vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încă un pas mic spre construierea centrului pentru persoane defavorizate de pe Tarafului

  de Raluca Medeleanu | 5 septembrie 2019, 11:35 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  O ședință foarte scurtă, de îndată, s-a desfășurat în această dimineață în Sala Ferdinand a Primăriei Arad, unde consilierii locali au votat un proiect de hotărâre ce vizează construirea cu sprijin european a centrului multifuncțional de pe Tarafului, pe care municipalitatea l-a anunțat încă de la începutul anului acesta. Prin acest pas făcut azi, municipalitatea urmează să aibă undă verde pentru a începe căutarea unei firme care să se ocupe de construcție.

  „Am primit vineri o adresă prin care ni se solicitau niște mici modificări tehnico-economice cu termen până astăzi, cel târziu mâine dimineață, motiv pentru care am convocat ședința astăzi, cu un singur punct pe ordinea de zi, care s-a votat în unanimitate pentru că ne dorim cu toții ca acel centru să funcționeze, să poată fi construit. Nevoia socială este, peste tot, în atenția administrațiilor, astfel că ședința a fost mai mult o formalitate, dar necesară”, a spus primarul Călin Bibarț.

  Primul pas spre realizarea acestui centru multifuncțional pentru persoanele defavorizate s-a făcut în cadrul şedinţei Consiliului Local Municipal din februarie, când a fost aprobat Studiul de fezabilitate, în proiect fiind stipulat că investiția urmând să beneficieze de o finanţare în procent de 85% din partea Uniunii Europene, iar restul din bugetul local. Valoarea este estimată la aproximativ 1 milion de euro.

  Potrivit Studiului de Fezabilitate, noua clădire urmează să aibă un etaj și să se întindă pe o suprafaţă de aproximativ 640 de metri pătraţi, fiind compusă practic din două centre: unul de zi pentru copii şi unul comunitar de servicii integrate pentru adulţi.  Capacitatea centrului va fi de 200 de persoane (dintre care 50 de copii şi 150 de adulţi), reprezentând o pondere de 20% din numărul total al locuitorilor de pe Tarafului, aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială. Copiii vor beneficia de servicii care să contribuie la prevenirea abandonului şcolar şi la eliminarea riscului de excluziune asociată, iar în cazul adulţilor, se va pune accent pe servicii de incluziune socială şi orientare profesională (consiliere socială, psihologică, juridică; cursuri de formare/calificare/certificare; servicii de medierea muncii; organizare de sesiuni de formare pentru dezvoltarea stimei de sine; organizare a bursei locurilor de muncă; prevenire a violenţei domestice; prevenire a sarcinii nedorite; sprijinire în emiterea actelor de identitate şi voluntariat în comunitate).

  Următorii pași pentru realizarea investiției constau în lansarea unei licitații pe SEAP, rezolvarea posibilelor contestații între firme, desemnarea unei firme câștigătoare, după care abia atunci urmează să înceapă lucrările propriu-zise care, potrivit proiectului, au termen de finalizare 2 ani.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.