duminicã, 10 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  În timp ce Aradul pare să se afunde în nisip mișcător, în privința parcărilor subterane, vecinii din Oradea rulează cu viteza luminii. Dar totuși… unde ne situăm?

  de Raluca Medeleanu | 19 iunie 2020, 11:51 AM | Administraţie | Topic special

  1

  schița parcării subterane din Oradea (foto: oradea.ro)

  Despre planurile de a face o parcare subterană în centrul Aradului auzim deja de ani de zile. În timpul acesta, tot ce putem face e să ne îndreptăm privirile către vecini, iar săptămâna aceasta arădenii au mai primit o „doză” de invidie când au văzut în presă anunțul făcut de primarul municipiului Oradea despre inaugurarea unei parcări subterane pe trei niveluri, întinsă pe 15.000 mp, cu patru stații de încărcare electrică și o spălătorie… Curioși fiind să aflăm totuși în ce fază se află planurile municipalității arădene și în cât timp vom putea și noi să ne parcăm mașinile într-o asemenea parcare, descongestionând astfel traficul intens din centrul Aradului, ne-am adresat purtătorului de cuvânt al Primăriei Arad pentru a primi ultimele noutăți. Însă despre răspunsul primit, din păcate, nu prea putem spune că ne-a adus mari noutăți.

  Așa cum știam și până acum, municipalitatea are în plan construirea a două parcări subterane: una în subsolul Pieței Avram Iancu, iar alta în cel al Pieței Catedralei. Pentru cea din Piața Avram Iancu a existat deja un studiu de fezabilitate efectuat încă din 2010, pentru 500 de locuri. Însă, potrivit legislației în vigoare, un astfel de studiu are valabilitatea de 3 ani… Așa că, până să treacă cineva la treabă, studiul a expirat și odată cu el s-au dus pe apa sâmbetei și cei 400.000 lei dați pe document. Apoi, în 2017, Primăria s-a pus din nou pe plănuit… și a mărit și numărul de locuri de la 500 la 588. Pe atunci, se estima ca investiția propriu-zisă să se ridice la 26 milioane de euro! (menționăm că parcarea din Oradea a costat 8 milioane de euro, deci Aradul are gânduri nu mari, ci… grandioase!). Scandalurile din Consiliul Local Municipal însă, legate de ideea de a concesiona terenul și a lăsa o firmă privată să se ocupe de investiții și, implicit, de încasarea veniturilor ulterioare, a adus o tărăgănare care părea că nu se va mai opri.

  Tot pe atunci, au apărut și planurile pentru parcarea subterană din Piața Catedralei, despre care se discuta că ar fi urmat să fie făcută din bugetul local, nu prin concesiune. Vestea desființării pieței agroalimentare a dus însă la adevărate proteste a piețarilor, iar în 2019, când, între timp, Primăria a reușit să strângă destule voturi în Consiliul Local Municipal pentru a da undă verde studiului de fundamentare de concesionare pentru parcarea subterană Piaţa Avram Iancu, Prefectura a atacat studiul de fezabilitate pentru reamenajarea Pieţei Catedralei, care includea și parcarea subterană (investiție estimată la 107 milioane lei, adică în jur de 22 milioane euro).

  A mai trecut așa un an… iată-ne în 2020 și răspunsul primit ieri de la Primăria municipiului Arad ne face să concluzionăm că toate acestea rămân, în continuare, la nivel de visuri. Ultimele „noutăți” sunt că municipalitatea va mai scoate bani pentru un nou studiu de fezabilitate pentru parcarea din Avram Iancu, iar pentru parcarea din Piața Catedralei caută firmă care să realizeze proiectul tehnic (deci aici, oarecum, cu un pas în față). Redăm răspunsul integral:

  „Parcarea subterană din Piaţa Avram Iancu va avea o capacitate de 588 locuri de parcare, iar la nivelul 0 al pieţei se va amenaja o suprafaţă pietonală fără intersecţii cu circulaţia carosabilă pe întreaga suprafaţă a pieţei Avram Iancu din municipiul Arad.
  În prezent se lucrează la actualizarea studiului de fezabilitate pentru acest obiectiv de investiție. Acesta va fi supus ulteriorvotului în Consiliul Local Municipal. Amenajarea unei parcări subterane în această zonă este o necesitate, atât din punct de vedere al dezvoltării generale a municipiului, cât și ca obiectiv de a satisface nevoia de locuri de parcare în zona centrală a orașului.

  În ceea ce privește proiectul «Regnerarea urbană zona Piața Catedralei», în bugetul local aferent anului 2020 a fost alocată suma necesară în vederea realizării proiectului tehnic. Este vorba despre 2 352 000 lei.

  Vă reamintim că lucrările propuse în cadrul proiectului de Regenerare urbană a zonei Piaţa Catedralei presupuneau atât reconfigurarea peisagistică a viitoarei pieţe pietonale cât şi amenajarea unei parcări subterane. Municipalitatea şi-a propus: amenajarea unui canal de apă lung de 150 de metri, cu fântână arteziană, care să aducă aminte de forma râului Mureș, realizarea unui sistem de iluminat exterior (general) al pieței, pavarea pieței cu piatră de culori diferite, amenajarea de alei pietonale, căi de acces și zone verzi. Vor fi montate 23 de bănci, tot atâtea coșuri de gunoi, șase suporturi de biciclete și trei cișmele. În total, conform Studiului de Fezabilitate, vor fi 12 mii de metri pătrați de dale de piatră de culori diferite, 680 de metri pătrați de spațiu verde, 150 de metri pătrați de luciu de apă și 15 locuri de parcare la nivelul solului, la care se adaugă cele 261 de locuri prevăzute de parcarea subterană”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.