joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    În atenția fanilor arădeni ai lui Oscar Wilde: azi se împlinesc 160 de ani de la nașterea sa

    de Raluca Medeleanu | 16 octombrie 2014, 12:33 PM | Cultură

    0

    Oscar Wilde s-a născut la data de 16 octombrie 1854, la Dublin, într-o familie de intelectuali, mama sa fiind poetă, iar tatăl medic. În viață avea să urmeze ocupația mamei, ajungând în scurt timp un scriitor apreciat. După ce, de-a lungul anilor 1880, a încercat mai multe stiluri beletristice , a devenit unul dintre cei mai populari dramaturgi ai Londrei, la începutul anlor 1890.

    La începutul deceniului respectiv, a început să atragă toate reflectoarele asupra sa, însă lumina nu avea să fie una întocmai favorabilă. Și asta, datorită ideilor pe care le-a notat despre supremația artei într-o serie de eseuri și datorită tematicilor precum decadența, duplicitatea și frumusețea fizică, pe care le-a abordat în singurul său roman, „Portretul lui Dorian Gray”. Romanul a fost atât de controversat, încât a creat un adevărat scandal în lumea presei, Wilde fiind acuzat de violarea legilor moralității.

    „Ceea ce ei numesc credință sau fidelitate, eu consider a fi ori lâncezeala obișnuinței, ori lipsă de imaginație”,

    „ Fidelii cunosc doar latura trivială a iubirii; numai infidelii cunosc tragediile iubirii”,

    „ Celui mai curajos dintre noi îi e frică de el însuși. Mutilarea, proprie sălbaticului, își manifestă supraviețuirea tragică în negarea de sine care ne ruinează viețile. Suntem pedepsiți pentru refuzurile noastre. Fiecare impuls pe care ne chinuim să îl sufocăm ne stăruie în minte și ne otrăvește. Trupul păcătuiește o dată și a isprăvit cu păcatul, pentru că acțiunea este o formă de purificare. Nu rămâne nimic în urmă decât amintirea unei plăceri sau luxul unui regret. Singura modalitate de a scăpa de tentație este să îi cedezi. Daca îi vei rezista, sufletul ți se va îmbolnăvi de nostalgia unor lucruri pe care și le-a interzis, de aceea legile lui monstruoase au făcut să apară monstruos și nelegiut”,

    „Frumusețea este o formă a geniului – este superioară geniului, pentru că nu cere să fie explicată. Aparține datelor esențiale din lume, cum sunt lumina soarelui sau primăvara sau reflectarea în ape întunecate a acelei scoici argintii pe care o numim lună. Nu poate fi supusă întrebărilor. Are dreptul ei divin de suveranitate. Pe cei care o posedă îi face prinți. Uneori oamenii spun că frumusețea e superficială. Dar cel puțin nu e pe atat de superficială pe cât e gândirea. Pentru mine frumusețea este minunea minunilor. Este superficială doar pentru oamenii care nu judecă după aparențe. Adevăratul mister al lumii este vizibilul, nu invizibilul. Degenerăm și devenim păpusi hidoase, bântuite de amintirea pasiunilor de care ne-am temut atât și de tentațiile rafinate cărora nu am avut curajul să le cedăm”.

    Iată câteva paragrafe extrase aleator din romanul său. În mod evident, pentru modul de gândire a societății secolului al XIX-lea, care trăia după „regula etichetei”, cuvintele respective aveau efect de combustibil.

    Însă controversa scrisului lui Wilde nu s-a oprit cu „Portretul lui Dorian Gray”. După el, a urmat perioada pieselor de teatru, precum „Salome”, „Ce înseamnă să fii onest”, sau  „O femeie fără importanță”, care fiecare, într-un fel sau altul, a roșit obrajii publicului din sălile de teatru londoneze.

    În ceea ce privește viața sa personală, declinul a început în anul 1891, când, fiind deja căsătorit și cu copii, l-a cunoscut pe lordul Alfred Douglas, care i-a devenit în scurt timp amant. În urma descoperirii că este homosexual, lucru inimaginabil de scandalos în vremurile acelea, a fost părăsit de către soție, iar în 1895 tribunalul l-a condamnat la 2 ani de închisoare pentru ofensă la moralitatea publică. Eliberat în 1897, ultimii ani ai vieții și i-a petrecut la Paris, ascuns de lume, în izolare totală, tot acolo găsindu-și și sfârșitul în 30 noiembrie 1900, la doar 46 de ani, suferind de meningită cauzată de o infecție.

    Astăzi, Oscar Wilde este un simbol al dandismului și decadentismului, epigramele, romanul și piesele sale de teatru fiind în continuare extrem de populare. Iar datorită stilului său de viață, Wilde a devenit, după a doua jumtate a secolului al XX-lea, o emblemă pentru comunitatea gay.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.