joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: Ludovic Szántay și Alexandru Mészár, doi unguri care ne cam încurcă pe aici, prin Aradul nostru mult iubit și înșelat

  de E. Nola | 24 februarie 2020, 8:54 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  17

  Problema cu ei e că indiferent cum le scrii numele, n-ai cum să spui ceva rău de ei.

  Lajos Szántay (acesta este numele lui din certificatul de naștere) a fost un arhitect arădean care a proiectat cel puțin 70 de clădiri ale Aradului, oraș al imperiului bicefal, fiind și un violonist de primă mărime, membru treizeci de ani al Filarmonicii din Arad.

  Statuia lui de lângă intrarea în Palatul Cultural este o reparație ce i se face, nicidecum un gest politic, așa cum insinuează pe toate gardurile primul politician al orașului. Pe de altă parte, totul este politică, la noi politica se insinuează și în cele mai intime momente ale vieții, nu e totuna să scrii Lajos sau Ludovic, mai ales într-un mediu în care dacă nu ai ce face treci pe ideile salvatoare și reconfortante ale naționalismului strămoșesc.

  Szántay a murit uitat de toți, făcând focul cu desenele sale în mansarda palatului proiectat de el, cred că în acele momente nu mai avea nicio treabă cu prenumele său, puteau să-i spună cum doreau ei dacă îl asigurau că îl vor îngropa creștinește, cum scrie la carte.

  1 4

  În fond, el a visat și desenat și Biserica Roșie, așa cum se vede din celebra poză din care sculptorul a împrumutat destul de liber, ca să nu spun stângaci, ideea statuii.

  Problema este asemănătoare doar superficial cu celălalt ungur, cel contemporan cu noi, Sanyi Mészár cum îl știe lumea iubitoare de fotbal din Arad. În fond, dacă ești arădean trebuie să fii tare beat să-i spui unui ungur pe care îl cheamă Alexandru (Sándor, adică) Sandu și nu Sanyi.

  Mai ales că acest Alexandru Mészár (Măcelaru, aproximativ în românește) tocmai a anunțat că pornește din partea UDMR pentru postul de primar al Aradului. N-ar fi nicio problemă cu asta dacă Sanyi Mészár nu ar avea, cel puțin la prima impresie, toate atuurile să fie candidatul aproape perfect pentru Arad. E arădean get-beget, deschis și modest, dar  dovedind în ultimele două decenii că se pricepe să conducă o afacere și nu una oarecare, ci în fotbal, realizând o pepinieră de copii din care a profitat tot fotbalul arădean și nu numai, fiind și la baza renașterii UTA-ei din ultmii ani, cu șanse de revenire în primul eșalon fotbalistic al țării.

  Este un om practic, dar fără urmă de înfumurare, nu a făcut politică, nu face de fapt nici acum, răspunzând solicitării UDMR Arad, aflată în penurie acută de lideri autentici. Nu are fumuri în cap, nu se vede primar, cel mult vice, un post de unde ar putea face și mai mult pentru fotbalul și sportul arădean în general.

  2 4

  Până aici ar fi totul bine și frumos, în fond tot arădeanul ar trebui să zică: iată că se poate, mai sunt și oameni serioși în Aradul acesta, oameni care nu doar dau din gură, ci fac și fac bine, de ce să nu-l alegem?

  Simplu: pentru că nu este destul de român.

  Chiar dacă ungur de-al nostru care vorbește și scrie românește mai bine ca unii aflați din cele mai vechi timpuri în funcții pentru care nu au nicio calificare și aptitudine.

  La acest nivel problema devine acută, obligându-ne să realizăm că Sanyi Mészár nu a decis așa de capul lui – în fond e un om de afaceri care își calculează pașii înainte – că de fapt e o înțelegere între UDMR, aflată oricum în pană de oameni, și acel onmiprezent și potent politician arădean pe care îl știe toată lumea așa că nu mă mai obosesc să-i scriu numele.

  E un joc la câștig sigur, Mészár se învârte de ani de zile în jurul Primăriei arădene, în fond fără susținerea acesteia, în persoana omniprezentului de care am pomenit mai sus, nu avea cum să-și vadă proiectul cu UTA, știe regulile, nemaivorbind că omul chiar nu are ambiții de politician.

  Așa că postul de viceprimar pentru UDMR este asigurat și după plecarea lui Bognár iar, dacă pe lângă fotbal, Mészár, ca viceprimar, mai obține câte ceva și pentru comunitatea maghiară din Arad, UDMR e mai mult decât mulțumită. Nemaivorbind de faptul că Mészár chiar merge la sigur, el fiind o piesă de rezistență pentru oricare câștigător al Primăriei.

