duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Mâna mortului în politica locală din Arad, aka Dead City

  de E. Nola | 21 decembrie 2020, 8:47 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  5

  Mister Bibi Tuesday Bibarț, secondat de proaspătul vice de la județ, Mister Ionel Bulbuc, aka Joe the Joker, s-a întâlnit săptămâna trecută cu ambasadorul SUA din România.

  Mister Zuckerman – născut la București, nicio legătură cu Facebook – le-a spus celor doi câte ceva despre statul de drept, condiție care trebuie îndeplinită de România pentru ca cetățenii ei să poată intra fără vize în SUA.

  Cei doi chiar dacă au zâmbit, nu se vedea, fiindcă erau cu mască, la fel și Mister ambasador. Puteau zâmbi toți trei la auzul unei asemenea pretenții, domnul ambasador de bunăvoință, ceilalți doi domn de „las că știm noi, cu Trump al vostru, cum e cu statul de drept la voi”.

  1 4

  Mister Zuckerman nu a mai stat și la ședința CLM de alegerea a viceprimarilor să vadă cum e cu statul în drepți pe la noi, mai precis pe aici, pe ambele maluri ale Mureșului. Să-l vadă pe cel care este un adept de la distanță al lui Donald, să învețe, să se ducă înapoi la Washington și să-i spună disperatului de la Casa Albă cum se fac chestiile astea cu nominalizările și cu numirile în funcții de care ai nevoie ca să rămâi unde ești și ce ești.

  Regula este foarte simplă, e chestia aia cu Dracul și cu puntea, numa’ că la noi se face încă un pas în față: după ce Dracul te-a ajutat, îi dai și lui un bobârnac și îl trimiți la… noa, să se confrunte cu sine. E o chestie pe care o știu și americanii, că nu degeaba tot povestesc de Wild Bill Hickok și mâna lui moartă la jocul de poker care i-a curmat viața într-un bar obscur din Deadwood.

  În cazul nostru cu viceprimarii, pentru Wild George, aka The Jaw, miza era evidentă: cum să te asiguri ca primul viceprimar – având în vedere că Bibi Tuesday Nightwatch, cel ales primar de gloată, nu mai e de mult omul tău -, să fie al tău, în persoana lui Lazarus Lazy Faur, tocmai bun să îndeplinească ordinele tale venite de la distanță. Simplu: le spui prostănacilor de la PMP și UDMR, fiecăruia în parte, că dacă îl votează pe Lazy, PNL-ul îi va vota pe ei pentru pentru cel de al doilea post de vice. Fraierii cred, cu cărțile pe care le au nu prea au altă șansă și se execută.

  2 3

  Urmează cel de al doilea tur și având în vedere că în acest caz, tu, The Jaw, aka PNL, ar trebui să-ți dai cărțile pe față, să se vadă adică dacă îl votezi pe Mészár, aka Meszi sau pe Galea, The Preacher, așa cum le-ai promis amândurora separat. Joci, normal, la cacealma, convingându-i pe cei doi ciulibuli să-și anuleze voturile, așa cum vei face și tu. Asta, după ce, cu o zi înainte, te-ai asigurat că gașca lui Mickey Fifor, aka The Ladies’ man, nu se bagă nici de data aceasta.

  Zis și făcut, ăia se execută, altă variantă, în situația dată, oricum n-au.

  Și gata. Cel de al doilea viceprimar nu se alege, se amână până le vine mintea la cap celor de la USR PLUS, cei care au crezut că îl pot juca la poker politic pe Wild George.

  Nenorociții ăștia, dacă vă mai aduceți aminte, au avut pretenția ca PNL să nu aibă viceprimar, având în vedere scorul. Unul să fie de la ei, altul de la PMP sau UDMR, în funcție de afinități. De neconceput pentru regele cartoforilor din vest. A urmat jocul, unul lung și de uzură, unii dintre jucători chiar crezând că e vorba de ceva serios și care se va termina cu un happy-end general, eventual cu impresia că Wild George nu mai este regele de necontestat în Dead City pomenit dintr-un motiv necunoscut deocamdată și ca Arad.

  Nimic din toate acestea. Nemaiavând încredere în jucătorul la două capete, cunoscut și Bibi Tuesday, Wild George a mizat pe Lazy Lazarus, în fond care e diferența între acesta și Serge Sunshine Bîlcea, amândoi pot face treaba murdară dacă ordinele sunt clare. Nemaivorbind că la o adică îl mai are și pe Mick Pașca, The Kid, asta dacă n-ar fi destul guvernatorul Just In Cionca, The Peacemaker.

