Încetinitorul de particule: Marta sau Malaxa sau de ce nu se va fabrica noul Trabant la Arad

  de E. Nola | 30 ianuarie 2017, 8:14 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  13

  Vă spun de la început: habar n-am!

  Ceea ce știu e puțin și nici despre asta nu-mi dau seama dacă e corect.
  Stau așa, liniștit în ignoranța mea, zen, cum îi place să spună unui coleg din presă, încrezător în cei din jurul meu care dau impresia că le știu pe toate.
  Ca s-o calmăm de la început: da, Marta a fost prima fabrică de automobile de pe teritoriul actual al României. Chestia asta ciudată s-a putut întâmpla datorită geopoliticii.
  Geopolitica e curvă mare și hârșită, numai așa se explică fenomenul, cum îi place să spună unui alt coleg din presă: Malaxa era un aromân la București, MARTA a fost o firmă ungurească la Arad.
  Geopolitica ne luminează că erau în vremuri diferite, Marta înainte de Marele Război și Marea Unire, Malaxa după.
  Tot așa cu Trabantul.

  444-airbagsSe fabrica în Germania dar nu în cea federală, ci în aia democratică.
  Geopoliticienii nu reușesc nici până acum să înțeleagă cum este posibil ca o țară să nu fie federală în timp ce este democratică, dar asta să fie problema lor, important este că Trabantul nu se va fabrica la Arad chiar dacă nemții se vor hotărî să-l fabrice în Germania federală și democratică de această dată.
  Iar dacă vă întrebați ce tot îndrug eu aicea, vă spun ferm, vedeți-vă de treburile voastre.
  Astea sunt știrile cele mai căutate de cititori din istoria Special Arad (vezi aici și aici).
  Și acum, la ani de la apariția lor, cititorii le descoperă și le citesc cu nesaț. Mai este una, dar nu mă bag că e cu tentă sexuală și n-aș vrea să se interpreteze.
  Ce mai poți zice? Stai ca boul duminică la amiază holbându-te la ecranul laptopului care se deconectează mereu de la wi-fi și încerci să-ți pui ordine în viață. Te gândești la gustul popular și la Pistru, acesta fiind singurul nume local care îți vine în minte.

  prima_masina_fabricata_in_romania_nu_a_fost_dacia_63671900
  Nu știi de ce, ești fără scăpare: Falcă nu mai zice nimic, Fifor se extaziază că vor fi bani pentru trecerile acelea de nivel care au fost începute probabil pe vremea lui Malaxa – apropo, s-a născut la Huși în secolul XIX și a murit la New Jersey în anii șaizeci ai secolului trecut -, rămânem cu Pistru, cel care molfăie ceva cu privire la faptul că alegerile din PNL vor fi cum n-au mai fost de mult.
  Democratice, zice el, de ce nu federale, ne întrebăm noi marcați de lipsa de perspectivă a duminicii la amiază.
  Nu e etapă în Premier League, Arsenal a câștigat cu echipa a doua ieri în cupă, ar mai fi demonstrația de protest de după amiază împotriva amnistiei și grațierii.
  De Calimente nu mai știm nimica, Doamna Boghicevici a dispărut fără urmă, singurul care încearcă să mai țină frontul e Cionca, dar nici el nu este foarte convins.
  Păzea, gândim!, citim pe o pancartă antigrațiere și zicem în sinea noastră: Doamne, ce bine ar fi!
  N-am mai fi obligați, noi, presarii, să umplem online-ul cu scandaluri, accidente și morți năprasnice. Am putea renunța și la bârfele de la colțul străzii, vă dați seama, ce binefacere ar fi pentru scribălăi să scrie pentru oameni care gândesc.
  Așa s-ar face imediat o selecție și între ei, de jurnaliști vorbesc, cei incapabili să servească această nouă nevoie umană, nevoia de a gândi, nemaiauzită de pe vremea lui Platon și Aristotel, ar fi eliminați spontani și fără durere, în fond gândirea și lipsa ei, spre deosebire de constipație, nu doare.

  Iar aici, la Specialul nostru iubit și hulit în același timp, ar creste exponențial audiența la articolele culturale și de analiză, la cronici de teatru și film, fără să mai pomenim de cele muzicale, iar bâzâiala din jurul articolelor mai sus menționate ar scădea dramatic.