  Spunem asta pentru că, iată, sunt zvonuri că Bibi încearcă independent, Fifor a reușit să-l detroneze în cele din urmă pe Căprar din fruntea PSD Arad, iar jocul se complică.

  3 4

  Doar Mészár e stabil, se poate înțelege cu oricine, nu de alta, dar pe el nu-l interesează puterea de dragul puterii, ci pentru a se folosi de ea în planurile sale care vizează înainte de toate fotbalul arădean.

  Și iată ajungem astfel să ne reîntoarcem la Lajos Szántay, cel căruia i s-a luat licența, fiindu-i interzis să proiecteze clădiri, după 1920,  folosit politic și după moarte și să ne punem întrebarea, oare va veni vreodată timpul ca și pe aici, chiar și la Arad, oamenii să aleagă liderii după caracter, competență și bun simț, nu după alte criterii, inclusiv cele care vizează apartenența etnică a omului.

  Nu de alta, dar până când nu vom alege un ungur numai pentru că este ungur, chiar dacă se vede foarte clar că este cel mai bun dintre candidați, să nu ne mirăm că lucrurile merg cum merg în țara asta și în orașul acesta în care trăim noi arădenii, indiferent de apatenență etnică.

  rubrica sustinuta de 3

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Eh.. cat adevar. De cate ori mi-am „luat-o” p-asta: esti baiat bun, dar… pacat ca esti ungur.
   Vom fi alesi in orice functii mai importante doar in momentul in care procentul nostru din populatie scade atat de mult (asemanator cu cel al germanilor sa zicem) incat numai prezentam acel „pericol” visat si transpirat de toti marii patrioti „autentici” si atunci vom putea fi aratati in vitrina multiculturalismului si ospitalitatii mioritice drept exemplu, uite dom’le, aici in Romania pana si un ungur poate ajunge cineva.

   +13 voturi
   +1
   -1
   • Una la mâna: nu îl promovez.
    Doi: nu a făcut politică de partid. Nu avea nicio tangență deosebita cu UDMR, mai multe cu PNL-ul, având în vedere natura preocupărilor sale.
    Desigur, atunci când esti o persoană activa într-un domeniu, în a noastră țara nu prea ai cum să scapi de politicieni.
    Dar Meszar nu a fost și nici acum nu este politician, este, daca vreti, un om care s-a folosit de politicieni în realizarea planurilor sale.
    Nu de alta, dar nu se poate altfel deocamdată pe aici. Dar el s-a folosit nu pentru câștig personal, ci pentru a realiza o intreprindere care face efecte în comunitate.
    Adică exact ce ar trebui să facă un bun administrator, cu ar trebui sa fie primarul, nu politician.
    Tocmai asta este noutatea candidaturii sale.
    Candidatul UDMR, dacă rămâne simplu politician, nu are nevoie de promovare, ungurii îl votează și la revedere.
    Aici însă eu am pus problema tocmai dacă calitatea sa îl face sa fie votat și de alții. Si am ajuns la o concluzie negativa.
    Unde vedeți aici promovarea. A, că daca e caldă, spun ca este caldă și nu rece?

    +10 voturi
    +1
    -1
  2. Lăsați – o mai moale cu părintele fotbalului aradean că se supără falca. Pana la urma el l-a pus șef la djts, la UTA, el cu Tucudean și tot el a fost care s a ridicat de la masă când a fost la negocieri cu Marțian! Ideea era clară, trebuia început totul din liga 4, falca face un stadion nou și (aproape) toată lumea e mulțumită! Ca domnul Meszar e prieten cu Bognar (un ungur care a urmărit doar interesele ungurilor), și totul e politică cred ca e clar și de pe lună! Aradul trebuie sa continue pe aceeași linie după falca. Bâlcea în loc la falca și Meszar în locul lui Bognar!

