Încetinitoru’ de campanie: Domnu’ Dragnea, spuneți-le fetelor că genu’ nu e chiar ca sexu’!

  de E. Nola | 6 mai 2019, 8:05 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  1

  Aici, la Arad, PSD-u’ e ca apa sfințită: nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase.

  Se duc ei prin județ, prin localități pe unde omu’ lor e mai virgonț, zic de realizări nerealizate din cauză de Falcă și Cionca, în rest Dumniezo cu mila, nu de alta, dar de la Avram Crăciun încoace PSD-u’ vorbește pe aici în pilde și zicale și tot de atunci se știe în PSD că până și Dumniezo ți-o dă, dar nu ți-o bagă.

  Așa că ieri, ultima zi a Săptămânii Luminate, s-au dus, în frunte cu Dorel, drept la Obor, la Ocico, adică, unde să se ducă altundeva duminica în Arad?

  Nu știm dacă s-au întâlnit acolo și cu Dani Dascălu la prima lui cafă, în schimb s-au întâlnit în mod sigur cu cei de la PNL în veste galbene, mai lipsea doar încă un partid în campanie să se refacă tricolorul în ploaia măruntă de ieri dimineața, ei, pesediștii, fiind, desigur, în vestuțe de fâș roșu cu însemnele pesediste, cam asemănătoare cu echipamentul unui șofer de tir prins de vreme rea prin Scandinavia.

  Cele două partide au o problema identică: nu prea știu ce să mai zică, toate sloganele au fost folosite iar cele care se referă la hoție, la hoția lor, adică, au fost înstrăinate de USR plus PLUS. Poate tocmai de asta s-au întâlnit ieri la Ocico și nu la biserică și poate de asta erau echipate amândouă contrar legii cu scurte de fâș fără mânecă, dar cu sigle de partid.

  Această mare problemă, a lipsei de mesaj autentic, este, de altfel, centrală, partidul lui Dragnea văzându-se în situația penibilă a preluării unor idei rumegate pe aici de când e lumea, dar care au fost însușite acum de partidul de vitrină al motociclistului tomnatec pe Harley Davidson-ul mioritic. Vom reveni, așa cum îi vom lua la rând pe toți până la alegeri, cert este că manechinul la bătrânețe a devenit naționalist de paradă, ALDE insistând pe egalitatea în UE, bătucind ardelenește ideea că ei ne apără drepturile milenare la Strasbourg și Bruxelles scris corect.

  Așa ca PSD-u’ a venit si el cu ideea că România merită mai mult respect la UE, idee de altfel cusută cu ața albă a ipocriziei milenare, evident, din moment ce, noi știm, Rovana și Carmen la fel, ea se referă înainte de toate la Dragnea și nu la România, chiar dacă de aici, din Arad, cei doi par să se confunde.

  Viorica nu știe, suntem siguri de asta, dar nu contează, important e că Rovana, prima pe lista europeană și Carmen, ceea de-a doua, știu foarte bine, în ciuda faptului că mesajul lor e mai sexist nițel, chiar dacă încearcă amândouă să ascundă asta cu stângăcie dibace.

  Am avut plăcerea întâmplătoare, eram pe drum în mașină, radioul fixat pe Actualități România, să ascult, vineri la amiază, blocul mesajelor electorale ale partidelor. Cât pe ce să mut, dar discursul Rovanei Plumb mi-a frânt gestul pe la jumătate și asta pentru că ea a început să vorbească despre faptul că PSD este singurul partid din România care promovează ferm egalitatea între genuri. La prima impresie am avut senzația că citește din greșeala discursul Vioricăi Dancilă, dar nu, a urmat Carmen Avram cu același mesaj, inclusiv cifrele statistice din care reieșea că PSD, datorită gândirii – poate că aici în text inițial era altceva, nu știu – geniale a lui Liviu Dragnea, promovează femeile mai abitir ca Europa, de celelalte partide românești să nici nu mai vorbim. Pe primele 15 locuri pe liste doar PSD are 7 femei, două, cele care vorbeau, chiar pe primele două locuri, nemaivorbind de faptul ca în România femeile câștigă pe aceleași funcții doar cu 7% mai puțin ca bărbații, nu cu 17% ca în Europa cea înfumurată pe degeaba.

  Bun, bun, mi-am zis eu, atent fiind la drum, în sinea mea, dar de ce egalitate între genuri și nu între sexe? De ce nu au pronunțat nici din greșeală cele două cuvântul sex în timp ce vorbeau despre egalitatea dintre sexe? O dădeau înainte cu genul, cu egalitatea între genuri, de parcă ar fi vorba de o regula gramaticală și nu de egalitatea între bărbat și femeie.

  Acuma știm cu toții că pentru englez genul e gender iar studiile cu privire la condiția bărbatului și a femeii se numesc studii gender, tradus ar fi studii de gen, problema e însă mult mai complexă și sigur necunoscută fetelor lui Dragnea: engleza, și mai sunt câteva limbi în această situație, nu face diferențieri lingvistice de gen între femeie și bărbat la nivelul absolut. În engleză nu există polițistă, ci police-woman, adică femeie-polițist, nemaivorbind că doctorița tot doctor este, cu alte cuvinte în engleză studiile de gen (gender) chiar se referă la sexe, nu la genuri gramaticale sau la distincții biologice dintre gen și specie. De altfel, până și în franceză, în care, precum în română, aceste diferențe există în limbă, egalitatea este formulată la nivel de sex, nu de gen: egalité des sexes.

  Dă ca naiba, ca să ne folosim de sintagma unui fost pesedist, să te faci că ești elevată și nu vrei să vorbești despre sex atunci când abordezi problema egalității dintre sexe, formula despre care fiecare român, chiar și votantul-femeie pesedistă, știe despre ce vorbește, spre deosebire de egalitatea de gen. Cu atât mai mult cu cât, se poate presupune că dacă o întrebi pe Viorica, în mod sigur nu știe că sexul se referă la biologie iar gender la rolul social, că înălțimea este determinată biologic, dar părul lung doar social.

  Încrâncenarea asta de a nu pomeni de sex în discursul electoral ne arată că PSD-ul vizează femeile din postura bărbatului care ar vrea să se culce cu ele, dar le spune că pe el nu-l interesează decât sufletul lor curat.

  Iar ipocrizia aceasta este cu atât mai penibilă cu cât se știe că toate astea vin exclusiv de la Dragnea și nu dinspre stânga românească, vestită, nu-i așa, pentru preocuparea sa privind egalitatea dintre sexe și de gen: în fond, dacă socotim și partidul lui Ponta, stânga face în România în continuare spre 40%, cu cel puțin 15% peste liberali.

  Sexi, nu-i așa?

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.