  646x404
  Cititorii noștri ar pricepe din prima că MARTA nu este Malaxa chiar dacă Nicolae ăsta nițel grec a avut acțiuni și la Astra din Arad, că prima fabrică de automobile din România a funcționat la Arad pe vremea când Aradul nu era în România, așa cum nici Falcă nu era arădean la naștere, ceea ce nu l-a oprit să devină primarul cel mai tare din Aradul de după Marta și Malaxa.
  Cu Trabantul ar fi la fel, cititorii noștri gânditori, mult mai gânditori decât ai lor, ar înțelege din prima că Trabantul a fost un hârb din carton făcut pentru norocoșii care au avut nenorocul să trăiască în Germania democratică dar nu și federală, nemaivorbind de ceilalți nenorociți mai la est de Germania democratică, fără să mai vorbim de cea federală.
  Dar cel mai fain ar fi atunci când cititorul nostru ar căuta cu nesaț articole de analiză economică si politică din care ar putea afla exact cum și de ce îl mint și îl fură politicienii pe care îi susține în comentarii pe facebook si pe online-uri, cu pseudonim, desigur, înjurând cu gura plină pe cei care nu sunt de aceeași părere cu el.
  Și s-ar revolta și ar ieși la protest nu cu pancarte confecționate de alții, ci cu propriile gânduri și convingeri.
  Și chiar dacă nu este fanul necondiționat al lui Cionca, ar înțelege că acesta acum are dreptate fără să știe, noul buget, gândit de Dragnea et co, este un jaf pe față, degeaba vor fi bani pentru cele două pasarele istorice în neterminarea lor dacă scad investițiile în sectoare vitale, iar dacă scad și contribuțiile noastre la UE și NATO asta înseamnă că ne mințim aliații, devenim niște obraznici care cer din ce în ce mai mult ca să aibă de unde fura și mai mult.
  Și ar înțelege pe loc că cifrele sunt de ochii lumii, drăcușorul este ascuns în noile practici care permit regrupări de fonduri doar pe semnătură de ministru, toate acestea fiind la cheremul unui singur om care nici măcar nu este membru al guvernului.

  protest-antigratiere3
  Ei, dar n-are rost să visăm cu ochii deschiși duminica la amiază!
  Mai bine să ne revenim și să ne împăcăm cu ideea că asta este, nu-i nimic de făcut, suntem condamnați la prostie, o chestie foarte bună pentru șmecherii care din asta trăiesc: să ne ducă de nas, să ne mintă și să ne fure în continuare în timp ce noi suntem preocupați de accidente și morți și de alte lucruri de maximă importanță, printre altele de priorități neaoșe și profund patriotice legate de Marta și Malaxa, nu-i așa, că nu-i deloc patriotic și înțelept să te iei în gură cu cei care te mint, te înșeală și te fură cu zâmbetul acela perfid de mari patrioți pe față.

  PS: Da, am dat acest titlu sperând să vină toți ca muștele la rahat să mă citească, nemaivorbind de faptul că am ales ilustrații cu fete faine tot de aia, plus mașini și locomotive Malaxa, că place la poporul masculin, cu femeile acum nu m-am descurcat, dar promit: mă voi revanșa data viitoare!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. „Mai bine să ne revenim și să ne împăcăm cu ideea că asta este, nu-i nimic de făcut, suntem condamnați la prostie,…” Fără număr, Fără număr, Fără Număr, pe ritm de manea țigănească, ași adăuga eu.

   Dar culmea că am reușit de data asta să fim în trendul American. Este trendy să fi prost, needucat și mare naționalist.
   Nici salutul nazist al lui Trump nu mai deranjează.
   Istoria se repetă. Nici pe Hitler nu l-au luat în serios. Și dacă nu era un bussines bun pentru producătorii de armament din USA, azi vorbeam nemțește mai ales în Europa.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Nu este chiar atât de simplu.
    Apropo de Trump, era unul, filozof pe ici-colo, care zicea că istoria nu se repetă decât în formă parodică, adică tragedia devine comedie.
    Situație perfect aplicabilă în comparația dintre Hitler și Trump: dacă Hitler a fost tragedia, Trump este comedia.
    Ceea ce nu înseamnă ca e mai bine, înseamnă doar ca e altfel…

    +2 voturi
    +1
    -1
    • Sigur că este o imensă comicărie, toate scenetele cu Trump, mai ales pentru cei ce nu îl iau în serios și îl consideră un măscărici. Dar vom vedea. Despre Hitler știm pe documente ce a făcut, pe când despre „măscărici” nu știm exact unde vrea să ajungă și prin ce metode. Și de Hitler la vremea respectivă sa zâmbit arogant și persiflant, în înalta societate a vremii, de pe la mai toate capitalele Europei. Până nu au simțit Cizma lui Hitler adânc în Cur, … nu au reacționat.

