vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: Orlando Toader, de la parastasul lui John Lennon la primăria lui Feieș din Sebiș

  de Lajos Notaros | 5 februarie 2018, 9:06 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  16

  Zvonul că Orlando Toader, pletosul jurnalist arădean, proprietar al unuia dintre primele site-uri online de știri din oraș, ar putea candida la primăria din Sebiș, vacantată de ANI, adie de câteva zile prin lumea presei arădene fără să ajungă deocamdată să producă valuri.

  Doar o știre amicală într-un online de asemenea amical, de parcă colegii de breaslă ar fi rămas înmărmuriți la această posibilitate neașteptată și pe undeva neverosimilă.

  Desigur, zic ei, Orlando e un tip fain, un jurnalist cu vechi state de serviciu, ba mai mult, poate chiar se pricepe și la afaceri – în fond reușește să țină un site în aceste condiții total neprielnice – dar de aici și până la primăria din Sebiș calea este foarte lungă.

  Orlando este un rocker autentic, unul dintre primele gesturi ale sale care au atras atenția în Arad și nu numai s-a petrecut încă în anii nouăzeci, atunci când, împreună cu un alt nebun frumos, actorul Călin Stanciu, cunoscut de amici drept Jupi, au început să facă parastas în fiecare an în ziua în care a fost ucis John Lennon.

  De zece ani este sufletul unui festival de folk-rock la Bulci, anul acesta pregătind ceva asemănător și la Moneasa în deschiderea celei de a zecea ediții a întâlnirii Fest Maris de la Bulci.

  13932856 1206291509401278 7344608537184683432 n 1

  Pe de altă parte, zic unii dintre colegi, faptul că în aceste condiții neprielnice se descurcă bine cu site-ul său indică oarecum ușurința sa de a naviga printre interese bănești și priorități profesionale, ceea ce, la urma urmei, ne relevă un simț al compromisului destul de acut pentru un jurnalist pur-sânge.

  Dar, se știe, este din Sebiș, oamenii îl știu, a și lucrat acolo la radioul local înființat cam tot pe interese și relații politice cam obscure, cu alte cuvinte, de ce nu?

  Viața jurnalistului local la Arad nu este deloc ușoară, posibilitățile sale sunt mult limitate față de orașele mai mari sau București, nu se poate supăra așa dintr-o dată ca văcarul pe sat, nu de alta, dar satul nu-i mai pune la dispoziție ciurda ș-atunci n-ai ce face, ajungi în cel mai bun caz brânză bună în burduf de câine.

  Ar mai fi și problema cu Sebișul, ca de altfel cu orice localitate mai mare din județ în care politica nu se face pe ideologii de partid – de parcă altundeva s-ar mai face! –, ci pe baza relațiilor de rudenie, de amiciție, grupurile organizându-se în mod spontan pe reguli pe care le numim mai nou mafiotice, dar care, pe aici pe la noi, există de când e lumea și sunt considerate ca de la sine înțeles.

  Sebișul, orășelul de 6000 de locuitori, la fel precum Chișineu-Criș mai la câmpie, reprezintă modele de continuitate, în fond atât Domnul Burdan de la Criș, cât și Gheorghe Feieș de la Sebiș sunt primari din timpuri imemoriale, venind din negura ceaușismului, reprezentând activistul de partid de provincie transformat în liberal peste noapte, dar reușind să convingă, într-un fel sau altul, de fiecare dată localnicii la alegeri că nu există gospodari mai vrednici ca și ei în tot orașul.

  feies 1060x540 1

  Feieș este baronașul Sebișului de aproape 30 de ani, interesele și relațiile sale fiind infiltrate în țesutul orășelului precum igrasia în clădirile vechi din centru, având și doi feciori gata să apere moștenirea lăsată. Nu-i așadar o situație usoară pentru cine ar veni să contracareze dominația clanului Feieș cu atât mai mult cu cât vechiul activist de partid mai nou este trup si suflet atașat ideii liberale așa cum este ea reprezentată la Arad de un alt Gheorghe, eternizat și el.

  Nu ne miră așadar tăcerea colegilor, nici reținerea cu care Orlando recunoaște că a fost căutat ca o posibilă variantă pentru viitoarele anticipate de la Sebiș – vor avea loc sau în Mai sau la toamnă! – de câteva partide, altele decât PNL, dar și de câțiva oameni potenți din Sebiș, presupunem noi alții decât cei legați ombilical de Feieș.

