Împrumutul total pentru anul 2020 al României a crescut la peste 138 de miliarde de lei

  de Special Arad | 2 septembrie 2020, 8:24 AM | Naţional

  0

  Pentru că la cea de-a doua rectificare bugetară a fost majorat deficitul la 8,6% din PIB, asta înseamnă că și necesarul de finanțare (refinanțarea datoriei existente plus deficitul) a trebuit majorat. Așadar, dacă anterior era vorba de 120 miliarde lei, se pare că acum suma este de 138,5 miliarde lei, respectiv o creștere de 15,4%, reiese dintr-un document al Ministerului Finanțelor.

  Practic asta este suma totală de împrumut pentru anul acesta, respectiv rostogolirea datoriilor scandente și noile împrumuturi pentru acoperirea deficitului.

  Împărțită pe cele două componente:

  Deficit bugetar: 91 miliarde lei

  Datoria refinanțată: 47,5 miliarde lei

  Din cele 138,5 miliarde lei, suma planificată a fi atrasă de pe piața internă ar fi de 80 miliarde lei.

  Documentul semnat de Florin Cîțu spune la final că: Ministerul Finanțelor Publice va menține abordarea flexibilă în realizarea procesului de finanțare în anul 2020, pentru a reacționa adecvat la potențiale modificări în evoluția condițiilor de piață și comportamentul investitorilor și va continua politica de menținere a unei rezerve financiare în valută la dispoziția Trezoreriei Statului la un nivel confortabil care să acopere până la patru luni din necesarul brut de finanțare.
  De precizat că atunci când s-a realizat bugetul pe 2020, necesarul de finanțare era de 86,9 miliarde lei.
  sursa: Hotnews.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.