joi, 30 noiembrie, 2023

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: Cum a dezvăluit Caporalul Iarnă adevărata față a administrației arădene a neasemuitului Ghiță Falcă

  de Lajos Notaros | 5 martie 2018, 9:08 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  11

  Pentru început vă prezentăm o fotografie a clujeanului Emil Boc, după câte știm încă din același partid cu Gheorghe Falcă, lopătând zăpada, alături de lucrătorii firmei de deszăpezire, în piața Unirii din Cluj.

  Menționăm pentru cârcotașii cu orice preț că fotografia nu a fost făcută de vreun jurnalist sau angajat al Primăriei, ci de un civil care a observat din geam scena. Civilul, cel puțin după nume, pare ungur, deci nu neapărat un fan necondiționat al mititelului hiperactiv.

  Emil Boc, pe deasupra, a declarat la întrebările jurnaliștilor – adică, stați să ne-nțelegem, la Cluj încă sunt jurnaliști care întreabă pe bune și, culmea, li se și răspunde în același stil – că nu este deloc mulțumit de prestația firmei de deszăpezire din capitala simbolică a Ardealului, în zilele următoare această prestație urmând să fie analizată, iar dacă e cazul se va lăsa cu amenzi și sancțiuni.

  28379305 1725759600780666 7412440096705240770 n

  A mai spus ceva cu această ocazie mititelul fost premier sub nașul lui Gheorghe Falcă, ceva care ne-a lăsat cu gura căscată: analiza se poate face ușor pentru că fiecare utilaj are GPS și poate fi urmărită cu precizie activitatea desfăsurată a fiecăruia.

  Noa, amu, Gheorghe Falcă, este drept, a fost cam ocupat în ultima vreme, navetând febril între Arad, București și Timișoara. Poate că au fost și alte destinații, nu știm, iar din perspectiva pe care o discutăm aici nici nu ne interesează.

  Precizăm asta ca să se înțeleagă că n-avea cum să pună mâna pe lopată, chiar dacă simțea chemarea văzându-i pe muncitorii de la RER Ecologic activând febril pe platoul din fața Primăriei și cam doar acolo. Fiind mai mereu pe drum, întâlnindu-se cu femei importante din țară – revenim asupra ideii! – nu a avut timp nici de conferințe de presă, comunicând cu obștea mai mult prin comunicate în dulcele stil de lemn activist.

  În care lua apărarea RER Ecologic, bălmăjind măiastru prostii despre zăpadă, ger, polei, materiale antiderapante și clorură de calciu.

  Inginer de drumuri și doctor în comunicare, primarul nostru, în mod evident, ne lua de proști și nu dădea doi bani pe noi.

  Am încercat să sintetizăm situația, s-o ilustrăm, în cele ce urmează, mai plicticos, vom încerca o scurtă analiză a situației arădene din timpul scurtului atac final al Caporalului Iarnă, atac terminat cu victorie pentru el pe toate fronturile.

  colaj iarna arad 1

  Am folosit doar gradul de caporal având în vedere că dacă Napoleon, mareșal și împărat, a fost înfrânt în Rusia de Generalul Iarnă, Falcă, primar și maior sau poate locotenent-colonel, a capotat lamentabil în fața unui caporal înaintat din soldat la apelul de seară, respectiv început de martie.

  Ca să vedem cât de tare îl doare în cot pe primarul Aradului de oraș și de locuitorii săi, să ne gândim ce facem noi personal în situația în care suntem puși să curățăm de zăpadă împrejurimile locuinței noastre arădene.

  Subsemnatul a lopătat zilnic de trei ori cel puțin în timpul ninsorii și având în vedere mărimea curții și a frontului stradal acum se simte foarte bine, cu o ușoară febră la umeri și încheieturi, dar cu sentimentul datoriei împlinite și cu oarecare vioiciune, având în vedere că nu umblă defel la sală, rămânând un adept al mișcărilor puține, dar intense și neapărat în aer liber.

  Dau exemplul cu subsemnatul nu pentru a mă scoate în evidență cu orice preț, ci mai mult pentru a face recurs la experiența proprie și directă cu zăpada, primarul și RER Ecologic.

  Cum v-am spus, am lucrat mai abitir ca Emil Boc, reușind să păstrez curată calea de acces a mașinii spre garajul din curte, asta până când RER Ecologic, cu o întârziere de cinci zile, adică sâmbăta dimineața s-a pus pe treabă și pe strada mea, reușind să împingă cu o lamă răzleață toată zăpada de pe carosabil pe porțiunea curățată de mine și de ceilalți de pe stradă din aceleași rațiuni simple precum subsemnatul. Aveți și aici ilustrație.

  WP 20180303 11 17 43 Pro

  În consecință: modul în care s-a acționat la Arad cu această ocazie a fost mai mult decât jalnic și este de neiertat, iar faptul că primarul nostru, spre deosebire de cel din Cluj, reprezintă interesele firmei RER Ecologic și nu pe cele ale cetățenilor care l-au ales este dincolo de orice înțelegere.

  Există doar o singură explicație pentru această situație: primarul este de fapt în cârdășie cu firma care nu-și face treaba, altfel de ce ar deveni purtătorul lor de cuvânt?

