Cu 40 la sută mai multe incendii de vegetație uscată. Șeful ISU Arad: „Mare parte a cetățenilor au ales să-și incendieze terenurile pentru a le curăța”





Numeroasele incendii de vegetație uscată ce au avut loc vara aceasta în județul Arad au distrus nu mai puțin de 920 de hectare de teren. A fost o creștere a incendiilor cu 40 la sută față de anii trecuți, o situație nemaiîntâlnită până acum de pompierii arădeni. Lunile iulie și august au fost cele mai solicitante pentru echipajele ISU Arad din acest punct de vedere.
„În perioada iunie-septembrie 2024, inspectoratul nostru a intervenit la un număr de peste 180 de incendii de vegetație uscată, în care suprafața de teren incendiat a fost deosebit de mare, undeva la 920 de hectare. Ca și cauză probabilă de incendii este focul deschis. Mare parte a cetățenilor județului Arad au ales ca modalitate de curățare a terenurilor incendierea suprafețelor de teren în urma recoltării sau a terenurilor care trebuiau să fie cosite de către aceștia.
Și în contextul secetei prelungite iulie și august au fost luni de foc. Am avut undeva la 120 de intervenții doar în cele două luni. O creștere de 40 la sută față de anii anteriori, ca număr de incendii de vegetație uscată”, a explicat colonelul Cristian Gârbău inspector șef ISU Arad.
Număr ridicat de incendii (și) în luna septembrie
În luna septembrie numărul incendiilor se menține ridicat, rezultă din situația operativă pe care șeful ISU Arad a prezentat-o astăzi.
„Din totalul celor 88 de incendii care s-au produs în această perioadă, 29 au fost înregistrate la case sau anexe gospodărești, 57 la vegetație uscată și resturi menajere în urma cărora peste 540 de hectare de teren au fost afectate, iar 2 la mijloace de transport. Principalele cauze generatoare ale incendiilor la locuințe au fost: scurtcircuitul electric produs ca urmare a defectelor apărute în exploatarea cablurilor, montării necorespunzătoare pe materiale combustibile sau a suprasarcinilor. Stingerea incendiilor a fost repartizată astfel: Detașamentul de Pompieri Arad – 31; Detașamentul de Pompieri Ineu – 21; Detașamentul de Pompieri Sebiș – 25; Secția de Pompieri Bârzava – 11.”, se arată în bilanțul ISU Arad.
În total, în luna septembrie, pompierii militari au acționat pentru gestionarea a 989 de situații de urgență produse la nivelul județului Arad. Cele mai multe intervenții au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 806 solicitări. Asigurarea asistenței medicale de tip SMURD a fost repartizată astfel: Detașamentul de Pompieri Arad – 530; Detașamentul de Pompieri Ineu – 157; Detașamentul de Pompieri Sebiș – 68; Secția de Pompieri Bârzava – 51.
Din totalul celor 806 solicitări, echipajele SMURD au intervenit pentru acordarea asistenței medicale în urma producerii a 30 de accidente rutiere. Totodată, salvatorii au acționat pentru stingerea a 88 de incendii, precum și în alte 95 de intervenții în sprijinul comunităților.
Alte 95 de intervenții au constat în: descarcerarea persoanelor în urma unor accidente rutiere, asigurarea evenimentelor publice de amploare care pot genera situații de urgență, salvarea animalelor din medii ostile vieții, asanarea teritoriului de muniție, sablarea carosabilului în urma accidentelor de circulație, asistența și deblocarea persoanelor și degajarea elementelor de construcție care prezentau pericol de cădere.
Citește și: Cu deficit de personal de 20%, respectiv 25%, ISU și IJJ Arad recrutează pentru școlile de subofițeri
Comentariile portalului
Pentru asta folosiți aeroportul pentru motoare turate și Festivaluri de proșt gust gen aoa toate abonate la bani publici .aeroportul trebuie folosit pentru zboruri nu pentru sindrofii politice
Ipocrizia generalizată ridicată la rang de mitologie oficială...când colo....afăra-i vopsit gardu` înăuntru leopardu`
Stimați reprezentanți ai legii, o singură întrebare aș avea: În curtea DSP-ului oare când catadicsiți a vă uita, la neregulile cât carul, în urma multor, (...)