duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Începe judecata în cazul morții lui „Vișinel”

  de Ioana Costaș | 27 mai 2024, 12:49 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  Începe judecata în cazul morții lui Mircea-Vișan Muzsunye, zis „Vișinel”, Tribunalul Arad dispunând acest lucru vineri, 24 mai, când, instanța a constatat „legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, prin care au fost trimis în judecată inculpatul Liber Florin Nicolae”.

  În prezent, polițistul local se află sub măsura preventivă a controlului judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de tortură urmată de moartea victimei. Tribunalul a constatat legalitatea administrării probelor şi efectuării actelor de către organele de urmărire penală, astfel că a respins excepţiile invocate de inculpatul Liber Florin Nicolae prin apărătorul ales şi de partea responsabilă civilmente Unitatea Administrativ Teritorială – Municipiul Arad, în procedura de cameră preliminară.

  În același timp, magistrații au dispus începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul, după ce au constatat că prin ordonanţa procurorului din 07.11.2023 dată în dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad s-a dispus introducerea în cauză în calitate de parte responsabilă civilmente a Unităţii Administrativ Teritoriale – Municipiul Arad. „Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată la data de 24 mai 2024” – se mai arată în decizia judecătorilor.

  Tot vineri, 24 mai, Tribunalul Arad a dispus menținerea controlului judiciar în ceea ce-l privește pe polițistul local acuzat de moartea lui „Vișinel”, în vârstă de 32 de ani la data decesului.

  La începutul lunii octombrie 2023, Florin Liber a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru săvârşirea infracţiunii de tortură urmată de moartea victimei. În luna februarie 2024, Tribunalul Arad a dispus prelungirea măsurii arestului preventiv, inculpatul  contestând decizia. Curtea de Apel Timișoara, la judecarea contestației, a hotărât înlocuirea măsurii arestului preventiv a polițistului local cu măsura controlului judiciar.

  Mircea-Vișan Muzsunye zis „Vișinel” a decedat în 15 iulie 2023 la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean Arad după ce fusese transportat cu o ambulanță la unitatea medicală, cu multiple leziuni, ca urmare a bătăii pe care o primise în sediul Poliției Locale Arad de pe Calea Victoriei. Camerele video amplasate în fața sediului Poliției Locale au surprins momentul aducerii lui „Vișinel” și cum a fost lovit cu picioarele de polițistul local.

  Inițial, cazul a fost cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad până când pe fir a intrat Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad și a făcut „lumină” în această speță, efectuându-se și o reconstituire a evenimentului.

  În 20 decembrie 2023, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a dispus trimiterea în judecată a polițistului local Florin Liber, în vârstă de 29 de ani, cu privire la săvârşirea infracţiunii de tortură cu moartea victimei. De atunci dosarul a stat pe cameră preliminară, timp în care Florin Liber a formulat, prin apărător, printre altele, și o cerere de strămutare a dosarului de la Tribunalul Arad, Curtea de Apel Timișoara – instanța care a judecat cererea – hotărând să respingă cererea.

  Ce a stabilit Parchetul în legătură cu moartea lui Vișinel

  „La data de 14.07.2023, martorul I. G., administrator la S.C A. G. S.R.L (casă de schimb valutar), având punctul de lucru în Piața Gării din municipiul Arad a sesizat telefonic Poliția Locală Arad despre comportamentul agresiv al unei persoane de sex masculin ce consuma substanțe halucinogene din pungă și agasa trecătorii.

  Urmare a apelului telefonic, la scurt timp, la fața locului a intervenit un echipaj din cadrul BOPI al Poliției Locale Arad, format din 3 polițisti locali, respectiv agentul L.F.N., agentul G.C. și agentul F.C.N., care după ce au imobilizat și încătușat persoana vătămată prin folosirea forței fizice, au condus-o la sediul DGPL Arad, în vederea identificării si sanctionării contravenționale”, se arată într-un comunicat de presă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

  La sediul Poliției Locale, victima – care era încătușată cu mâinile la spate – este bătută violent, unele scene fiind surprinse de camerele video amplasate în exteriorul sediului instituției.

  Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad explică ce s-a întâmplat cu victima, odată ajunsă la sediul Poliției Locale: „La sediul DGPL Arad, situat pe Calea Victoriei, echipajul ajunge la orele 20:10, unde în parcarea interioară, doi dintre membri echipajului exercită acte de violență asupra persoanei vătămate, care era încătușată cu mâinile la spate. Agentul L.F.N. i-a aplicat persoanei vătămate mai multe lovituri cu piciorul în zona capului, iar agentul G.C. i-a aplicat persoanei vătămate o lovitură cu piciorul în partea posterioară, înainte ca aceasta să fie condusă în sediu, aspecte surprinse de către camerele de supraveghere video instalate pe exteriorul clădirii.

