     +1
     -1
  4. Cand postez cate un comm pe aici sunt in timpul meu liber , ergo sunt relaxat , nicidecum enervat. Si da , as putea spune ca sunt frustrat , chiar un miltant al frustrarilor mele , cum zicea Lucian odinioara. Dar frustrarea mea e constructiva. Eu nu arunc praf in ochi la nimeni cu cate un articol despre Falca si unul despre Geani , ca mai apoi sa cand ode cale de 15/20 de articole la Iohannis sau Kovesi sau care o mai fi. Pentru ca cei doi din urma au facut mai mult rau romanilor de 10 ori de cat a facut PSD de exemplu sau Ceausescu. Noteaza acolo profu…eu nu fac parte din masa de manevra spalata pe creer cu minciuni pompoase si nici nu gandesc cu mintea altuia. Eu pot sa iti demonstrez cu acte ca sunt unul dintre cei persecutati de ciumfalaii astia care au gabjit Aradul de 20 si ceva de ani incoace, de aceea am si plecat din Arad. Ma deranjeaza nespus si o spun pentru ultima data , faptul , ca avand puterea de influenta, talica ii prostesti si mai mult pe prosti.

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.