   --4 voturi
   +1
   -1
  3. Măăăăă ultranaționaliștilor, să nu zic fasciști: – Ar fi așa de RĂUUUUUU să avem un primar maghiar??? Ia gândiți 30 de secunde cu mintea voastră de furnică. Ați reușit să faceți efortul ăsta colosal? No?! … cum arată Mako și Gyula? Ați fost în aceste două orașe înainte de 1990? Nu?! Vă spun eu să știți. Arătau ca naiba. Fundături prăfuite. Cum arată azi? Mereți într-un weekend. Vorbim după.
   .
   Dar tot o spun ce cred. Azi!? … localitățile din apropierea frontierei, în Ungaria, sunt la 100 de ani distanță de Arad, … în viitor???… de unde s-a întors falca după vizita din Japonia, o să evolueze și Aradul no să le ajungă din urmă, veci… mă puricilor. Două foste „Sate” au ajuns niște orașe cu piste de biciclete bine gândite și asfaltări care au garanție de 25 de ani. Aradul?! … mereți la o plimbare și nu vă uitați la nori. Puneți privirea în caldarâm. Și oameni buni, … am dat doar două exemple.
   .
   Deci în concluzie: – BĂĂĂĂĂĂĂĂĂ… fraierilor, nu naționalitatea omul este ceea ce trebuie să luați în considerare, ci CARACTERUL lui ca OM și posibilitatea ca el să facă ceea ce falca NU A VRUT SĂ FACĂ MOACA! Dă ce?! Păi că … PARANDĂRĂT, casă de meleoane, proastă cu diplomă ce conduce o firmă ce face toate proiectele de infrastructură, … rezultat??? … ceasuri de zeci de mii de euro, țoale de filfizon, șampanie Don Perignon …. conturi cu meleoane de euro în paradise fiscale … case fără număr. Deci??? … vreți ca în continuare să subvenționați bunăstarea lu falca și a Fam Seculici? Atunci votați cum vă spune el, REGELE MINCINOȘILOR!!!! El, care atunci când nu iese îi de vină PSD, nu faptul că nu a luat suficient PARANDĂRĂT. Don Doctor în minciuni se scremea la TVR, mai deunăzii, să ne explice „de ce nu …” ca la proști.
   .
   Și veți fi NIȘTE PROȘTI dacă și după o „eră falca” cu proiecte „unul încarcă cinci descarcă” tot pe interpușii lui îi votați.

   +6 voturi
   +1
   -1
  4. mai rau nu se poate! E exact ce vom avea

   16% din total numar alegatori sau 45% din voturile valabil exprimate – din cauza absenteismului de peste 50%. Asta a fost scorul lui Falca la ultimele alegeri.
   In fapt el a castigat fiindca nu a avut contracandidat sau altfel spus fiindca nu a existat niciun contracandidat serios, valabil, votabil.
   Acuma va fi la fel. Va candida Bilcea impotriva unor iepurasi si gata, s-a rezolvat sau portocaliu spus ”V-am ciuruit!”
   In sistem de vot intr-un singur tur va castiga Bilcea. In ordinea asta de idei Messi nu are alta treaba decat sa creasca sansele lui Bilcea. Povestile din articol sunt doar fateta romantata a cinismului basist. Mie mi se pare evident ca niciun candidat, altul decat Bilcea, nu va reusi sa obtina mai mult de 6 – 7% din numarul de alegatori si astfel lui Bilcea ii sunt suficiente 8 procente.
   In alte parti, unde exista putina inteligenta, pragmatism si civism au aparut miscari care au facut sa nu existe decat 2 candidati: un candidat rezultat in urma unor alegeri preliminare si Bilcea, in cazul nostru. In acest scenariu Bilcea pierde.
   Revenind la articol si ramanand in scenariu, absolut utopic intr-un oras primitiv cu inculti si infirmi psihici, as pune intrebarea: Messi de UDMR daca ar fi de acord sa isi baga condidatul intr-o competitie intre contracandidatii lui Falca si sa sustina pe acela care iese castigator?
   NU! Sigur nu! Ei vor face ca, in scenariul utopic de mai sus, sa fie cel putin 3 candidati: Bilcea, castigatorul opozitiei si Messi.
   UDMR-ul nu este altceva decat o platforma care asigura catorva unguri orientati politic o serie de privilegii. Va rog sa-mi spuneti un proiect, viziunea (dincolo de gargara ieftina) prin care UDMR s-a manifestat de partea aradenilor si a Aradului si nu veniti cu tot felul de revendicari specifice: Szantay, generalii pacii …., Austro-Ungaria, ce bine era daca … Trianon, ungurii n-au nicio sansa pentru ca sunt unguri si sunt prea multi etc.

