Încetinitorul de particule: Pistru e în toate, în cele ce sunt, au fost și cele ce mâine vor plânge la toate

  de E. Nola | 29 iunie 2020, 8:25 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  1

  Depinde de unde o iei și ce vrei să nu spui.

  Având în vedere că intrăm în block-starturi, iar cursa este dinainte alergată. Sau cel puțin așa pare. Și în țara tuturor posibilităților, alta decât America, ceea ce pare și este. Sau nu este, ceea ce e la fel.

  Trecem peste manifestările de ceremonii ale PNL-ului arădean, strict controlat de cel care este de fapt în toate, dând lecții și exemple demne de urmat unor epigoni gen Eusebiu Pistru, cel care tocmai și-a oficializat legătura cu Mihai Fifor și partidul din spatele acestuia.

  Un act mult mai puțin ceremonios decât conferința de presă unde cel urmat ca model de peste 15 ani a anunțat noi programe vechi pentru Arad, de parcă ar fi aradoparlamentar, chiar dacă tot în euro. După această conferință în care important era de fapt să se vadă încă odată și nu se știe încă a câta oară, cine este șeful, a urmat tabloul vivant al PNL-ului din parcul Buda, cu sânziene și cu un celebru homeless cu punga în fundal.

  Chiar dacă a vorbit și Sergiu și Călin, nemaivorbind de Ionel, de data aceasta happeningul a fost clar monopolizat de Geani Pistru, cea care credea că se află în ajunul Crăciunului, stabilind cu această ocazie și călcând evident și apăsat pe urmele modelului, pluralul la ciumă.

  Pe undeva firesc, din moment ce fostul soț cam tot pe atunci se afla la o șuetă cu jurnaliștii din Arad și cu Mihai Fifor, cu mască, dar mai mult fără, având în vedere sfârșitul carantinei și începutul campaniei.

  Revenim asupra pluralului de la ciumă – suntem siguri că abia așteptați să aflați această nouă creație lingvistică a școlii gramaticale Falcă – nu înainte să observăm frustrarea care iradiază chiar până în redacția noastră din partea PMP-ului. Da, partidul fostului Băsescu sau fostul partid al lui Băsescu, este patronat la Arad de același etern și fascinant Florin Remețan, foarte supărat, și pe bună dreptate, de faptul că în chestionarul nostru de săptămâna de dinainte numele candidatului său, respectiv al partidului, la postul de primar al Aradului, nu apărea printre celelalte opțiuni.

  Facem aici cuvenita reparație, specificând că în cele din urmă vom afla și numele acestui candidat, chiar dacă în acest Încetinitor suntem preocupați mai ales de mișcările arădene subsumate numelui de Pistru.

  Să stabilim deci datele problemei: Domnul Eusebiu Pistru, un domn de altfel mult mai simpatic decât majoritatea politicienilor locali despre care vorbim aici, vine din județ, acolo unde, mai ales în zonele mai muntoase, are un hinterland, adică un spate, foarte puternic, demn de luat în seamă pentru orice șef de partid care vrea niscaiva voturi în plus.

  Este evident că Domnului Pistru îi plac mașinile, nu doar Opelul și nu în mod absurd, Domnia sa fiind în stare să renunțe până și la un Range Rover dacă este cazul. Practic și direct, având bunul simț și viclenia omului din popor, este evident că partidele pentru el sunt precum drumurile pentru mașinile sale: te duci pe ăla care te aduce mai repede și mai comod la țintă.

  Adică în Parlament, având în vedere că de câțiva ani Domnul Pistru este pe acolo, ajuns pe drumul PDL-ului, trecând pe PNL, cotind apoi pe ALDE, iar mai nou făcând un ocol pe PMP, ca în cele din urmă să ajungă pe magistrala cam neîngrijită mai nou, dar totuși magistrală, ne referim astfel, desigur, la PSD-ul Domnului Fifor, un alt îndrăgostit, de altfel, de mașini.

  Cu alte cuvinte, practic, cum am subliniat, este evident că Domnul Pistru nu are în vedere colapsul PNL-ului la Arad, tot așa cum nu speră nici în creșterea fulminantă a PMP-ului, asta ca să nu mai vorbim de dispariția totală a centurii de siguranță care era până acum ALDE pentru politicienii care intrau în criză de GPS politic.

  Gesticulația disperată din ultimul timp al Domnului Tăriceanu seamănă tocmai de asta cu gesticulația unui agent de circulație aflat la intersecția dintre bucătăria și holul din propriul apartament.

  Și asta în situația în care, se știe, și Domnului Tăriceanu îi plac mașinile și motocicletele.

  Revenind la fenomenul Pistru, remarcăm traseul inteligent pe care evoluează în ambele ipostaze ale sale, fie feminin, fie masculin, ceea ce ne face să credem că indiferent de rezultatele alegerilor din această toamnă și indiferent de ocolirile necesare, el, fenomenul, va ajunge la țintă, indiferent de care țintă vorbim.

  Și indiferent că pluralul la ciumă nu este ciumi, așa cum crede Doamna Pistru, ci ciume, iar candidatul PMP-ului la postul de primar al Aradului se numește Cristian Galea și nu Eusebiu Pistru sau, Doamne feri!, Florin Remețan.

  De altfel Range Roverul Evoque deja simbolic al clasei politice arădene, parcând mereu neregulamentar, ar avea nevoie de un update, cum se spune mai nou, nu de alta dar cuvintele românești, gen modernizare, actualizare par depășite de limbajul metisat anglo-saxon în care mai nou ne exprimăm neîmplinirile.

  Tocmai de asta propunem în final ilustrarea acestei realități, prezentând un model nou de Evoque.

  Si da, evoque cam asta înseamnă și în românește…la plural: evocări…,

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.