  Franc și fără ifose, jurnalistul arădean cu origini sebișene spune că până acum răspunsul său a fost de fiecare dată și pentru toți nu, ceea ce,  știe și el asta, deocamdată nu înseamnă mare lucru: în politică, ca și la cărți, nu joci cărțile mari la începutul partidei dacă n-ai toate atuurile în mână.

  299574 4135066975979 1415982403 n 1 1

  Ceea ce este sigur până acum: avem în față o posibilitate chiar interesantă, inedită până la urma urmei, ca un jurnalist să intre în politică fiind considerat o alternativa viabilă la un nomenclaturist de tip nou, dar mai ales recepționat ca fiind capabil să schimbe regulile jocului politic într-un loc în care aceste reguli se schimbă odată la un secol.

  Și nu este vorba de situația arhicunoscută în care jurnaliști sunt aspirați pur si simplu de politic, pierzându-se pentru profesie de dragul influenței și a banilor.

  Orlando Toader, chiar dacă a fost destul de viclean să se folosească de diversele interese politice care se intersectează prin oraș și județ pentru a-și susține publicația, nu face parte din tagma ilustrată de Ando si Ghender, cei doi care au început ca jurnaliști promițători, dar au ajuns foarte repede lacheii politicii locale, pierzându-și, înainte s-o fi dobândit de fapt, atât competența profesională cât și integritatea etică ca bază a oricărei competențe autentice.

  13880226 1206292292734533 5354598352076850005 n 1

  În ceea ce mă privește voi urmări cu interes evoluția situației, în fond ar fi ceva unic, chiar și la nivel de țară, ca un ziarist cu mentalitate de rocker, un adept al mișcării flower-power, să ajungă primarul unui orășel în care de când îi lumea primari au fost doar cei care știau care-i șpilul, dar habar nu aveau cum se conduce și se administrează cu adevărat o comunitate în numele interesului comun și nu în cel al interesului personal sau al găștii din care faci parte.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Întrebarea nr.1 în alegerea unui primar cu bune intenții, fie el și „flower-power”, este cam așa:
   Sunt cetățenii Sebișului pregătiți și dornici să-l accepte și să-i dea o șansă de a produce o schimbare radicală în administrarea orașului?
   ””””””””””””””””””””””””””””””””””””
   După cum bine știm, din exemplele realității românești, populismul a avut mai tot timpul câștig de cauză.
   Românul nu are „inteligență” politică, este puturos și nu acceptă schimbarea, o condiție primordială a șansei de prosperitate în comunitate. A pierdut simțul „de bine al comunității”, în favoarea „mie să-mi fie bine și de restul mi se fâlfâie”. Își vinde viitorul pe „o litră de oloi, un kil de făină și o vadră de plastic”. Asta în cazul în care se ridică din fața „sticlei” și este decis să facă efortul „uriaș” de a-și deplasa curul la urne.
   Și mai ales, „românul” nu vrea „lege și ordine”, că atunci este nevoit să renunțe la șmenurile mărunte cu care se mulțumește să se „descurce” în viață.
   În consecință, nu cred în sorții de izbândă al unui asemenea demers. 🙂

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Este, evident, întrebarea de bază, imediat dupa cea care se referă la intenția celui în cauză.
    Pe care, de fapt, am pus-o noi aici în acest comentariu, având în vedere întrebarea simplă după care la ce să ne așteptăm din moment ce nici măcar nu luăm în calcul posibilitatea.
    Pe de altă parte sensibilitatea unui segment bine determinat al electoratului – în cazul de față cel din Sebis – poate fi determinată si schimbată relativ ușor pentru că, indiferent dacă vorbim de un electoral educat sau mai puțin educat și conștient, elementul cel mai important în această ecuație este totuși personalitatea candidatului.
    A nu se uita, mai există o piesă clasica pe lângă O scrisoare pierdută, numită Titanic Vals, care descrie foarte bine această componentă mai puțin băgată în seamă de „analiști”…

    +1 voturi
    +1
    -1
    • De acord cu dumneavoastră! 🙂
     ”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
     Și acum ceva în spiritul Flower-Power.
     Cu un Orlando primar în Sebiș, m-aș muta imediat acolo. De ce?
     ”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
     ”You may say I’m a dreamer
     But I’m not the only one
     I hope some day you’ll join us
     And the world will be as one…”

     +2 voturi
     +1
     -1
      • Nu, … nu mă supăr de loc! 🙂
       ””””””””””””””””””””””””””””””””””
       „Și acum ceva în spiritul Flower-Power.”
       De altfel am atenționat că ce urmează este ceva ce respectă „curentul”. Ceea ce nu înseamnă că eu sunt adeptul lui. Dar trebuie să recunoști că sună frumos. Nu-i așa? 🙂

