marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: Baronul vrea un gol cu capul. Falcă fentează și trage. Gol! În propria poartă!

  de E. Nola | 8 iunie 2020, 9:06 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  14

  Revin asupra poveștii din titlu, acum observ doar atât că singura echipă de fotbal în viață din România care are la bază un mit este UTA.

  Restul echipelor sunt încropeli comuniste sau reinvenții ale unor povești mai vechi care au murit la naștere.

  UTA s-a născut în visele baronului Feri, a fost creat pe model Arsenal, câștigând primele campionate naționale ale României de după război fără drept de apel, în cel de al doilea stabilind un record al golaverajului nedepășit până astăzi. Trei ani de la înființare a fost un fel de Barcelona estică înainte de termen, cu cei mai buni jucători adunați de peste tot, care au format o echipă în fața căreia adversarele nu aveau nicio șansă.

  Se spune, deci, că baronul, cel care stătea la fiecare meci lângă gazon, era foarte mulțumit de rezultat, UTA conducând cu vreo șapte la zero, fiind totuși marcat de faptul că golgeterul său, Bonyhádi, vestit pentru loviturile cu capul, le-a dat pe toate cu piciorul. Sesizând frustrarea baronului, jucătorii au început să joace exclusiv pentru asta, încercând să-i pună mingea pe capul atacantului într-o poziție cât mai bună. N-a fost însă să fie, meciul era pe terminate când, Bonyhádi, exasperat de nereușite, preluând mingea în jumătatea terenului adversarului, a pornit într-un solo devastator. A driblat toată apărarea, inclusiv portarul, după care, la câțiva pași de linia porții, s-a pus pe burtă, împingând mingea în poartă cu capul.

  054

  Poate că este doar o poveste, adevărul este că am auzit-o povestită cu tot felul de echipe și jucători. Este însă o poveste care ilustrează mitul. Chiar dacă nu s-a întâmplat putea să se întâmple și asta pentru că aceea echipă a fost creată, așa cum a fost Athena, născută din capul lui Zeus, direct în mit.

  Și după toate acestea, fostul primar, actual parlamentar în euro, susține, undeva în presa locală, că, alături de Sanyi Mészár, el ar fi fondatorul UTA-ei. Mai precis că el a dat banii în proporție de 90% pentru menținerea clubului în viață, respectiv relansarea lui la care asistăm acum. Înțelegeți da, nu Dumneavoastră, eu și ceilalți arădeni am dat banii, ci Domnul parlamentar în euro, iar pentru asta se crede egalul baronului Feri Neuman, cel care, din banii săi, impozitați și exclusivi, a creat legenda acum 75 de ani.

  Și a mai construit și un stadion, cel mai modern de atunci al țării, o copie mai mică vestitei Highbury, pe care juca în acele vremuri Arsenal. În șase luni și cu gazon adus din Anglia.

  ”Fondatorul” de acum, omniprezentul parlamentar în euro, cel care se duce la discuții cu Ludovic Orban în fruntea unei delegații de zombi politici, atotputernicul lider local, dar cu pretenții planetare, nu a fost în stare să termine un stadion redus la minim, copie a unui stadion provincial din Anglia, construit acum 30 de ani, în șase ani, fără să mai vorbim de gazonul adus de undeva din suburbiile Pecicăi, pus direct pe un strat netratat de buruieni.

  IMG 20200522 105015

  Mai mult decât atât, presa locală, se pare ajungând cu răbdarea la capăt, susține că în culise colportează cu mafioții de la centru împotriva clubului pe care, vezi, Doamne, l-a fondat, încercând să convingă liderii să renunțe la contestația de la TAS, prima acțiune demnă de UTA din ultimii ani, de a protesta împotriva tratamentului mojicesc al celor de la federație pe motiv de pandemie. Presa locală merge mai departe, prezentând în organul arădean tradițional – noi am făcut-o de mult – starea jalnică, de-a dreptul de neconceput în care se află stadionul la câteva săptămâni de la mult trâmbițata deschidere și la câțiva ani de la termenul inițial la care trebuia dat în folosință.