   +3 voturi
   +1
   -1
   • Aveți și nu aveți dreptate. Sunteți prea vehement și citiți doar de ce vă puteți lega pentru a vă susține ideile.
    Aveți dreptate când arătați mecanismul electoral care aici la Arad îl favorizează pe Bîlcea, respectiv pe omul lui Falcă.
    Aveți dreptate și atunci când indicați lipsa spiritului civic ca principalul factor care permite asta.
    În rest însă va mișcați în prejudecăți și clișee.
    UDMR este un partid de nișă, care are ca țel declarat susținerea intereselor minoritatii maghiare din România, deci și în Arad. Nu e nimic de la diavol aici, mai ales ca majoritatea acestor interese se conjugă cu cele ale majoritătii: viață decentă, venituri firești, locuri de munca etc. Desigur, ungurii mai au și cerințele lor specifice.
    În cazul lui Messi de UDMR, cum spuneți și apreciez aici umorul, dar nu și ironia, tocmai asta e: că el vine dinspre majoritate spre minoritate: prin rezultatele obtinute în fotbalul arădean el până acum a servit interesele majoritătii, nu cele specifice ale ungurilor. Deci, uite, un ungur care nu vorbeșțe despre statui și generali, ci despre fotbalul arădean.
    Cum vi se pare?
    Nu susțin că Meszar e candidatul ideal, susțin doar ca prin candidatura lui ni s-a pus în fața o mare problemă de spirit civic: avem pâna acum cel putin singurul candidat care a demonstrat până acum ca a făcut ceva concret pentru Arad. Ceva palpabil si exprimabil chiar în bani. Ceva care nu se poate contesta. Ajunge asta ca să îl susținem împotriva unor candidați de mucava sau dimpotrivă, faptul că e ungur îi închide orice șansă.
    Eu sunt mai optimist, dar nu și satisfăcut: cred că va lua peste scorul obișnuit al UDMR la Arad, dar va trebui sa se mulțumească cu la ce poate aspira în Arad un ungur în politică: postul de vice. În orice.
    Nu discutăm despre oameni și fapte, ci principii, chiar daca rolul nostru, ca publicație arădeană, este să prezentăm fapte și oameni. Și, cred eu, asta am și făcut chiar și în acest articol.
    În rest, să auzim numai de bine…

    0 voturi
    +1
    -1
    • Si Bilcea a fost fotbalist, deci ... e bun!

     Si daca nu ar candida pentru primar (ca simplu consilier pe listele UDMR) tot ar fi viceprimar. Viceprimarul este ales de consiliul local si nu prin sufragiu universal. Este suficient ca UDMR sa-l propuna pentru functia de viceprimar.
     Fotbalul este pentru microbisti si el este pentru fotbal. De aici si pana la a dezvolta o intreaga poliloghie cum ca fotbalul nuefiind fragmentat etnic el ar fi un candidat la majoritatii sau ca pasiunea pentru fotbal este suficienta ca demonstratie a capacitatii administrative, politice, manageriale necesare unui viceprimar care candideaza ca primar, este o cale atat de lunga ca mii de ani i-a trebuit luminii s-o ajunga.
     Sa vii cu afirmatii privind managementul superior al vecinilor unguri ca fiind caracteristici etnice e ca si cum ai spune ca genetic ungurii sunt superiori si romanii sunt programati primitivi, fatal, atavic – purtatori de gene recesive.
     Faptul ca UDMR ramane o simpla scula folosita in negocierea unor foloase necuvenite (privilegii nemeritate si trafic de influenta) pentru o minoritate a minoritatii maghioare cu mici scapari pentru minoritate ca ansamblu – investitii care se traduc in ungureste ca fiind trepte cheie in procesul inevitabil, realist si just al revendicarilor maghiare.
     Nu m-as mira ca in mintea multor unguri sa se regaseasca ideea ca o refacere a integritatii teritoriale reprezinta mijlocul prin care si majoritatea aservita a taranilor de romani, va avea de castigat ca urmare a saltului economic determinat de superioritatea ungara si care se va rasfrange pozitiv si asupra pulimii din TOATE teritoriile maghiare luate prin intelegeri politice, prin rapt si inselaciune.
     Dincolo de parerile mele sau ale altuia, intelepciunea populara ne spune clar ca candidatul UDMR este foarte convenabil pentru cel al PNL, asa de convenabil ca toti spun ca Falca l-a pus sa candideze, ca sa fragmenteze votul intr-un singur tur si astfel chiar daca in locul lui Bilcea ar fi o maimuta, aceasta sa castige.
     Daca Messi era asa de bun de candidat de ce nu a candidat independent. Ca independent ar fi strans voturi si de la romani. Poate ca dincolo de UDMR candidatul Mesii are o recunoastere sociala egala cu imaginea lui ca administrator public care nu a facut NIMIC pentru interesul public ci totul pentru pasiunea lui pentru fotbal, adica pentru el personal.

     0 voturi
     +1
     -1
     • O țineți pe aia oablă drept înainte.
      E clar ca aveți o problema etnică. De aceea nu vă mai încurc, vă rog doar să răspundeți punctual la o întrebare clară: unde s-a susținut în text sau altundeva în comentarii de către autor: „afirmatii privind managementul superior al vecinilor unguri ca fiind caracteristici etnice e ca si cum ai spune ca genetic ungurii sunt superiori si romanii sunt programati primitivi, fatal, atavic – purtători de gene recesive.”
      Daca nu reusiti si n-aveți cum reuși, încercați în viitor să nu va mai proiectați ideile fixe în textele altora.
      Dacă reușiți, aveți o bere de la mine…

      +1 voturi
      +1
      -1

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.