       0 voturi
       +1
       -1
   • Dragul meu, Sebi San, dacă mă iau dupa coerența textului realizez cu durere că Dumneata nu ești printre cei care țin la bautură.
    Fac totusi un efort, poate merită: nu e al nostru, cu atât mai puțin al meu – nu am niciun amestec în ce am povestit, eu sunt doar povestitorul -, deocamdată este doar un bărbat în floarea vârstei care a făcut câte ceva pe aici și uite că, după cum aflu de la Dumneata, ține și la băutură.
    În ceea ce mă priveste, nu vă faceți probleme, deocamdată mă descurc binișor, am o relație foarte echilibrata atât cu spirtul cât si cu spiritul, de unde decurge că dacă ții la ea și nu ea la tine, cu timpul devii selectiv, aș zice chiar rafinat, bei cu măsură, nu de dragul băuturii, ci al convivialitătii.
    Iar răspunsul este da, un primar bun trebuie să tină și la băutură, ce să te faci cu unul care se face praf după câteva pahare de pălincă?
    Mai poți avea încredere în el?
    Să nu mai vorbim de unul care de teamă să nu se facă de râs nu bea de fel.
    Cine stă de vorbă cu un astfel de primar?

    --1 voturi
    +1
    -1
  2. Parintii lui FAC parte din clubul pensionarilor Sebis,sponsorizat de edilul Feies,au fost si merg in nenumarate excursii,participa LA mese festive si de partid ,toate sponsorizate de Primaria Sebis…deci incetati cu propaganda aiureah.
   De sigur suntem destui care ne.am saturat de Clanul Feies si lingaii lui,gen Mircea Clampau,COSTICA,Gligor,Vekas,Tuti,Amalia asistenta personal a a edilului Feies,De infractorii de LA Prunisor,si sunt destui angajati de edil LA Spitalul Sebis,LA Spitalul Prajesti,LA Termoconstruct,LA Primarie Sebis,LA Echipa de fotbal…Apropo Primaria Sebis are 82 de angajati….LA o populatie de 5mii de locuitori…jumate din angajati sunt fara obiectul muncii….verificati!
   DACA SUNTEM UNITI PUTEM SCHIMBA CLANUL FEIES!!!DACA NU NE MERITAM SOARTA

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Informatia este foarte bine venită, însă nu este decisivă.
    Copiii mai nou rareori îsi urmează părinții și pe urmă în situația în care Feieș taie și spânzură pe acolo de 25 de ani ce puteau face niște pensionari?
    Însă vă rugăm ca atunci când ne cititi să nu ne confundați cu alții, noi pe aici nu facem propagandă, ci jurnalism, mai bine, mai rău, dar jurnalism, nu propagandă.
    V-am livrat o informatie care există independent de noi și chiar ne-am permis să facem o mică analiză a acestei informatii, respectiv a posibilitatii ca ea să evolueze.
    Dacă ați cunoaște lumea presei ați înteleg imediat despre ce vorbesc: ziariștii se află între ei în raport de concurență pe toate planurile, ideea ca un ziar să facă progpagandă pentru șeful unui alt ziar este deocamdată exclus pe aici.

    +1 voturi
    +1
    -1
   • Nu esti bine informat in legatura cu excursiile si petrecerile pensionarilor.Inainte de a scrie ceva, este bine sa te documentezi, cetatene.Poate ar trebui sa mergi la clubul pensionarilor si sa te interesezi cum se desfasoara excursiile si petrecerile.Da, Primaria sponsorizeaza pensionarii la 1 octombrie -cand se sarbatoreste Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice-si la 8 martie , de Ziua Internationala a femeii , in rest pensionarii isi platesc consumatia si muzica.In ceea ce priveste cealalta chestiune a excursiilor, si aici pensionarii isi platesc transportul , cazarea si masa, nicidecum primaria.Iti place , cetatene, sa faci afirmatii nefondate.Pana sa scrii, invata ortografie, habar nu ai sa scrii romaneste , bine totusi ca numele doamnei Vekas l-ai scris corect.Bravo!

    0 voturi
    +1
    -1
  3. Din lac in put… Pleaca un arivist si vine un habarnist …
   Muzica e la spectacole, nu la primarie…
   Daca e frumos ii recomandam sa devina fotomodel!

   Un personaj pregatit, corect, impartial, hotarat, un lider… parca at fi mai bun! … cu politica doar la sediu de partid!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.