  Pentru cei care nici acum nu înțeleg: în caz de ninsoare, firma care se ocupă cu asta trebuie să asigure în primul rând căile de acces importante, acționând de la început cu materiale adecvate care previn înghețarea zăpezii pe carosabil. În momentul în care stratul de zăpadă crește, intervenția urmărește îndepărtarea aceasteia de pe carosabil în paralel cu prevenirea formării gheții.

  Și cu asta basta? Nu!

  colaj iarna arad 2

  Aici e buba cea mare. Zăpada adunată pe margine, cu cât e mai multă cu atât mai mult, nu trebuie să rămână acolo până se topește fiindcă există pericolul ca printr-o topire rapidă să inunde pur și simplu orașul. Adunat în grămezi este transportat în locuri unde poate fi rezolvată problema – vecinul pensionar îmi spunea, în timp ce lopătam cot la cot, că „pe vremea lui Ceaușescu” era devărsată în Mureș lângă podul de la Aradul Nou! – fără să transformăm trecerile de pieton în bazine de înot sau patinoare, depinde de temperatură, vezi ilustrația.

  baltoc 1

  Cu alte cuvinte, RER Ecologic și-a bătut joc de arădeni în timpul acestei ierni neașteptate, de o saptămână dovedind că n-are nici utilajele, nici dorința de a acționa așa cum îi cere caietul de sarcini și impune suma frumușică pe care o încasează din bugetul Aradului, respectiv arădenilor.

  Și o poate face pentru că nu trebuie să se teamă de reacția primarului, acesta fiind în această situație un reprezentant al lor și nu al arădenilor.

  Și astfel, iată, ajungem la adevărata față a administrației arădene așa cum ni se arată ea în urma scurtului asalt al caporalului iarnă: hidoasă de-a dreptul!

  Fotografiile din galerie, care ilustrează oarecum această față, au fost făcute cu un aparat Nokia Lumia de către subsemnatul (asta pentru cei preocupați de drepturile de autor!), vineri, între 10-12, pe traseul Obor-Centru-Podgoria.

  colaj iarna arad 3

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Aveti dreptate, domnule profesor. Pseudo-explicatia primarului cum ca RER ar fi actionat conform procedurii si de aia nu ar fi dat cu lamele sa nu se formeze gheata asa ca mai bine nu au facut nimic, este o batjocura crasa la adresa tuturor aradenilor insa am impresia ca aradenii au apucat deprinderi masochiste.

   Gogule, care procedura, a cui si de unde? Perla asta o depaseste pe aia in care spuneai ca stadionul „Motorul” nu are dragare. Deh, nu putem fi toti ingineri si doctori in comunicare, intelectuali rasati dar si agramati in comentariile de pe Facebook.

   +13 voturi
   +1
   -1
   • Redactia SAR a considerat ca este necesara publicarea sursei fotografiilor postate de dvs. in diferite articole! Acum sa veniti sa il corijati pe ala plin de venin care avea ” cosmare ” din cauza drepturilor de autor e mult sub nivelul dvs!
    Si acum chiar arata european articolele …poze cu sursa…idei …” panflete ” …
    La tristul ala cu 4 puncte nu v-am vazut asa combativ…desi era domeniul dvs. forte…cu filosofia stangii …cu suboameni…cu respect responsabil pentru proprietate…si restul de contradictii emanate asa en passant!

    --8 voturi
    +1
    -1
   • De multe ori ai vazut rasarind ghiocei pe strazi obosite de zapada? Unii dintre noi ii vedem in curte….Acum sa ai asteptari si vise cu ce va rasari de sub zapada de pe strazi..ulite…drumuri judetene…autostrazi..drumuri vicinale…toltisuri… e prea mult! E doar o sosea de centura….Chiar asta ti-a fost primul gand? Ghiocei?
    Centura?

    --9 voturi
    +1
    -1
  2. Pana cand avem suficient de multi Nnn in oras, domnul primar va castiga si urmatoarele alegeri. Pt Nnn nu conteaza ca s-au dat bani multi pt deszapezire iar serviciile au fost de doi bani. E important sa nu se scrie despre asta sau daca se scrie sigur e o prostie. Mare e gradina ta, domn’ primar!

   +21 voturi
   +1
   -1
  3. Pai intr-o ntara civilizata, democratica cu un stat de drept sanatos si cu institutii ca DNA care vegheaza la fecioria noastra am avea o solicitare a unei institutii, din cele foarte multe si inutile ale statului de drept mioritic, a prefecturii sau a alteia, prin care sa se ceara rezolutiunea contractului de deszapezire si returnarea banilor primiti de firma inutila si generoasa la comisioane pentru edili debili.
   In logica asta as putea sa ma gandesc ca este la mijloc un blat intre PSD de Arad si primarul Aradului din Brad, un exemplu de infratire transpartinica in jurul comisioanelor si a artificialitatii luptelor doctrinare si politice – in realitate mostre de ipocrizie duse de partidele otova si in care implica, pentru dezbinare, cetateanul vesnic turmentat, care manat de ura se sfasie cu vecinul pentru …. oare pentru ce? Pentru ca ai mei fura mai putin decat ai tai. In final doi hoti, unul mai cinstit ca altul.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.