Încetinitorul de particule – Cum va prelua Bibi Clubul Voința în numele PNL și din banii arădenilor

  de E. Nola | 14 iunie 2021, 9:31 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  2

  Chiar dacă în ultimele zile s-au preumblat prin Arad tot felul de lideri naționali PNL, în frunte cu președintele Orban și cu premierul Cîțu, anunțul săptămânii trecute vine din partea primarului Bibarț, cel care între un rond de seară și o emisiune de promovare de la La strada TV (indiferent ce ar însemna asta) anunță glorios marea realizare a preluării de către primărie a clădirii clubului amintit în titlu.
  Victoria este susținută și de Asociația Rubio, cea care în urma realizării parcului Bujor Buda – aici nu se poate fără Bujor că dă prost – ne anunță că se va implica în refacerea clădirii și a parcului Eminescu, nu de alta, dar dacă primăria dă banii, de ce nu. Asociația amintită este o struțo-cămilă perfectă în sistemul administrativ românesc și mai ales arădean bazat pe comenzi și finanțări publice orientate, având în vedere că numele său întreg sună cam așa: Asociația Rubio Pro Copilărie Pro Viața, însă activitatea ei centrală este comercializarea produselor petroliere. Managementul este asigurat de un domn necunoscut cu nume oarecum nemțesc, Gunnar Ziem, însă cel care este interfața asociației se numește Dr. Ciprian Cristea.


  Rubio, deci, vechi client al primăriei – chiar și cu o întrerupere supărată – pomenește și de un club de vâslași din Croația, cei care vor aduce know-how-ul pentru relansarea clubului nautic Voința, de fapt cel mai vechi club de acest gen din țară. Adică, cum ar veni, croații ne vor învăța pe noi ceea ce știam din cele mai vechi timpuri, având în vedere rezultatele vâslașilor români față de cei croați.
  Aflați deja în mijlocul unui cuib de șerpi, să vedem șopârla următoare: în cele două ”komunikate„  suntem asigurați că Rubio și primăria vor pune la punct clădirea, clubul având în continuare drept de folosință fără probleme. Ceea ce nu se spune însă este neimportantul amănunt că de fapt cel mai vechi club de vâslași – sau luntrași cum se autonumesc pe contul lor de pe FB veteranii arădeni ai sportului – din țară nu mai există de ani buni, mai precis există doar pe hârtie.
  Este, și mai precis, atașat deja lui Bibarț prin noul președinte al clubului. Acesta se numește Cosmin Valer Mureșan, stă în Alfa iar pe contul său FB reproduce în mare postările lui Bibi. Ca să se știe o treabă. „Lucrarea” a început de fapt acum doi ani, atunci când vechea conducere administrativă a clubului a fost eliminată, Mateiu Peloc, antrenor de ciclism cu vechi state, atașat clubului de jumătate de secol, fiind schimbat cu acest domn Mureșan despre care nimeni nu știe ce legătură are cu sportul, dar toți știu că este câinele credincios al lui Bibi. Atât de credincios încât își pune pe FB întreaga sa familie în chenar galben PNL, fotografiindu-se cu cine se poate și trebuie, începând cu Ghiță și terminând cu Cîțu, apropo de vizita acestuia împotriva lui Orban la Arad.


  Pentru cei care nu sunt familiarizați cu modul în care noua elită politică exploatează și își însușește moștenirea în ruine a sportului socialist, câteva amănunte mai puțin cunoscute. Regimul socialist avea nevoie de sport de performanță pentru imagine că altceva oricum nu avea. Pentru asta cluburile de performanță erau finanțate prin întreprinderi (UTA, Vagoane, Strungul, CPL la Arad), Voința fiind finanțată prin Uniunea Cooperativelor Meșteșugărești. Și pe hârtie, conform legii, este în continuare, chiar dacă Uniunea nu mai este ce a fost odată, iar clubul nu a mai primit un ban de la ei de decenii. În județul Arad Uniunea este prezidată de directorul de la Tehnometal, un domn numit Nicolae Mladin. Cuvântul său este decisiv și la Voința – mai precis a fost, fiindcă acum este al domnului Mureșan care a preluat și funcția de președinte al asociației -, astfel încât nu a fost o problemă ca, în înțelegere cu primăria, vechiul director, oricum neplătit, să fie îndepărtat și înlocuit de facto cu omul lui Bibi. Nemaivorbind de clădire care a trecut astfel în proprietatea primăriei fără un sfanț plătit. Bună afacere…
  Toate bune și frumoase după toate astea însă rămân câteva întrebări neliniștitoare.


  Prima, de bun simț, ar fi: pe ce se bazează un asociat – e vorba de domnul Mladin reprezentând Uniunea Județeană a Cooperativelor Meșteșugărești – să decidă într-un club sportiv pe care nu-l mai finanțează de decenii? Următoarea: ce încredere poți să ai într-o primărie care a așteptat ani de zile ca acest club sportiv de mare prestigiu și cu rezultate pe măsură să ajungă în ruine în ciuda nenumăratelor proiecte și cereri către primărie din partea conducerii sportive nebăgate în seamă? Cum poate fi revitalizat clubul Voința de noua conducere susținută de primărie, dar care nu are nicio experiență și competență în domeniu în afara atașamentului de partid și de Bibi? Și în final întrebarea cea mai neliniștitoare: cum să ai încredere într-o administrație care își urmărește de ani buni doar propriile interese și ale găștii care se crede partid politic și pe care îl doare undeva de adevăratele interese și nevoi ale comunității care a ales-o și pe care se face că o păstorește?


  Sunt întrebări la care răspunsurile se știu și sunt cam aceleași. După ce a distrus principalele locuri de agrement ale arădenilor în frunte cu Ștrandul, după ce a aneantizat viața sportivă din Arad, ridicând supermarketuri în locul stadioanelor istorice și în timp ce vorbește cu zâmbetul ipocrit pe gură despre ”regenerare urbană” concretizată în comenzi orientate spre firme de casă și niște bufnițe de carton în pomii din centru, ei după toate acestea răspunsul nu poate fi decât unul.
  Vă las pe Dumneavoastră să răspundeți. Eu dedic videoclipul de mai jos tuturor celor care mai cred în Arad, luntrașilor care mai speră și acelor arădeni care, în loc să plece în lume, mai au puterea să spună: hai, că până aici a fost, nu ne puteți lua de proști până la infinit!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.