duminicã, 10 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Hotărârea Comitetului Local pentru Situații de Urgență privind măsurile pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID -19 în municipiul Arad

  de Special Arad | 20 noiembrie 2020, 10:18 AM | Coronavirus | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Comunicat. Hotărârea privind aprobarea unor măsuri în vederea aplicării Hotărârii nr. 74/2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al Județului Arad, analizarea situației epidemiologice și stabilirea unor  măsuri suplimentare pentru  limitarea, prevenirea și combaterea  efectelor pandemiei de COVID -19 în municipiul Arad.

  Art.1 Se actualizează componența Grupul de Lucru Operativ (G.L.O.), constituit pentru a gestiona, propune și coordona măsurile ce se impun în funcție de evoluția fenomenului determinat de noul coronavirusSARS- CoV-2, în următoarea formație:

  Președinte:-     – Călin Bibarț – Primarul Municipiului Arad

  Membri:           – Penzes Iuliu Gheorghe – Direcția de Sănătate Publică

  – LilioaraStepănescu -Secretarul General al Municipiului Arad

  – Bogdan Boca – Administrator Public al Municipiului Arad

  – Oana Pârvulescu – Direcția de Asistență Socială Arad

  – Sorina Ila – S.P.C.L.E.P. Arad

  – Toma Adrian – Direcția Generală Poliția Locală

  – Liliana Florea – Direcția Edilitară

  – Elena Portaru – Direcția Tehnică

  – Rodica Lucian – Inspectoratul Școlar Județean Arad

  – Claudiu Godja –  Compania de Transport Public SA Arad

  – Stelian Nistor – Târguri Oboare Piețe Arad SA

  Art.2 Organizarea și desfășurarea activității, cu public sau fără public, în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau de concerte, a spectacolelor de tip drive-in, a concertelor, spectacolelor, festivalurilor publice sau private, a altor evenimente culturale este interzisă  pe întreg teritoriul administrativ al Municipiului Arad, pe perioada stării de alertă, atât timp cât incidența cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile depășeste valoarea de 3 la 1000 de locuitori.

  Art.3 Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 pe întreg teritoriul administrativ al Municipiului Arad, se instituie măsurile și acțiunile obligatorii în timpul evenimentelor/întrunirilor/acţiunilor aferente campaniei electorale și procesului electoral în vederea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, așa cum sunt prevăzute la art.3 din anexa nr.2 din H.G. nr.967/2020.

  Art.4 Pe întreg teritoriul administrativ al Municipiului Arad, transportul rutier se desfăşoară cu respectarea măsurilor şi restricţiilor referitoare la igiena şi dezinfecţia mijloacelor de transport persoane, procedurile şi protocoalele din interiorul mijloacelor de transport, gradul şi modul de ocupare a mijloacelor de transport, regulile de conduită pentru personalul operatorilor şi pentru pasageri, precum şi privitor la informarea personalului şi pasagerilor, în scopul prevenirii contaminării pasagerilor şi personalului ce activează în domeniul transportului rutier.

  Art.5 Operatorii de transport în comun, care își desfășoară activitatea pe teritoriul administrativ al Municipiului Arad precum și cei care desfășoară activitate de transport persoane în regim de taxi sau rent a car, vor îndeplini următoarele măsuri, după caz:

  1. a) respectarea capacității maxime ale mijlocului de transport și a distanțării fizice dintre pasageri precum și verificarea portului corect a măștii;
  2. b) curățarea, spălarea și dezinfecția zilnică a interiorului mijloacelor de transport persoane;
  3. c) afișarea la loc vizibil în autogară, puncte de îmbarcare, mijloace de transport, a regulilor de igienă pentru combaterea răspândirii  coronavirusuluiSARS- CoV-2;
  4. d) igienizarea grupurilor sanitare din autogări, prin curățare, spălare și dezinfecție, precum și dotarea acestora cu materiale pentru igiena individuală;
  5. e) transportul clienților în regim de taxi se va efectua doar in număr de max. 2 persoane și doar pe bancheta din spate a autoturismului.