     Iar despre Război, chiar „este atât de simplu”. O știm tot din Istoria Contemporană a SUA. Ambii Bush au pornit Războaie doar că au fost niște „Afaceri” fabuluoase pentru industria de armament americană.(și nu numai) Că doar tot istoricii ne spun că „…nici vorbă de bombe nucleare, pe timpul regimului Sadam”.

     Uneori vrem să credem că oamenii La Putere sunt mai sofisticați și ca Marile Probleme Globale sunt al naibi de greu de rezolvat. Dar nu-i chiar așa. 🙂

     Money, Money, Money!

     0 voturi
     +1
     -1
     • Nu susțin că nu este grav ce se întâmplă acum în SUA și cu atât mai puțin că n-ar putea avea o influență malefică asupra întregii ordini mondiale, spun doar ca situația este mult diferită față de Germania interbelică
      SUA nu este Germania umilită la pacea de la Versailles, nemaivorbind de tradiția de peste două sute de ani de libertate și democrație americană.
      Cu alte cuvinte, eu consider ca Trump nu poate face chiar ce vor mușchii săi, iar dacă încearcă totusi, va fi îndepărtat chiar la inițiativa republicanilor…

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Nu știu ce se întâmplă în camera ovală, nici eu. Dar ceva se pregătește intensiv. Trump va năvălii cu tot ce are.
       Altfel ce sens ar avea deranjul de a da un „Ordin” valabil 3 luni (120 de zile), cum este acesta referitor la refuzul de a acorda vize cetățenilor din Siria, Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan și Jemen.

       Obama face ce nu a făcut până acum nici un Președinte. Critică pe cel ce la urmat în camera Ovală.

       “citizens exercising their Constitutional right to assemble, organize and have their voices heard by their elected officials is exactly what we expect to see when American values are at stake.”
       http://www.politico.com/story/2017/01/obama-supports-protests-american-values-are-at-stake-234375

       Statul Washington dă în judecată decizia de a oprii cetățenii acestor 7 state de a călătorii în USA.

       Sally Yates refuză pe față să pună în aplicare un ordin al președintelui.

       Daaa! … știu, este un joc politic, fiindcă ea oricum urma să fie înlocuită. Dar sunt „mișcări” ale opoziției ce nu au similitudine în istoria politică americană. Reacțiile pot fi considerate „drastice” din partea opoziției. De ce Obama ar încălca fără un motiv serios, o regulă nescrisă respectată de mulți președinți?

       Cum am spus, nici eu nu știu. Dar când la cârma unui Stat ce se pretinde a fi cel mai democratic, ajunge un Trump, … am dreptul să mă îngrijorez. Eu personal nu am atât de multă încredere în republicani și nici în „Valorile democrației americane”. Dacă un partid susține pe unul ca Trump, dă-mi voie să fiu sceptic. Un om care nu știe să fie altfel, decât să-și pună interesul personal pe primul loc.

       Și mai este ceva ce mă îngrijorează. Nivelul de ură, întreținut de discursuri rasiste, motivând că este scuzabil, fiindcă Națiunea este în Primplan, … Apărăm America! Sau faptul că refuză să vorbească cu o anumită parte a presei și că pe față îi consideră „trădători” ai conceptului de jurnalism, doar fiindcă au curajul să-l critice. La acest capitol nu este nici mai deștept, nici mai prost, dar nici mai democrat decât Băsescu.

       0 voturi
       +1
       -1
  2. Neata! Nu cred ca poporul, ajuns în zilele noastre incult, a bătut cândva la ușa presei ca sa ceara “morți,sânge,curve,violuri și alte petarde. Cred că presa la un moment dat după ’89 a vrut sa vândă mai bine și a trecut la “gumă de mestecat “.
   Cum ar fi oare ca toată presa sa renunțe, deodată, sa mai publice “petarde” și sa publice doar articole educative sau măcar rezonabile ?
   Plictisitor la început dar cred că în timp poporul ar deveni mai inteligent ceea ce nu ar conveni sistemului. Presa participă în mod direct la educarea unui popor. E a treia după scoala și familie. I se mai spune în mod periculos și “formator de opinie”. O sa spui ca presa publica…ce se cere. Dar mai întâi candva presa le-a servit fără cerere. E ca și fumatul. Ca sa ceara, mai întâi e demenit. Despre ce vorbim aici?
   Pana nu schimbați “tiparnita”, poporul prost va cere doar gumă de mestecat.Mesteca neîncetat și nu se mai satura. Dați-le mâncare bună. Lăsați gogoșile la felul trei sau deloc.

