Încetinitorul de particule: Falcă renunță la Cetate pentru un câmp cu buruieni! Fifor marchează într-un joc în care arădenilor li s-a ascuns mingea

  de E. Nola | 29 ianuarie 2018, 7:48 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  16

  Chiar dacă se fac că se luptă pe viață și pe moarte, Falcă si Fifor sunt ca doi dansatori de tangou, înlănțuiți pasional, dar distanți într-un dans macabru.

  Ia imaginați-vi-i pe cei doi învârtind furtunos, dar reținuți, un tangou în platoul central al Cetății.

  Pentru că de un timp cam asta fac.

  Ne ocupăm constant de rănile cele mai grave ale urbei, Cetatea fiind una dintre ele.

  Nu le mai înșirăm pe celelalte, pomenim doar de Teatrul Vechi, un adevărat Memento Mori al delăsării și incapacității administrației de a gospodări cum se cuvine moștenirea pe care tronează cu suficiența unui șobolan gras care tocmai a îngurgitat rezerva de hrană al unui homeless.

  Povestea cu Cetatea, o adevărată șansă unică pentru dezvoltarea viitoare a orașului, este veche și arhicunoscută.

  Ocupată de Armată, s-au făcut până acum „n” înțelegeri și protocoale și protocoluri privind predarea către oraș, trecerea în administrarea Primăriei a celei mai bine conservate forturi Vauban din această zonă a Europei.

  Uriașă și situată strategic, făcută parcă să devină un al doilea centru al Aradului, înconjurată în formă de omega de Mureș, cetatea este în continuare între vorbe de clacă și nimicul cert, degradarea, ca și în cazul Teatrului Vechi, numai că aici ar fi vorba de ceva mult mai grav și iervocabil, avansând cu fiecare zi în care în loc de fapte vedem comunicate, luări de poziții și conferințe de presă.

  De câteva zile însă avem o certitudine.

  Ioc Cetate! Ah, că n-ați auzit nimic, Falcă n-a zis nimic, dimpotrivă!

  Cel care a ieșit la rampă a fost ministrul și prim-ministrul interimar Fifor, declarând că e bine, mult mai bine, chiar, pe ici-colo, foarte bine.

  Cităm,  să nu spuneti că, rău-intenționați, deformăm, aruncăm cu noroi, mânjim renumele marilor oameni ai nației:„Cetatea va intra oricum în circuitul turistic, chiar dacă parţial, după ce, conform protocolului semnat cu Primăria, va reveni în administrarea MApN, în luna mai.”

  A fost primul pas. Nu vă lăsați amăgiți, chiar dacă mișcările subtile ale marilor dansatori sunt greu de urmărit.

  A, Dumneavoastră nu știați că Cetatea era deja în administrarea Primăriei?

  Păi, da, era, dar nu se administra, așa încât Armata s-a gândit s-o ia înapoi înainte să se huluie cu totul peste ei.

  Dar cum așa, de ce nu zice nimic primarul?

  Păi, zice! Numai că zice ce vrea el, când vrea el și cum vrea el. Nu a zis nu de mult că se va amenaja o zonă de agrement pe nuștiu unde?

  Bun! Și ce treaba are asta cu Cetatea?

  Păi, are! Chiar multe! Aflăm tot de la ministrul, prim-ministru interimar care, cu această ocazie face o fandare de maestru cu privire la proiectul anunțat de Falcă: Revitalizarea zonei străzii Mărului și amenajarea ca zonă de agrement”, până la data de 31.12.2023, cu fonduri din bugetul local (Legătura dintre fostul Poligon de tragere și complexul sportiv planificat pe Mărului), iată ce zice Fifor: „Am decis să dăm dovadă de spirit de cooperare pentru realizarea unui proiect destinat arădenilor, pe acest poligon pe care Armata nu îl mai foloseşte. Demersurile dintre Ministerul Apărării şi Primăria Arad au început anul trecut, în vară, iar acum suntem gata să parafăm, în condiţiile legii, schimbul de teren.”

  Înțelegeți? Nu înțelegeți…

  Păi e simplu: după ani de vorbe si schimburi de replici de ochii lumii, Falcă renunță la Cetate în favoarea Armatei, mulțumindu-se cu un amărât de poligon acoperit de buruieni, unde însă se pot face foarte multe studii de fezabilitate! S-a terminat cu proiectul Aradul-Capitală Culturală a Europei, s-a terminat și cu Capitala Verde a Europei, ce să mai facă cu Cetatea aia parăginită și de doi bani?

  Mai bine un poligon acolo lângă Ceala pe care îl va transforma în zonă de agrement.

  Cum ce zonă?

  Păi, mahalaua aia, de fapt una dintre mahalalele insalubre care înconjoară ca un șir de perle de rahat orașul, să fie zonă de agrement. Cu drumuri de sute de mii, bănci de lemn de cinci mii și coșuri de gunoi de trei mii de euró.

  Și desigur, un studiu de fezabilitate de sute de mii de euró care este deja în derulare la o firmă de arhitectură. Dacă ghiciți care, veniți cu o bere la noi, că e la mintea cocoșului.

  Nu credeți?

