Încetinitorul de particule: Domnule Notaros, dumneata cu cine ții? Cu Dao! Dă-ți chiloții zos, zețe lovituri la fund…

  de E. Nola | 8 ianuarie 2018, 8:56 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  4

  În buimăceala mahmură de după Revelion, cu sentimentul deșertăciunii cuibărit în suflet, văzând cum se joacă cu noi Creatorul, oferindu-ne zile de vară în ianuarie, mă gândeam și eu, ca tot omul la început de an, să-mi pun niscaiva ordine, atât cât se mai poate, în viața mea căcăcioasă.

  Cu atât mai mult cu cât, observ eu, activitatea mea nu neapărat debordantă de pe aici, din virtualul intens al Specialului, a început să deranjeze, cei deranjați luând măsuri de contracarare.

  Deocamdată mai în surdină, mai ușor așa, fără să iasă la bătaie pe față, cu circumspecție oarecum și prin interpuși, ceva de genul: mai bine în ciorapi să ne mirosim.

  Lucrurile au luat o întorsătură mai dramatică după apariția Dimplomelor Specialului, cei atinși prin aceste pamflete de pe acum tradiționale orchestrând un contraatac prin postaci, anonimi, desigur, dovedind încă o dată că habar nu au, nici măcar în visele lor cele mai frumoase, de posibilitatea ca cineva să lucreze într-o redacție liberă, neafiliată, în care are toată libertatea să spună exact ce gândește și simte.

  Nu mă sesizam dacă, din întâmplare, nu ajungea la mine un schimb de replici pe teren neutru între Gheorghe Falcă si Marcel Chișcan.

  Zic neutru fiindcă a avut loc pe timeline-ul de pe FB al unei terțe persoane.

  Postarea inițială se lega de fapt de Sebastian Bulumac, căruia îi scotea pe nas faptul că a căzut la înțelegere la alegerile locale cu PSD-ul, iar acum face pe marele lup independent și moralist.

  Chișcan a intervenit oarecum în apărarea lui Bulumac, postând o poză cu postacul lângă Ovidiu Moșneag și Gheorghe Falcă și cu caserolele de gazon de pe stadionul Baronului, știți, cacialmaua aceea de adormit copiii de pe vremea distrugerii stadionului făcut după Highbury, într-un an, în 1945.

  Chișcan a fost foarte clar și franc, comentând imaginea care îl arăta pe cel în cauză, acum adversar al lui Falcă, în postura reproșată de acesta lui Sebastian Bulumac.

  Cum-necum, după această postare a pogorât pe online însuși Gheorghe Falcă, explicându-i lui Marcel Chișcan că el n-are dreptul să judece pe alții, în fond în 2004 se milogea la el, la Falcă adică, să primească conducerea piețelor din Arad, devenind adversar cu el, cu Falcă adică, doar după ce a fost refuzat.

  Desigur, Marcel Chișcan, un tip mai hotărât așa, nu a stat prea mult pe gânduri să-i arate primarului că minte din nou și încă odată, dovedind asta și prin fotografiile pe care le puteți admira în ilustrații și care documentează munca lui Chișcan pentru Falcă în campania împotriva lui Popa din 2004.

  E interesant să reținem exact ce spune acolo Chișcan: „Băi gunoiule ia de aici materiale pe care le-am făcut pentru tine în campania electorală din 2004… Să vezi cât de ordinar ești… M-am certat cu Popa 4 ani și din păcate nu l-am susținut pentru că am susținut un dobitoc ca tine… Era pe vremea când umblai cu bluză supraelastică, încheiat până la gât și n-am putut să găsesc o poză bună și decentă pentru materialele publicitare…”

  Desigur, lucrurile nu s-au oprit aici, mai mult decât atât, aruncatul rahatului continuă și acum pe acea postare, singurul care nu a intervenit până acum – nu știu de ce, dar tocmai asta îl face mai credibil decât toți ceilalti laolaltă – este chiar ținta inițială a postării, Sebastian Bulumac.

