În timp ce Hrebenciuc este condamnat la doi ani pentru 300 de milioane de euro, un expert contabil din Arad este „ucis” de Justiție: 8 ani de închisoare!

  de O. Peniță | 17 mai 2018, 12:19 PM | Investigaţii | Recomandările editorilor

  4

  Sabia Justiției a tăiat...(foto: Stimulansz)

  Ajunge evaziunea fiscală -și în România- mai gravă decât o crimă?

  În august 2016, exploda o „bombă contabilă” în Arad!  Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad propuneau arestarea preventivă a expertului contabil Brian Gheorghe Marcoci, cercetat la acea vreme pentru săvârşirea  infracţiunii de evaziune fiscală în varianta agravată, în formă continuată, şi de complicitate la evaziune fiscală.

  Din  probatoriul  administrat în cauză  până la acel moment procesual a rezultat că, în perioada aprilie 2011 – decembrie 2013, Brian Marcoci, administrator al unei societăţii comerciale, a înregistrat în contabilitate, mai multe operaţiuni fictive, în baza unor facturi fiscale false emise de alte patru societăţii. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este de 1.089.462 lei, compus din TVA – 669.302 lei şi impozit pe profit – 420.160 lei.

  De asemenea, în cursul anului 2011, inculpatul Marcoci Gheorghe-Brian care are calitatea de expert contabil şi conducea contabilitatea societăţii, l-a ajutat pe coinculpatul Dorel Pușcov., la săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală pentru care este acuzat, punându-i acestuia la dispoziţie mai multe facturi, avize şi devize de lucrări, în care sunt consemnate operaţiuni fictive. Prin înregistrarea acestor operaţiuni fictive s-a produs un prejudiciu la bugetul de stat de 320.589 lei, compus din TVA – 178.727 lei şi impozit pe profit – 141.862 lei.

  Ulterior, procurorii i-au trimis în judecată, pe Marcoci,  Dorel Pușcov și pe alți administratori de societăți comerciale, implicați în „operațiunea” de evaziune fiscală. În februarie 2016, judecătorii de la Tribunalul Arad dădeau sentințele în acest dosar. Vezi AICI!

  ***

  Am putea spune că sentințele au fost destul de temperate, în sensul că Brian Marcoci a primit trei de închisoare.

  Însă, în urmă cu trei zile, judecătorii Curții de Apel Timișoara „au aruncat în aer” decizia colegilor lor de la Arad și au pronunțat o sentință care poate speria pe oricine. Am putea spune că acestea, pronunțate în 14 mai 2018, îl fac pe Viorele Hrebenciuc (fostul lider PSD) fericit, în sensul că e bucuros că nu a ajuns să fie judecat – pentru cele 300 de milioane de euro „măsluite”-  de magistrații Curții de Apel Timișoara.

  Știm că o sentință judecătorească nu trebuie comentată, însă suntem și noi oameni… Nu-l cunoaștem pe Marcoci, dar știm că omul ăsta nu a omorât pe nimeni, îl pui să plătească ceea ce a sustras statului – asta va fi nevoit să o facă!, nu-l mai lași să practice meseria – și așa se va întâmpla!, însă să-i dai opt ani de închisoare… ni se pare enorm! Aproape de trei ori mai mult decât sentința dată de magistrații din Arad!

  Sentințele pe scurt

  Iată sentințele definitive aplicate de Curtea de Apel Timișoara, cu precizarea că am făcut un rezumat din întreaga soluție pe scurt:

  Latura penală:

  Marcoci Gheorghe-Brian  – 8 (opt) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă agravată şi continuată;

  Puşcov Dorel – 4 (patru) ani închisoare, în regim privativ de libertate;

  Moroşteş Vasile Iustin – 5 (cinci) ani închisoare pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată;

  Bradea Gabriel –  2 ani închisoare şi suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii;

  Cozac Ioan  – 7 (şapte) ani închisoare pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală în formă agravată şi continuată.

  Laza Liviu – 4 (patru) ani şi 8 (opt) luni închisoare pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală în formă agravată şi continuată.