  8 2

  E ceva grotesc în modul în care administrația de acum a orașului, controlat de cel care și-a început domnia acum cam 20 de ani, ca vicepreședinte de județ pe lângă Parpală, pierzându-și nu se știe cum mașina de serviciu într-o parcare la Budapesta – un VW Bora, parcă –, parazitează netulburată de asemenea grozăvii peste arădenii mult prea liniștiți și toleranți, nițel cam fraieri și care nu realizează că în timp ce orașe mult sub potențialul Aradului înfloresc sub administrații competente și cât de cât oneste, noi ne ducem implacabil la fund, condamnând copiii și nepoții să trăiască într-un orășel provincial în loc de un oraș dinamic și în plină dezvoltare.

  De fapt, dacă stăm și ne gândim, având în vedere că Aradul a fost cel mai mare oraș al Transilvaniei în 1920, iar de atunci încoace a avut loc un proces de blocare și deturnare a dezvoltării arădene – nu uitați, 20 de ani a fost desființat până și județul – am putea ajunge la concluzia simplă că nu e nimic nou cu ăștia, sunt și ei trimiși aici să aibă grijă ca Aradul să nu-și scoată capul, fac totul, din lăcomie, viclenie, prostie, având grijă ca, pe nenorocirea lâncedă a comunității, lor să le fie bine.

  De 75 de ani, Aradului, jefuit în fel și chip, i-a rămas doar un mit numit UTA.

  060

  Cei care ne zic că ne administrează acum fac tot ce depinde de ei ca până și acest mit să se transforme într-o poveste jalnică cu vampiri…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Greierele lui Pinocchio

   Domnule profesor, stiti ca va apreciez cel mai adesea echidistanta si pertinenta articolelor. De data asta sunt nevoit sa fiu de acord doar in parte. Nu-mi permit sa intru in detalii. Am sa va spun doar ca sunt legat de UTA si legendele ei inclusiv prin… sange (Tarlea, care a marcat 80 de ”boabe” cat a jucat la UTA). Ceea ce va reprosez este ca, dezamagit (pe buna dreptate) de trecut, nu dati credit viitorului. Stiti ca puiul din cuib trebuie sa stea ”cuminte” pana devine… independent; apoi uita si de cuib si de ”parinti”. Dar… mai mult inseamna uneori… prea mult, asa ca ma opresc. Vorba aceea, ”aveti putintica rabdare…” There’s something in the air. And is not really love. 🙂

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Cred că suntem de acord. Si pe mine viitorul mă interesează. Ceea ce am scris se îndreapta tocmai spre cei care vor să amaneteze viitorul clubului, însușind penibil pentru imagine proprie brandul.
    Cunosc destul de bine modul în care a fost tratată problema în ultimii 15 ani și sunt convins că o administrație mai deșteaptă și preocupată de oraș, nu de propriile interese, putea de mult să redea imaginea autentică a clubului.
    Deci, nu văd unde e problema, sunt de partea oricui care face ceva pentru UTA fără să se gândească la câștiguri colaterale.

    +6 voturi
    +1
    -1
  2. În lumea anglo-saxonă circulă un proverb care sună cam așa:
   „Dacă cineva mă fraierește o dată; să-i fie rușine, dar dacă mă fraierește și a doua oară; să-mi fie rușine!”
   Cât de fraier trebuie să fi ca să ai încredere și a cincea oară în cel care te-a fraierit de patru ori?
   Relația eurofanfaronului cu Aradul este redată perfect de butada lupului paznic la oi. La fel este și relația cu organizația locală
   a partidului adusă la stadiul și halul de gloată docilă aflată la cheremul comandantului suprem și
   în care democrația internă este pe cale de dispariție.

