vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    În 6 și 7 octombrie se vor decerna premiile Nobel pentru știință. Află cine sunt favoriții nominalizați

    de Special Arad | 4 octombrie 2014, 9:34 AM | Internaţional

    0

    Oamenii de știință care au descoperit mecanismul moleccular care stă la originea durerii, LED-urile organice care iluminează ecranele telefoanelor mobile de utlimă generație și o nouă stare cuantică a materiei se numără printre favoriții ediției din acest an a premiilor Nobel, conform analiei anuale publicate de Thomson Reuters. 

    Previziunile, anunțate la sfârșitul săptămânii trecute, au fost formulate de divizia Intellectual Property & Science (IP&S) a trustului media Thomson Reuters. Începând cu anul 2002 și până în prezent, aceștia au prevăzut cu acuratețe 35 de laureați ai premiilor Nobel.

    De această dată, analiștii au preconizat șapte posibili laureați la categoriile Medicină și Fizică și opt la categoria Chimie. Comitetul Nobel alege un număr maxim de 3 laureați în fiecare domeniu.

    Pentru premiul Nobel în Medicină, care va fi anunțat la 6 octombrie la Stockholm, analiștii au în vedere o serie de decoperiri dintre care unele au fost realizate în umră cu mai multe decenii.

    Unul dintre favoriți este David Julius de la Universitatea California din San Francisco, care a descoperit receptorul celular pentru capsaicina din ardeiul iute la sfârșitul anilor 90. El a stabilit modul în care acest receptor celular este activat de capsacină, declanțând reacția de iuțeală și disconfort speccifică consumului de ardei iuți.

    Descoperirile realizate de alți trei favoriți au răsturnat preconcepția că oamenii sunt în proporție de 99% similari la nivelul ADN-ului. În anul 2004, unul dintre cei trei, Michael Wigler, de la Laboratorul Cold Spring Harbor, a descoperit că mai mult de 10% din genomul uman conține ADN care este duplicat ca și când „fotocopiatorul biologic uman ar fi luat-o razna”. O serie de astfel de variații genetice sunt asociate autismului, schizofreniei și altor maladii grave.

    De asemenea, anul acesta ar putea reprezenta și încununarea unor descoperiri din perioada de început a geneticii moleculare – în special descoperirile realizate de James Darnell și Robert Roeder de la Universitatea Rickefeller și de Robert Tijan de la Universitatea California din Berkely, despre modul în care ADN-ul este transcris în celule astfel încât să poată produce sinteza de proteine.

    Premiul Nobel pentru Fizică ar putea să fie atribuit, de asemenea, pentru descoperiri mai vechi de zece ani. Acest premiu va fi anunțat la 7 ocombrie. Unul dintre marii favoriți este Charles Kresge de la compania petrolieră Saudi Aramco, care a inventat în 1992 sitele moleculare folosite în prezent pe post de cataliatori industriali.

    În cazul Chimiei, Ching Tang de la Universitatea Tehnologică din Hong Kong și Steve Van Slyke, reprezentant al companiei start-up Kateeva Inc. din Silicon Valey, se numără printre favoriți pentru inventarea LED-urilor organice, omniprezente în telefoanele mobile inteligente, tablete și televizoarele de înaltă definiție

    Sursa: Romedic.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.