  Am intrat în acesta sordidă poveste mai mult pentru a ilustra cum se întâmplă lucrurile în subsolul politicii, respectiv cum funcționează facebookul ca cel mai important mediu de propagandă și luptă politică pe aici pe la noi.

  Pentru jurnalistul profesionist și nelegat de vreun partid sau grup de presiune concluziile sunt cât se poate de clare: Sebastian Bulumac este considerat de Gheorghe Falcă, cel putin în momentul de față, singurul care l-ar putea amenința serios la o adică.

  Asta nu înseamnă că Bulumac este contracandidatul ales pentru a-l doborî pe eternizatul primar.

  Dimpotrivă, rămas cam singur după eșecul de la alegerile de acum nici doi ani, părăsit până și de cei care l-au propulsat în situația pe care el a acceptat-o evident contra convingerilor sale, viitorul său depinde de foarte mulți factori, unele care încă nici nu se văd măcar, altele care sunt strict personale și despre care putem să avem doar bănuieli.

  Cert este că Falcă vrea să meargă la sigur, folosește tactica pământului pârjolit, nelăsând fără reacție nici o mișcare a adversarului posibil.

  Chiar dacă metodele sale sunt vulgare și lipsite de fair-play, sunt cât se poate de eficiente atunci când ne gândim la marea masă a alegătorilor, cei care nu judecă opțiunea, ci acționează la nivelul visceral al promisiunilor, respectiv îl cred pe cel care, într-un limbaj oarecum manelist, își strigă mai tare și mai hotărât dorul și durerea.

  Iar în ceea ce privește jurnaliștii, Falcă știe foarte bine că trăiesc din mila celor care împart banii, neavând posibilitatea să apeleze la înțelegerea și susținerea unui public educat civic majoritar, iar cei care se mai încumetă să se pișe contra vântului sunt puțini și oarecum neglijabili.

  Așa că am luat hotărârea de Anul Nou: nu-mi fac probleme nici eu, cum ziceau pe vremuri clasicii, nu-mi pot pierde decât lanțurile și frica, nici în cot nu mă doare de postacii care cred că jurnalistul adevărat este ca și ei, gata să cadă în genunchi și se gudure schelălăind pentru o ciosvârtă.

  Numai că atunci când luptă împotriva unui rău, trebuie să aleagă binele, așa cum apare el atunci pe pământ, nu în ceruri.

  În concluzie pentru toți postacii și Domnul Chișcan: Falcă în 2004, politic vorbind, nu altcumva, reprezenta alegerea corectă în Arad, începând din 2012 a devenit răul care trebuie schimbat.

  E atât de greu de înțeles?

   

  Titlul se referă la bancul cu chinezul care era bătut indiferent de alegera pe care o făcea, pentru că între timp se schimbau cei din frunte. Pentru cei care nu-l știu, recomand consultări online, pentru cei care nu au umor nu mai am ce recomanda.

  Ei să se bucure în continuare de umoarea (duhoarea) ce se degajă din aceste confruntări provinciale de sub curul broaștei!

  Și încă ceva: Dao din titlu nu este nici Mao, nici  Țao, ca în banc. Este Dao sau Tao al lui Lao Țe, un fel de drum al vieții și al adevărului….

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Chiscan asta, o alta persoana cu coloana vertebrala foarte flexibila. Mai e si las pe deasupra.
   Am avut o contradictie cu el pe FB legata tot de perioada cand era “sef la piete”, minora as zice eu, m-a injurat in privat si m-a blocat. N-am mai putut dormi noaptea, atat de tare m-am consumat. 🙂

   Tot el parea sa nu aiba nicio problema cu OUG 13 din iarna trecuta. Morala lui ma lasa indiferent.

   +2 voturi
   +1
   -1
    • De acord cu dumneavoastra, in cazul de fata a procedat corect, insa cum va spuneam din punctul meu de vedere are un caracter duplicitar iar astora eu nu le pot gasi circumstante atenuante.

     In rest ati remarcat foarte bine faptul ca in momentul de fata Falca inca se teme de Sebastian care ramane in continuare o optiune pentru primarie.

     0 voturi
     +1
     -1

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.