  3 1

  Rezultatul este mai mult decât satisfăcător: noi-veniții care se cred tari și mari, the newcomers like Botoș, Vlad, Wiener ori Anghel, the Wild Bunch, cum ar veni, sunt puși în fața faptului împlinit. Au o singură șansă să nu se facă de râs și să se mulțumească cu fărâmiturile, acceptând locul rămas gol de vice, un post care nu mai contează în acest joc: să nu îl propună, no way, pe Stana Noway, că dacă îl propun, cu încă 9 voturi de la echipa lui Wild George va fi ales oricum și va trebui să joace cum i se cântă din banjo.

  În rest, mai vedem. Faptul că toate astea se joacă în Dead City, pomenit câteodată și ca Arad, explică restul.

  Pokerul politic, în mod evident, nu este pentru cei cu principii și intenții naive scoase de pe peretare care oricum au ieșit de mult din modă. În politică, așa cum se știe, sunt doar interese, iar țelul final este oricând și oriunde câștigul.

  Da, poți să vii cu texte pentru proștii care te aleg, este chiar recomandabil de când Gentleman Brucan i-a numit stupid people, însă, dacă vrei să rămâi în viață în Aradul vestului sălbatic, nu ai voie să uiți niciodată de unde ai pornit, cine te-a făcut mare și la ce te obligă toate astea.

  O viață ai, aici e miza, nu orașul și mizerabilii care îl locuiesc.

  Tu, la un moment dat, îți dai obștescul sfârșit, iar orașul ajunge muzeu precum Deadwood. Orașul cela în care Wild Bill Hickok a fost împușcat ca prostul cu doi ași și doi optari în mână.

  O nenorocire ce lui Wild George, aka The Jaw, nu i se putea întâmpla niciodată…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. M-am distrat, recunosc. Dincolo de asta, dacă ați fi un editorialist obiectiv și corect pana la capăt ați putea recunoaște ca PNL a jucat-o bine pana la capăt. Iar în politica, a ști sa profiți de slăbiciunea celorlalți e o calitate vitala. În plus, nu e vina pnl ca ceilalți sunt slabi și nici ca USR sunt departe de așteptările oamenilor și ale dvs. Iar felul cum puneti problema e pueril. Ce trebuia sa facă PNL? Sa fie de acord cu USR și sa nu își puna viceprimar? Poate pana la urma își pune 2… Ar fi ceva nu? Scopul unui partid e sa ajungă la guvernare, centrala sau locala. Dacă ceilalti nu sunt capabili, nu e vina PNL. PS: condoleanțe pt Meszar

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Satisfacția mea este c-a trebuit să recunoașteți că v-am distrat, chiar pueril fiind…
    Un autor nu poate pretinde mai mult…
    (Doar în paranteză: scopul unui partid se reduce exclusiv la acapararea și menținerea puterii în regimurile naziste și comuniste. În democrație puterea înseamnă serviciu, iar dacă lipsește serviciul, puterea este doar o vorbă în vânt care poate fi înlocuită cu alta; corupție.)

    +4 voturi
    +1
    -1
    • Înțeleg ca în ce privește faptul ca ceilalți sunt slabi și dezamăgitori suntem de acord. În rest era vorba de obiectivul de a ajunge la guvernare și de administra Aradul. Sau poate obiectivul ar trebui sa fie sa nu obții voturile oamenilor? Fiecare servește după capacitate. Oricând vin alții mai buni pot încerca să se impună. Înțeleg ca vina Pnl e ca a castigat jocul politic din Arad. Ok. Dulce vină

     +1 voturi
     +1
     -1
     • Nu ați înțeles.
      Prea vă identificați cu un partid.
      Oamenii nu sunt conduși sau administrați de partide, ci de alți oameni.
      Cu ei trebuie să vă identificați sau să vă distanțați de ei dacă îi considerați neaveniți.
      Să te ascunzi după numele unui partid este prima lașitate a unui politician într-o democrație.
      Din care urmează restul…

      +2 voturi
      +1
      -1
     • Voi masa electorala a PNL , ati sperat vreodata ca dati MDRAP la UDMR , sau justita la USR , numa ca sa prinda si Sica un scaun caldut? De Catu nu mai zic nimic…in max 3 luni , lumea vafi peste el la Palatul Victoria. Pot pune pariu pe asta. O sa zica plavanul din Deal ca Peee Seee Deee e de vina….Vaisamar…Toata existenta acestui partid , de la infiintare a fost o mare abureala…Vezi scrisoarea III-a

      +2 voturi
      +1
      -1

  Scrie un comentariu

  0 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.