   +8 voturi
   +1
   -1
  3. Remarc cu foarte multa tristete ca nimeni nu vine cu solutii. Nici aici si nici in alte parti mai esentiale….si nici cei care ar trebuii! Faraonul are dteptate din punct de vedere legal! Este interpusul fondator si cel care controleaza UTA prin interpusi! Ca noi judecam si iubim cu inima si ne lasam mintita mintea e altceva!

   0 voturi
   +1
   -1
   • Soluția începe cu a spune lucrurilor pe nume.
    Continuă cu creșterea numărului celor care înțeleg și își dau seama despre ce este vorba.
    Dă în clocot atunci când înțelegerea generează nemulțumire generală.
    Și se termină cu acțiunea, adică înlăturarea celui, celor care nu fac ceea ce spun sau spun ceea ce nu fac.

    +2 voturi
    +1
    -1
  4. Sărăntocul care a venit în Arad cu o valiză de carton a reușit cu lingăii lui să pună bazele unei structuri mafiote fără de care nu mișcă nimic în Arad. Cea mai perfectă structură din țară. Acum dorește să-și pună vătaf pe feuda lui (așa consideră Aradul) tot un lacheu de al lui. Sper că arădenii se vor trezi și nu se vor mai lăsa înșelați de acest tip diabolic care are talentul limbajului alambicat, încât dacă nu ești atent mai că te bagă în transă și chiar crezi ce spune. Este diabolic. Treziți-vă concitadinii mei, nu ai lui !

   +6 voturi
   +1
   -1
  5. Excelent articolul și excelente și comentariile! Vreau și eu să întreb dacă nu cumva acest Falca este cel care conducea campania PNL-ului( pierdută de-altfel)și care lătra la microfon undeva prin Moldova, teribilul și penibilul slogan: ‘Rupeti lanțurile!’? Nu este întâmplător faptul că oameni ca el vor să șteargă din memoria noastră un trecut care poate reprezenta un reper ptr generația de astăzi și de ce nu, cea de mâine. Clubul UTA, Teatrul, Filarmonica, Muzeul, Biblioteca…sunt instituții care par să îi complexeze pe indivizi ca Falca și ai lui. Falca și toate celelalte minți ‘luminate’ din jurul lui, reprezintă acea categorie visată de Ceaușescu, adică categoria ‘omului nou’. Este o specie anume spălată pe creier, cu minimum de cunoaștere serioasă, agresivă, rapace și însetată de putere. ‘Omul nou’ este o creație diabolică a unui regim pe care cu toții l-am crezut disparut. În același timp,, cu cinism spun, că trebuie să ne recunoaștem și să ne asumăm vina faptului că am tolerat asemenea impostori. Singura victimă este acest în sine, cu istoria sa.

   +5 voturi
   +1
   -1
   • Punct ochit, punct lovit,
    Probabil nimeni nu mai vrea sa stie care a fost primul partid in care s-a inscris dupa Decembrie 1989 Gheorghe Falca.
    Nu, nu in PNL. Nici in PNTCD. De UDMR nu se pune problema.
    Deci, cat se poate de logic s-a inscris in partidul „oamenilor noi”, partidul numit atunci FSN.

    +2 voturi
    +1
    -1
    • Felicitări, el este jegul care urlă din toți rărunchii pe unde umblă în campanii, cum urla și la Suceava că a întâlnit când 4, când 6 moldoveni care mâncau dintr-o piza, nici el nu știa exact în tulburarea lui. Ăsta este stilul diabolic prin urlete, țipete și cățărat pe o remorca de tractor (vezi 2004 zona 300 Micalaca) , așa cerșește voturile. Vă rog amintiți-vă cum striga anul trecut „Trezește-te Moldova”, îndemn și eu acum acest mesaj, translatat la Arad și spun „Treziți-vă arădeni”. Să fim mai analitici, să ne reevaluăm aprecierile/opiniile și… să auzim de bine !

     +2 voturi
     +1
     -1

  Scrie un comentariu

  6 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.