  Art.6    (1) Administratorii piețelor vor intensifica măsurile de verificare a respectrii măsurile de prevenire (purtare corectă a măștilor, dezinfecție, igienă, distanțare fizică, curățarea periodică a suprafețelor de contact, mânere, mese, balustrade etc. cu soluție dezinfectantă, limitarea numărului de persoane în spații publice închise, termometrizarea persoanelor și triajul observațional etc);

  (2) Magazinele alimentare, nealimentare, supermarket-urile, hypermarket-urile, magazinele de cartier, inclusiv magazinele din centrele comerciale, indiferent de produsele comercializate sau de serviciile prestate, au obligația de a lua măsurile necesare pentru a preîntâmpina aglomerările de persoane din interior sau din zona caselor de marcat astfel încât să se asigure circulația liberă între clienții așezați la rând și cei care se deplasează între standuri. Dacă se constată că numărul clienților din interiorul magazinelor este prea mare, administratorul acestuia are obligația de a limita accesul clienților în interior.

  Art.7 Asociațiile de proprietari vor asigura igienizarea și dezinfecția spațiilor comune din condominii.

  Art.8(1) Direcția Generală Poliția Locală Arad va intensifica măsurile de  punere în aplicare a planului localde monitorizare a respectării și aplicării regulilor stabilite pentru limitarea transmiterii virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul administrativ al Municipiului Arad, pe toată perioada stării de alertă.

  (2) Direcția Generală Poliția Locală Arad  va intensifica măsurile și acțiunile de monitorizare, verificare, prevenire, control, aplicare de sancțiuni contravenționale și propuneri de măsuri complementare, în următoarele direcții de acțiune, fără a se limita la acestea:

  -respectarea obligației de purtare a măștii în toate zonele publice închise sau deschise;

  -respectarea obligației de purtare a măștii de angajații agenților economici la schimburile de ture, precum și în cursul transportului angajaților în și dinspre locul de muncă;

  -verificarea obligațiilor ce revin administratorilor piețelor, în general și ai celor agro-alimentare,în special, precum și operatorilor economici, care au ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul,  de a respecta măsurile de prevenire (purtare corectă a măștilor, dezinfecție, igienă, distanțare fizică, curățarea periodică a suprafețelor de contact, mânere, mese, balustrade etc. cu soluție dezinfectantă, limitarea numărului de persoane în spații publice închise etc);

  -verificarea măsurilor privind circulația persoanelor pe întreg teritoriul administrativ al MunicipiuluiArad;

  -verificarea obligaţiei pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00-21,00;

  -verificarea obligațiilor ce revin operatorilor economici, de respectare a condițiilor dispuse de lege și alte acte normative în legătură cu măsurile de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 și, dacă este cazul, aplicarea măsurilor contravenționale și solicitarea suspendării temporare a autorizației de funcționare în condițiile legii;

  -alte măsuri prevăzute de lege.

  Art. 9 În toate unitățile farmaceutice aflate pe teritoriul administrativ al Municipiului Arad, se limitează accesul persoanelor în interior, la un număr egal cu cel al ghișeelor deschise.

  Art. 10 Activitatea cabinetelor medicale individuale aflate pe întreg teritoriul administrativ al Municipiului Arad, se va desfășura cu programarea prealabilă a pacienților și interzicerea staționării în zonele de așteptare din interiorul acestora, la maxim 1 persoană.

  Art. 11 Reprezentanții cultelor religioase vor face publice, la sfârșitul slujbelor religioase, măsurile privind prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS CoV-2, respectiv: obligativitatea purtării corecte a măștii în toate spațiile publice închise sau deschise, respectarea păstrării distanței fizice și a măsurilor de igienă sanitară.

  Art. 12 Reprezentanții Poliției Române, Jandarmeriei Române și ai Direcției Generale Poliția Locală Arad, vor intensifica activitățile de control ale măsurilor de prevenire și combaterea răspândirii virusului SARS CoV-2 în toate zonele din municipiul Arad în care se semnalează aglomerări de persoane, precum și în zonele în care se află locuințe sociale.

  Art. 13 Pe timpul sezonului rece, Direcția de Asistență Socială va asigura cazarea persoanelor fără adăpost la adăpostul de noapte din str. 6 Vânători și va identifica spații suplimentare de cazare pentru aceste persoane.

  Art. 14 Prezenta hotărâre se completează cu prevederile Hotărârilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al Județului Arad, precum și cu prevederile  Hotărârii Guvernului nr.967/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi cu alte acte normative în vigoare.

  Art. 15 Prezenta hotărâre se aduce la cunoștința Centrului Operațional al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al Județului Arad, Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenție, precum și celor interesați.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.