  Latura civilă:

  1) Obligă în solidar inculpaţii Marcoci Gheorghe Brian, Cozac Ioan şi Laza Liviu să plătească părţii civile Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad suma de 322.580 lei (TVA şi impozit pe profit), precum şi accesoriile fiscale (dobânzi şi penalităţi de întârziere) începând cu data scadenţei debitelor principale şi până la achitarea integrală a acestora.

  2). Obligă în solidar inculpaţii Marcoci Gheorghe Brian, Cozac Ioan, Laza Liviu şi partea responsabilă civilmente SC Webprest SRL să plătească părţii civile Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad suma de 418.090 lei (TVA şi impozit pe profit), precum şi accesoriile fiscale (dobânzi şi penalităţi de întârziere) începând cu data scadenţei debitelor principale şi până la achitarea integrală a acestora.

  3).  Obligă în solidar inculpaţii Marcoci Gheorghe Brian şi Moroşteş Vasile Iustin să plătească părţii civile Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad suma de 306.444 lei (TVA şi impozit pe profit), precum şi accesoriile fiscale (dobânzi şi penalităţi de întârziere) începând cu data scadenţei debitelor principale şi până la achitarea integrală a acestora.

  4).  Obligă în solidar inculpaţii Marcoci Gheorghe Brian şi Bradea Gabriel să plătească părţii civile Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad suma de 36.862 lei (TVA şi impozit pe profit), precum şi accesoriile fiscale (dobânzi şi penalităţi de întârziere) începând cu data scadenţei debitelor principale şi până la achitarea integrală a acestora.

  5). Obligă în solidar inculpaţii Marcoci Gheorghe Brian, Moroşteş Vasile Iustin şi partea responsabilă civilmente SC Chemagro Distribution SRL să plătească părţii civile Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad suma de 88.363 lei (TVA şi impozit pe profit), precum şi accesoriile fiscale (dobânzi şi penalităţi de întârziere) începând cu data scadenţei debitelor principale şi până la achitarea integrală a acestora. obligă inculpatul Marcoci Gheorghe Brian să plătească părţii civile Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad suma de 39.063 lei (TVA), precum şi accesoriile fiscale (dobânzi şi penalităţi de întârziere) începând cu data scadenţei debitului principal şi până la achitarea integrală a acestuia.

  6). obligă în solidar inculpaţii Marcoci Gheorghe Brian, Puşcov Dorel şi partea responsabilă civilmente SC Axum Consulting SRL să plătească părţii civile Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad suma de 201.020 lei (TVA şi impozit pe profit), precum şi accesoriile fiscale (dobânzi şi penalităţi de întârziere) începând cu data scadenţei debitelor principale şi până la achitarea integrală a acestora.

  Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 14.05.2018.

  AICI întrega soluție!

   

  Sursa foto: www.stimulansz.nl

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Justitia romana e o cloaca securista ce raspunde la comenzi date pe firul scurt. Tiganii din Timisoara ce au pus mana pe tot centrul cu acte false,nu au patit nimic,simplu…ei sunt doar unelte ale mafiei securiste . Doar nu-si inchipuie cineva ca analfabetii aia de Carpaci au facut totul se de capul lor…
   In alte cazuri,vezi Hrebenciuc,i-au dat cu suspendare,ca-i avea la mana pe toti,dovezi clare despre cat sunt de corupti…daca le dadea in presa exploda tara…

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. si vin alegerile, si tot cacat o sa votam ca popor, la numaratoarea finala. inca vreo 2-3 ture de alegeri.
   dar pana mor toti pensionarii de acum, si asistatii sociali analfabeti se inmultesc intre ei suficient cat progeniturile sa nu mai stie nici tine stampila in mana – pe scurt, pana putem eradica legal ciuma din varf, nu va mai fi ce sa salvam, totul va fi fost vandut si paraginit.
   toti incompetentii si coruptii din sistemul bugetar (vorbesc de masa, nu de varfuri) vor avea deja plinul facut, si vor juca jetonul de negociere cu “plecam, sa vedem cine vine in locul nostru”.
   7.62×39 si respectiv 7.62×51 – versetele ce ar trebui sa le fie recitate tuturor.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.