  Ulterior, persoana vătămată, încătușată cu mâinile la spate a fost condusă de către agentul L.F.N. în incinta sediului, într-un birou care nu este prevăzut cu sistem de supraveghere video. În interior, agentul L.F.N, a exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate, iar aceste aspecte au fost înregistrate de camerele de supraveghere video instalate în incinta sediului. Din imagini se poate observa că agentul L.F.N. avea în mâna dreaptă un obiect, care posibil să facă parte din dotarea acestuia, respectiv o tonfă”.

  Ambulanța, solicitată la 30 de minute de la sosirea la sediul Poliției Locale

  După jumătate de oră de la sosirea la sediul Poliției Locale, un polițist local solicită ambulanța la fața locului din cauza stării în care a ajuns victima în urma bătăii.

  „În jurul orelor 20:42, la sediul DGPL Arad, la solicitarea agentului F.C. a sosit un echipaj medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță, iar ulterior, în jurul orelor 20:55 a sosit un echipaj din cadrul SMURD. În jurul orelor 21:12 se pot observa imagini în care persoana vătămată este scoasă pe targă din sediu de către personalul medical și transportată la UPU din cadrul SCJU Arad, unde la data de 15.07.2023 a fost declarat decesul de către personalul medical”, a mai precizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad în cadrul comunicatului de presă.

  În urma efectuării primului raport al autopsiei s-a constatat că moartea bărbatului a fost violentă, însă doar cel de-al doilea raport al autopsiei a relevat, în fapt, tortura la care a fost supusă victima.

  „Din constatările preliminare emise de S.J.M.L.Arad nr. 184/A3/19.07.2023, respectiv nr.184/A3/28.07.2023 rezultă că moartea victimei a fost violentă, ea s-a datorat unei intoxicații acute cu substanță neidentificată, însă s-au constatat și existența mai multor leziuni traumatice externe, care au putut fi produse prin lovire cu și de corpuri dure/planuri dure, leziuni traumatice care necesită 7-9 zile de îngrijiri medicale.

  Având în vedere împrejurarea că erau descrise mai multe leziuni externe, lucrătorul de poliţie judiciară din cadrul P.M.A.-B.I.C. a primit o completare a Raportului de constatare preliminară, în care au fost descrise leziunile traumatice externe constatate cu ocazia efectuării necropsiei. Din Raportul medico-legal de necropsie nr.184/A3/02.10.2023 al S.J.M.L. Arad rezultă o stare total diferită faţă de constatarea preliminară anterioară”, a mai menționat Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.

  Procurorii au stabilit că „moartea numitului M.M.V. a fost violentă. Ea s-a datorat şocului traumatic ca urmare a traumatismului cranio-cerebral cu hemoragie meningo-cerebrală, şi toracic cu leziuni de contuzie ale mediastinului, pericardului şi cordului urmate de ruptură de cord, cu hemopericard consecutiv, cu evoluţie rapid agravată de tulburările cascadei de coagulare a sângelui, survenite la un organism tarat, cel mai probabil pe fondul de intoxicaţie etanolică acută, cu sindrom de hepatocitoliză prin necroză de coagulare hepatocitară şi acidoză metabolică severă cu alterarea consecutivă a hemostazei fiziologice.

  Leziunile traumatice externe descrise în conţinutul constatărilor preliminare au putut fi produse prin loviri multiple repetate, cu corpuri dure şi contondente, posibil şi cu un corp contondent de formă cilindrică.

  Opinăm faptul că leziunile traumatice descrise la nivelul capului la examenul intern, la nivelul toracelui, pericardului şi cordului au legătură de cauzalitate conjugată sau complexă prin factori concuratori cu mecanismul tanatogenerator atât prin patologia preexistentă (epicardită cronică, lipomatoză miocardică, infarct miocardic cu schiţă de ţesut de granulaţie) agravată de o intoxicaţie etanolică acută cu sindrom de hepatocitoliză şi stare de acidoză metabolică severă cu alterarea hemostazei fiziologice la momentul prezentării pacientului în unitatea de primiri urgenţe, cât şi prin complicaţiile determinate de leziunile traumatice suferite (hemoragie meningo-cerebrală, ruptură de cord şi hemopericard consecutiv)”.

  Citește și: VIDEO. Vișinel, lovit ca un animal, cu bocancii în cap, de polițistul local, în fața sediului DGPL Arad · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.