   +4 voturi
   +1
   -1
   • Da, despre asta vorbim!
    Vina presei este și vina societății în care funcționează.
    Lucrurile se leagă, presa formează gustul dar nu este singura instanță care face acest lucru, ca urmare, la rândul ei, este influențată de gustul dominant.
    Cum poate ocoli această capcană, aceasta este întrebarea la care am încercat un răspuns chiar și prin conținutul și forma textului de mai sus.
    A fost o încercare, vor mai fi și altele…

    +2 voturi
    +1
    -1
   • Aveți aproape perfectă dreptate în ceea ce spuneți, d-le Ambasador, buba e însă la final, unde comiteți greșeala să generalizați. Presa nu e un singur organ (și ar fi chiar periculos să fie), ci e formată din părți mai mici sau mai mari, cu interese mai mici sau mai mari (și informarea e un interes, să nu ne gândim, deocamdată, la altceva). Din păcate, marea majoritate a presei e de proastă calitate. Există excepții, trebuie doar să le găsiți.
    Dacă poporul a venit sau nu la ușa presei ca să ceară “morți, sânge, curve, violuri și alte petarde” e irelevant, din moment ce rezultatul s-a produs demult și la nivel global.

    Din păcate, audiența (ori traficul pe internet) dovedește că „astea se cer”: prostii / accidente / violență. „Astea se cer”, în lumea-n care trăim, se traduce prin „asta se vinde”, iar presa nu există fără bani. Mă rog, poa să existe, dar va trece neobservată în marea de rechini. Așadar, sunt două modalități de a obține bani.

    Știu că știți… dar haideți să recapitulăm, dacă suntem cinstiți până la capăt. 1. Publicitate, unde contează audiența. Audiență scăzută = publicitate scăzută. 2. Presa aservită, unde contează ce dictează partidul. Audiența fiind neimportantă = Jurnalism ZERO. Mai e și o a treia categorie, aceea de presă aservită care se pretinde a fi independentă și chiar crede acest lucru, de aceea e și în goana după audiență. E cea mai proastă combinație, din păcate prea des întâlnită. Noi nu putem vorbi în numele presei din România ca un tot, putem vorbi doar în numele Special Arad. Nu putem schimba presa din România sau din lume, dar putem face o mică diferență. Credeți-ne, încercăm… și din fericire, rezultatele sunt satisfăcătoare. E nevoie de trafic, în schimb, altfel a doua zi am dispărea în eter și am fi înlocuiți cu alții mai „șmecheri”. Noi am spus de la bun început că nu vom accepta niciodată să fim ceea ce am pus mai sus în punctele 2 și 3. Există o cale de mijloc și pe asta mergem, adică combinăm ceea ce se cere cu ceea ce ar trebui să se ceară. Cu riscul… desigur, ca uneori să fim înjurați, dar și mai mult lăudați la urma urmei. Vă mulțumim că ne citiți și suntem deschiși oricând la critici constructive!

    +2 voturi
    +1
    -1
  3. Ma bucur sa vad in sfarsit postari serioase cu comentarii pe masura. Poate totusi avem o scapare….. Nu putem sa ne resemnam si sa acceptam aceasta realitate, care este pe departe de ce ne’am dorit pentru noi si pentru copiii si nepotii nostri. Dar va trebui la un moment dat sa ne unim, sa ne strangem mainile si daca reprezentam doctrine politice si ideologice diferite si sa trecem la treaba… Si se v’or alatura tot mai multi….

   +3 voturi
   +1
   -1
  4. Tactica pașilor mărunți sau al broaștei puse in apa incalzita progresiv pana la fierbere. Aveți dreptate. Daca ati schimba brusc stilul si subiectele (aroma publicatiei) cu siguranță ați pierde. As fi nesincer sa nu recunosc ca sunteți printre foarte putinii….altfel. Va doresc și îmi doresc ca peste ani sa aveți doar articole “nepetarde” și profit excelent. Asta înseamnă că ne-am revenit ca specie.
   P.S.
   În prima mea postare m-am referit la presa în general.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.