Încetinitorul de particule – Ce înseamnă mai nou să fii deștept în Arad?





Mi-a venit în minte această întrebare citind o postare a domnului viceprimar de Arad, Lazăr Faur.
Domnia sa și-a început cariera ca secretar la primăria din Petriș, a venit pe urmă la Arad, învârtindu-se pe la început pe la televiziunea patronată de primarul de atunci, Gheorghe Falcă, s-a băgat și în afaceri, ca în cele din urmă să ajungă viceprimar. Înainte și după ce, pentru câteva zile, a fost și deputat la București.
Între timp a devenit și doctor în „filosofie”, urmând plenar exemplul modelului său. De Gheorghe Falcă vorbim, normal, cel care este doctor în comunicare. Așa, fără ghilimele. Și care scrie la Adevărul de București.
De unde decurge firesc că domnul Faur nu se demite cu manifestări și gesticulații care stau bine doar celor fără doctorat. Că Bibi face ronduri, Sergiu Bîlcea se manifestă fotografic și în videouri, treaba lor, domnul Faur este peste acest nivel, mergând pe urmele celui pomenit de două ori mai sus, domnia sa scrie texte. Texte cu pretenții, chiar cu bătaie lungă, am putea zice.
Textul despre care vorbim, apărut, desigur pe FB, unde altundeva, se intitulează, țineți-vă bine: „Ești deștept? Luptă cu prostia!”. V-ați prins, da?
Mă rog, titlul nu este de un doctor în filozofie, dar atâta pagubă. Textul compensează. Este vorba despre lupta milenară din istoria omenirii dintre inteligență și prostie. Și care pornește de la realitățile politice dramatice din zilele noastre, mai precis de la Putin și Trump. Cei doi pe care domnul Lazăr Faur îi face mediocri – deci, nu chiar proști – pentru modul „rudimentar, violent, perfid, injust și mercantil în care tratează problemele mondiale”.
Dar viceprimarul, doctor în „filosofie”, nu se oprește aici, merge înainte, generalizează, analizează, așa cum îi stă bine unui filozof. Vine și concluzia finală: istoria omenirii este o luptă între inteligență – rețineți, nu deșteptăciune – și prostie, iar datoria celor care îl citesc și îl aprobă pe domnul Faur – deștepții, adică – este să nu se dezarmeze, să lupte fără prihană cu proștii.
Și nu este primul text „filosofic” al viceprimarului jurnalist și manager. Cu câteva zile înainte a mai postat unul, întitulat și acesta absolut original: „Panem et circenses”.
Dar nu doar titlul chiar și textul abundă în idei originale, cea mai șocantă se referă la convingerea milenară că noi pe aici avem pâine, dar din când în când ne mai lipsește circul. Ei, acum – se subînțelege, datorită proștilor – avem și circ. Din belșug, chiar. Nu trebuie să vă spun că Hegel și Kant, asta ca să nu mai pomenim de Wittgenstein, se învârt în mormânt de ciudă că lor nu le-a venit ideea. Pe de altă parte, se înțelege de ce nu, din moment ce Domnul Faur pornește din nou de la situația internațională din zilele noastre. Fără să pomenească încă de cei doi mediocri – nu proști, a se reține! – Putin și Trump.
Vine momentul în care Dumneavoastră, stimații mei cititori, mult mai filozofi decât ai lor, vă veți întreba în gând: bun și ce are asta cu Aradul? Cu Primăria? Cu mersul tramvaielor și plaja absentă de pe Ștrand?
Păi, vedeți, asta este și întrebarea mea. Combinată cu una și mai și. Chiar ne faceți proști pe toți ăștia cei care nu se gudură, Domnule viceprimar?
Sau doar vă faceți că nu știți? Sau credeți că dacă îi faceți proști pe cei care nu gândesc ca Dumneavoastră v-ați scos? Adică exact ceea ce le reproșați celor care pe care îi faceți proști. Sau mediocri, că totuși pe Putin și pe Trump nu se cade să îi facă proști tocmai viceprimarul Aradului. Chiar dacă este doctor în „filosofie”.
Și chiar dacă a ajuns în această funcție folosindu-se de toate mijloacele pe care le condamnă acum la mediocrii și la proștii care nu înțeleg șpilul.
Ce mijloace? Poate vă întrebați ajunși aici. Păi, e simplu: pile, cunoștințe și relații, PCR, cum se spunea pe vremuri. Și nu pregătire, cunoaștere, rațiune. Tot PCR, dar mai altfel. Exact acele mijloace pe care le-au folosit și le folosesc mediocrii de Putin și Trump. Numai că mult mai bine, ei reușind să ajungă șefi peste două țări care determină politica în lume, în timp ce domnul Faur încă nu a reușit să-și ajungă din urmă modelul și să ajungă șef măcar la Arad.
Și uite, acum în loc să ia aminte de ce zice domnul Falcă și să se apuce , adică, de parcarea de sub Piața Avram Iancu, Domnia Sa face filozofie. Îi face mediocri pe Putin și pe Trump, iar pe noi, cei care așteaptă de la Domnia Sa și ceilalți din administrația Aradului să se apuce odată de treabă, să facă ceea ce nu au făcut de la început, ne face proști. Ceea ce trebuiau să facă ca administratori-gospodari, în funcțiile în care au fost aleși de proști. Și numiți de cei deștepți, normal. În loc de asta ei vorbeau, gesticulau, iar mai nou, prin domnul Faur, se apucă de filozofii.
Să facă în Arad măcar pe jumătate cât a făcut Bolojan la Oradea.
Nu de alta, dar Bolojan nu se dă filozof, nu dă din gură de dimineața până seara și nici ronduri nu face acolo unde se mai poate întâlni doar cu hăul din sinele însuși.
Ș-apoi mai este o problemă: împărțirea oamenilor în două cete nu este o treabă de filozof, ci eventual de poet.
Dar unul mare, mare de tot: „Cum nu vii tu, Țepeș doamne…!
Citește și: Știri aproape ratate (18). Mâine o să fim fericiți. Astăzi, cu Trump, tot înainte
Comentariile portalului
Îmi cer scuze!! Se auzea destul de greu, din cauza ecoului din sală. Am corectat, din nou, cu scuzele de rigoare!
Incredibil… si după ne miram ca nu se intampla nimic in Arad
Marga Mariela este Barna Maria, multumesc.