Încep exproprierile. Primăria estimează că terenul cu pasajul din Micălaca va fi predat CNAIR într-o lună





Șantierul de la pasajul din Micălaca a fost blocat ani de zile din cauza unor proprietari care nu au dorit să renunțe la terenuri pentru a face loc lucrărilor. Astăzi însă consilierii locali municipali au votat în unanimitate proiectul de hotărâre care va permite municipalității să înceapă procedura de expropriere, rezolvând astfel una dintre principalele probleme.
Amintim că în primăvara anului 2020, Primăria Arad s-a folosit de proiectul de reabilitare și extindere a sistemului de apă și canalizare din Grădiște, ca un „artificiu” prin care să poată înainta demersurile de expropriere a terenurilor din zonă și, astfel, să poată într-un final să fie finalizată construcția pasajului. Doar că lucrurile au mers mai încet decât s-a preconizat, pentru că a trebuit să se reglementeze situația unor terenuri din punct de vedere cadastral și „să se realizeze un plan parcelar în zona respectivă, în vederea stabilirii exacte a poziției fiecărei parcele și a proprietarilor actuali, pentru Tarla nr. 1-A31”, după cum ne-a explicat Primăria Arad la începutul acestei veri.
Acum, cu aceste lucruri rezolvate și cu votul exprimat de consilierii colali, municipalitatea poate începe procesul de expropriere. În studiul de fezabilitate s-a stabilit un culoar de expropriere care este format practic din 8 zone de expropriere. În acea arie există 40 de proprietari care vor fi expropriați, iar terenul are peste 7,5 hectare, fiind teren intravilan și extravilan.
Lucrările de la pasaj nu vor mai fi blocate nici dacă proprietarii merg în instanță, ne asigură vicele Faur
„În urma unei expertize realizată de o firmă autorizată s-a stabilit un preț. Criteriul este cel stabilit prin lege, este acea valoare din grila notarială a terenurilor. Atunci avem două categorii de terenuri: intravilane și extravilane. Pentru terenul intravilan se va plăti 30 euro pe metru pătrat, cu excepția terenurilor care depășesc 6500 mp, unde prețul este pe jumătate. Avem o astfel de suprafață, o singură parcelă, care are 6700 mp, iar acolo va primi doar 15 euro per metru pătrat. Iar în extravilan este vorba de 1 euro per metru pătrat. Deci este un efort pe care îl face municipalitatea, deși nu este proiect finanțat de noi, ci e finanțare guvernamentală, însă noi avem tot interesul să se deblocheze această lucrare, ca să avem o circulație mai ușoară pe centură. De aceea noi facem acest efort financiar care este de vreo 440.000 euro. Noi avem la ultima rectificare suma în buget, așa că avem banii pregătiți”, a declarat pentru Special Arad viceprimarul Lazăr Faur, după ședința de Consiliu Local.
Acesta ne-a spus că următorul pas e emiterea în următoarele 5 zile a notificărilor la toți cei 40 de proprietari. Întrebat fiind dacă se așteaptă la contestații din partea unora dintre ei, viceprimarul ne-a spus că preconizează apariția unor probleme, căci și până acum au apărut, însă chiar și așa, de această dată nu se va mai bloca demersul lucrărilor la pasaj, ci se vor rezolva în instanță eventualele nemulțumiri legate de preț, dacă vor exista.
„În prima fază, exista posibilitatea să se facă printr-un drept de servitute acolo lucrurile, dar nu s-a ajuns la soluții amiabile și de aceea s-a apelat la expropriere. Pe cale logică, ne putem gândi că s-ar putea să fie probleme în instanță, dar noi nu ni le dorim. După ce vor fi făcute comunicările de care vă spuneam, proprietarii vor fi invitați aici (la Primărie, n.red.), vor avea loc întâlniri, discuții… Noi estimăm că, după procedura noastră, cam într-o lună de zile am putea să predăm terenul. Dacă există litigii, exproprierea tot își va produce efectele și se va merge înainte, litigiile urmându-și cursul în instanță, nu o să blocheze lucrările”, ne-a mai spus Lazăr Faur.
Astfel că după ce Primăria va preda terenul către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), urmează finalizarea expertizei tehnice pentru a putea începe licitația de desemnare a unei noi firme constructoare, întrucât cea care a câștigat inițial licitația, în 2018, Implenia Baugesellschaft m.b.H a renunțat la proiect, nemaiavând răbdare să se rezolve problemele.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)