joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Bibarț s-ar mai juca, dar lopta e la Faur și la Cionca

  de E. Nola | 31 ianuarie 2022, 8:00 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  2

  Am trăit-o și pe asta: ne plângem că am obținut un egal în București, la Rapid.

  Pe undeva e de înțeles, pe altundeva e limitarea celuia care a pus pe o singură carte: Aradul e UTA, restul fiind apă de ploaie.
  O limitare care explică multe.

  Înainte de toate explică delăsarea care s-a împrăștiat prin oraș precum șoarecii în absența pisicii. Lehamitea și lipsa de atitudine și inițiativă, convingerea că altfel nu se poate, asta este, Domnule, ăștia au pus mâna pe oraș, și-au băgat dinții peste tot unde după mușcătură curg bani, n-ai ce face, poate odată, cine știe, deși speranțele sunt cam subțiri, în fond cine să îi schimbe pe ăștia?
  PSD? Hai să fim serioși! Avem deja și viceprimar și subprefect de ai lui Fifor și ce s-a schimbat?

  fifor la investirea subprefectului

  USR? Nu ne mai amețiți cu ăștia! Se dau rotunzi, dar până la urmă doar vorbe.

  AUR, te pomenești! Pentru proști, da, dar dacă gândești un pic, numai așa cât gândește un fotbalist singur cu poarta goală, îți dai seama că sunt umplutura cu care ceilalți se sperie unul pe altul. Și ce dacă șeful lor a fost șef de galerie? Cu atât mai rău! În loc să își vadă de treabă, el se bagă ca musca-n rahat…

  Și uite așa revenim acasă, aici, în orașul în care doar UTA ne-ar mai ține în viață. Asta dacă ar bate la Rapid și în general ar bate peste tot, chiar și în stadionul cel nou al lui Falcă. Chiar și pe gazonul ca smoala.

  Vorbim de Falcă, de cine altcineva să vorbim.

  Din moment ce până acum a devenit clar și pentru fanii cei mai puțin atenți că Bibarț e de formă. De fațadă așa, ca să vopsească gardul. Știți, pe acela după care stă la Brucsel leopardul.

  Face ronduri, se duce la Cristi Varjasi la TV, aranjează vitrine, vrea pom de iarnă sintetic, se mai duce la o vânătoare, la un grătar așa cu cine trebuie și cu asta basta. De fapt el nu este primar decât cu numele, cel care se ocupă de oraș pe bune fiind Lazăr cel Faur, știți acela care a început ca secretar de primărie la Petriș, deci știe cum e să conduci o comună mai mare așa. Bibarț nu se mai ocupă nici măcar de căsătorii – vă mai aduceți aminte, nu, momentul acela festiv cu tricolorul pe piept -, tot Lazăr Faur se bagă în seamă. Tot el anunță investițiile, tot el se întâlnește cu Sanyi Mészár, adică tot el aruncă ceva bănuți la UTA.

  Nu că ar face el asta de la sine putere, că el, săracul, precum acela din Biblie, are de toate, dar putere de viață nu are. Dar de loc. Puterea e la omul din Bruxelles, în trecere prin Arad pe drumul spre București. Mai precis, la Antena 3, acolo unde ne spune verde în față că de vină este victima.

  faur sedinta cu bilcea

  Bine, noi arădenii mai umblați ne-am dat seama de mult că asta este ”concepția despre lume și viață” a lui Ghiță Falcă.
  Ajunge să ne uităm la proiectul de buget pe anul în care suntem.

  Lucrurile se armonizează: este cât se poate de firesc ca un om care este convins că dacă o femeie care nu este membră PNL este agresată de mai mulți bărbați din PNL și alte partide pe cale de asimilare, vina este a femeii, să creadă același lucru și despre cultură.
  Voi reveni asupra afacerii, deocamdată doar avansez, sub forma unei întrebări, niscaiva cifre pentru meditație: dacă teatrul Ioan Slavici și Filarmonica împreună primesc nițel peste 1% din buget, ce credeți, cât primește Centrul Municipal de Cultură singură? Dar înainte să răspundeți, rețineți: la teatru și filarmonică lucrează de cinci ori mai mulți oameni ca la CMCA.

  lazar faur oficiaza o cununie civila

  Revenind la Bibarț, cel nedorit de Falcă, dar foarte dorit de lumea veche din Târnova, să mai spunem că, într-un fel, este chiar bine că mai nou n-are treabă cu primăria. În fond Lazăr Faur, cum v-am spus, a fost secretar la Petriș, omul are experiență, a fost și șef pus de Falcă la Info TV, fost Intersat, moderator, adică, se colorează cum trebuie de fiecare dată, deci e pe linie, are toată susținerea, măcar avem o certitudine: dacă el zice că este așa, nu poate fi altfel.

  Ar mai fi și Domnul Cionca, cel de la județ, cel care mai nou se ocupă înainte de toate de oraș, naiba știe care e avantajul pentru el în afară de bani. În același timp, ce avantaj mai mare să ne imaginăm. Tineretul bate la ușă, Andrei Ando a descoperit că Aradul exista și înainte ca el să se nască, Bulbuc nu mai poate de nerăbdare să ajungă la rol titular, Răzvan Cadar e amic cu Sergiu Bîlcea, cel care este veriga care leagă, prin Arad, Bucureștiul de Bruxelles, trebuie ca omul să ia aminte: mai are câțiva ani, urmează alegeri, dacă nu vrea să fie trimis la coasă sau la pult ca Igaș, trebuie să performeze așa cum spune omul nostru de la Bruxelles la Antena 3, despre consiliera USR agresată de consilierii PNL și PMP de la Mogoșoaia, cităm: ”Nu inciți, dacă inciți faci parte din ce a reproșat lumea”.

  sulincean subprefect

  Noi păstrăm forma de la Antena 3, în fond se potrivește mai bine cu omul și conținutul, mesajul fiind clar chiar și în agramatismul său: să critici sau să contrazici pe cineva din PNL dacă nu ești din PNL sau chiar dacă ești, este egal cu incitarea, este de neconceput, unde am ajunge așa?

  Ideea este veche, pe vremuri folclorul săltăreț din comunism o traducea cu ”dai în mine, dai în tine, dai în fabrici și uzine”, însă Iustin Cionca știe foarte bine cât este de actuală ideea în Arad. Aici unde ”liberal” nu vine de la liber, ci de la ”ești liber să asculți de mine și să nu ieși din cuvântul meu, iar dacă nu, ești liber să pleci unde vezi cu ochii”.

  Așa că va face ”totul”!
  Așa cum face Lazăr Faur și nu face Călin Bibarț.
  Simplu, sau joci cum fluieră arbitrul, sau ți se ia mingea…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Am o curiozitate care nu va fi satisfacuta decat in 2024. Si anume, cum o sa o ”intoarca” ”profesorul-stie-tot” cand va constata ca toata analiza lui, si mai ales concluzia ei, se va dovedi gresita. Ca eticheta ”surpriza” nu va fi suficienta. Prietenii stiu de ce! Iar eu am suficienti asemenea prieteni… 🙂

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.