  Poftim, tot dansatorul Fifor: Dacă Primăria ar fi tratat cu aceeaşi seriozitate condiţiile asumate prin HG 1100/2010, prin care a preluat administrarea Cetăţii de la Armată dar nu şi-a îndeplinit, timp de ani de zile, obligaţiile, atunci cu siguranţă că arădenii s-ar fi putut deja bucura de facilităţile oferite de conversia civilă a Cetăţii.”

  Pricepeți acum? Adio, conversie civilă!

  Hai, s-o luam pe îndelete: dacă Falcă ținea la Cetate, trebuia să facă o investiție în cazarma dărăpănată din Gai, unde să se mute Armata. Acea investiție însă, strict controlată, fiindcă e vorba, totuși de Armată, nu avea nicio șmecherie pentru băieții veseli ai lui Falcă cu care s-a întâlnit la ziua lui cât trei zile. Nu tu studiu de fezabilitate, nu tu licitații mimate, nu tu furnizori aleși pe sprânceană!

  Mai precis, tot așa era, dar nu ai Primăriei arădene, ci ai celor apropiați MApN.

  Dar așa, uite, din nimic, deși negocierile se țin din vara trecută ascunse de urechile și ochii arădenilor, Falcă nu suflă un pâs, că doară nu-i prost, din nimic, cum am spus, se intră dintr-o dată și pe nepusă masă în vestita situație în care capra rămâne cu varza iar varza nu va fi mâncată de capră.

  Domnul Fifor e mulțumit cu Cetatea, Domnul Falcă cu poligonul-mahala unde va face investiții până în 2023 cum îl taie capul și interesul și cum îi cer prietenii de la ziua de naștere care a ținut trei zile.

  Și noi cu ce rămânem?

  Ei, vedeți, exact cu aia la care vă gândiți din prima…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. O alta intrebare interesanta pe care ne-o putem pune: Cetatile din Siria si Lipova puteau sa se reabiliteze cu fonduri EU, de ce nu a depus Cionca documentatia la timp? Zici ca intentionat o fac. Si PNL si PSD lucreaza numai impotriva Aradenilor si fiecare acuza cealalta tabara de incompetenta.

   +7 voturi
   +1
   -1
  2. In anul1990,fiind angajatul Primariei Judetului Arad,(prima forma de organizare judeteana dupa 1989),din dispozitia domnului Radu,pe atunci primarul judetului Arad,au fost facute primele diligente pentru trecerea cetatii in administrarea judetului si ulterior transformarea acesteia in obiectiv turistic,ca un al doilea pol central al orasului.Cei din Ministerul Apararii Nationale,au pus conditia modernizarii unei cazarmi din Lipova(la propunerea noastra),pentru ca unitatea militara sa fie relocata.Cazarma a fost renovata,dar intre timp a fost schimbat ministrul.Noua conducere a ministerului,a solicitat modernizarea cazarmii din cartierul Gai.Propunerea a fost acceptata si cazarma modernizata.Dar unitatea militara tot nu s-a mutat!!! Motivul?Cum sa se mute la Lipova ? Cum sa se mute in Gai? Sa faca naveta?Cu trenul sau cu masina? Sa consume carburant din buzunarul propriu? Acum au un serviciu in buricul targului,se rastoarna din pat la locul de munca,cum sa accepte o mutare? Garnizoana nu va iesi din cetate nici peste 100 de ani.Daca sunteti curiosi dimineata puteti vedea cum militarii garnizoanei cu gentuta in mana se indreapta spre locul de munca intr-o plimbare pe malul Muresului.Si colac peste pupaza vara stau la umbra copacului ce creste in turla bisericii…….Asa loc de munca sa tot ai!!!

   0 voturi
   +1
   -1
   • Da, aveți perfectă dreptate cu privire la tergiversarea de aproape 30 de ani despre care este vorba în chestiunea mutării Armatei din Cetate.
    Este evident că militarilor profesionisti, cum sunt acuma, nu le convine să se mute dintr-un loc comod si placut undeva, unde vezi doamne, ar trebui sa facă niste pași în plus si nu neapărat pe Malul Mureșului.
    Numai că situația de acum este mult schimbată de cea din anii nouăzeci sau două mii.
    Așa cum s-a văzut între MApN și Primăria Arad s-a semnat o înțelegere în 2010 în urma căreia formal Cetatea a fost trecută în administrarea Primăriei, instituția care ne reprezintă pe noi arădenii obligându-se la niște modernizări si construcții pentru nevoile Armatei.
    Iar dacă, așa cum spuneti, în anii trecuti aceste cerințe au fost îndeplinite de Primărie, vina căzând exclusiv pe MApN, de data aceasta Primăria nu și-a onorat promisiunile, provocând astfel căderea întelegerii din 2010.
    Tocmai aici este marea vină a administrației locale: că nu s-a folosit de prima oportunitate reală de a prelua Cetatea!
    Iar Armata va părăsi Cetatea, fiti sigur de asta, n-are ce să caute acolo o unitate de mărimea unui batalion. Este un fort gândit pentru o granizoană, nu un simplu batalion. Va pleca armata, să nu fie însă prea târziu, aici este punctul nevralgic.

    +1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  0 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.