Enola Day – Auf Wiedersehen, Klausi, du bist eine kleine… Nachtmusik
Bine, șvabii mei din Sânleani spuneau nițel altfel când doreau să te atenționeze fără supărare că ai pășit dincolo de granița bunului simț. Am mai scris câte ceva pe aici despre asta, prilejul de acum este legat de evenimentul de duminică, cel care se va continua în mod sigur la început de Decembrie și care înseamnă și sfârșitul începutului pentru Klaus Werner Johannis. Un început care se derulează de câțiva ani și se va termina în trombă prin retragerea lui Klausi la pălățelul care i se pregătește în București.
Însă adevăratul motiv pentru care încep cu Johannis este documentarul realizat de Recorder despre „domnia” sa de la Cotroceni. De fapt un film documentar în toată regula, de o calitate ieșită din comun mai ales prin combinația rafinată a tehnicii jurnalistice cu cea a cinematografiei. Rezultatul este pe măsură, la ora la care scriu numărul celor care au vizionat filmul se apropie de un milion și jumătate și numărătoarea nu se oprește.
Vă recomand celor care nu l-ați văzut până acum, nu de alta, dar filmul la care tocmai vă uitați poate fi reluat oricând sau înlocuit cu altul. Online-ul este fără limite în această privință. Ce ne spune documentarul Recorder? Păi, multe știute, unele neștiute, însă impresia finală este copleșitoare: am înghițit-o din nou, am avut un deceniu marcat de un președinte ales cu entuziasm care s-a dovedit, în anumite aspecte, mai penibil decât cei pe care nu i-am ales și nu-i vom alege niciodată.
O mare dezamăgire acest Johannis, asta este de fapt problema, un neamț de la care o țară întreagă aștepta „lucrul bine făcut” și s-a ales cu acele lucruri făcute la șmecherie de care tocmai voia să scape alegându-l pe el. Documentarul nu insistă pe ce va urma după Klaus, dar dacă te uiți atent la datele și circumstanțele furnizate, e relativ simplu să îți dai seama. De fapt, pentru mine, cel puțin, asta a fost esențială, confirmarea de către cei de la Recorder a bănuielii mele mai vechi că al nostru Klausi se are bine, chiar foarte bine cu serviciile secrete.
Și nu doar atât, se și folosește de ele în modul cel mai puțin democratic cu putință, ajungând astfel ca, prin ocolirea mecanismelor democratice, serviciile secrete să funcționeze ca niște pârghii de consolidare și creștere a puterii sale într-un mod foarte asemănător cu procedurile din vremurile pe care le credeam uitate.
E chiar mai rău, după cum reiese din documentar: sistemul politic este controlat și dirijat prin metode de poliție politică, politicienii sunt aleși, de fapt, de două ori: odată de electorat și a doua oară de SRI, SPP, Doi și un sfert și alte asemenea organisme născute direct și fără probleme din vechea Securitate. Văzute de aici, alegerile care se declanșează duminica au o miză ascunsă șmecherește, dar uriașă.
Alegerea reală, adevărată, nu cea trâmbițată prin toate formele de propagandă și manipulare, este între Johannis și ai lui și altceva, având în vedere că trei din candidați sunt în mod evident creații de ale lui Klaus Werner, având rolul și rostul să prelungească situația creată în cei zece ani de domnie a sibianului. Este vorba înainte de toate de Ciolacu, cel care reprezintă acel PSD cu care, cel puțin în primul mandat, Johannis era la cuțite, dar cu care s-a înțeles de minune în cel de al doilea mandat.
E vorba de generalul Ciucă, scos din ranița de campanie la momentul oportun, iar în cele din urmă e vorba de Simion, o creație a serviciilor în cea mai bună tradiție. Ar mai fi și Geoană, cel fără de prihană, spălat la NATO, dar venit tot din cotloanele serviciilor și el. Ei, de aici încolo lucrurile devin clare pentru cine vrea să înțeleagă și nu se pierde în manipulările fără de sfârșit ale celor care joacă hora politică pe zâmbetul parșiv al lui Klaus Johannis.
Altfel spus, formulat nițel poetic, Klaus Johannis a fost pentru o scurtă vreme visul de schimbare adevărată a românului conștient de ce se întâmplă, care sunt adevăratele probleme, nu cele vânturate la emisiunile electorale de la televiziunile controlate. Problema cea mare fiind prelungirea pe nesimțite a apucăturilor vechi, antidemocratice, cultivarea unei puteri controlate doar strict formal de electorat, respectiv de mecanismele unei democrații pe bune și eficiente.
Însă visul Klaus Werner Johannis s-a dovedit pe nesimțite o nălucă transformată foarte repede într-un coșmar, un sunet nocturn care nu te lasă nici să dormi, nu să mai și visezi vrute și nevrute. Este cât se poate de evident că electoratul are la ora actuală o singură sarcină: să schimbe sistemul putred, parazitând pe deprinderile care vin chiar și din vremea lui Ceaușescu, să aleagă oameni, care chiar dacă sunt începători și neinițiați în tainele puterii, sunt hotărâți să schimbe sistemul, să introducă mecanisme de democrație reală.
Orice altceva înseamnă demagogie, manipulare, propagandă în interesul clicii care a acaparat puterea și se folosește de ea, cu asistența băieților cu ochi albaștri, în jocurile sale murdare și în interes propriu. Grea și complicată sarcină.
Dar nu imposibilă!
Comentariile portalului
Gresit,. Cei care se zvârcolesc in chinuri sunt cei de teapa dumitale, voi sunteți fanatizați și va comportați ca atare. Voi sunteți purtătorii Icoanei (...)
Invitații neoficiale?🤣 Mitomanul sigur are o invitație neoficiala, nu-i așa? I-or fi dat-o extraterestrii. Nu știu nimic, dumneavoastră sunteți superior, cunoscător, moralist, atoateștiutor sigur ș (...)
... una, doua/doi si trei, ka kand se numere, no'. (Z. Stancu - Descultzzz)."