„Haideţi că ne omoră ţiganii”. După ce au fost prinși la furat de proprietari, un grup de romi au chemat întăriri și i-au luat la bătaie

  de - | 7 iulie 2018, 12:49 PM | Regional

  2

  Trei bărbaţi au ajuns la spital, în urma unei bătăi care a izbucnit vineri seară în Borod. Doi ţigani, surprinşi la furat de către proprietarii unei case, şi-au chemat întăriri, iscându-se o bătaie în toată regula. Zeci de oameni s-au adunat în faţa Primăriei, nemulţumiţi de faptul că actele antisociale ale romilor par de neoprit.

  Întâmplarea a fost sesizată ziarului BIHOREANUL de o localnică, Floare Peşteleu. “Doi băieţi au surprins ţigani la furat în casa lor şi i-a scos din curte afară, cu ceartă. Imediat au venit toţi ţiganii peste ei. Cei doi băieţi şi tatăl lor, proprietarii casei, au fost bătuţi, i-au nenorocit ţiganii, au fost luaţi de ambulanţă”, a precizat localnica.

  Aflând de scandal, numeroşi localnicii au sărit în apărarea “românilor”. “Băieţii, când au văzut că vin grămadă, au sunat: “haideţi că ne omoră ţiganii”. Zeci de mii de plângeri sunt la postul de Poliţie Borod. Nu se ia nici o măsură împotriva lor. Fură, înjură, primesc ajutoare sociale, nimeni nu poate să le facă nimic. Bat animalele la păşune, ni le fură… E ca-n vestul sălbatic aici. Dacă vreun român zice ceva, îi dă în cap”, a mai precizat localnica.

  Revoltaţi, imediat după incident, zeci de localnici s-au strâns în faţa Primăriei din Borod, protestând faţă de faptul că, zic ei, autorităţile nu fac nimic ca să-i protejeze faţă de actele antisociale.

  „Nu ştim unde e primarul, nu e aici. Suntem cam 40 de persoane în fața primăriei, aşteptăm televiziunile, să ne audă şi pe noi cineva, că aşa nu se mai poate”, a mai spus Floare Peşteleu.

  Între timp, poliţiştii din Borod au mers la locul bătăii, pentru a preleva probe.

  Proprietarii casei prădate – un bărbat şi cei doi fii ai săi – au ajuns la Spitalul Judeţean din Oradea. “Trei persoane au fost transportate la UPU, cu două maşini ale Ambulanţei şi un echipaj de prim ajutor al SMURD. Toate cele trei persoane au leziuni uşoare, mici plăgi şi contuzii”, a declarat dr. Hadrian Borcea, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor şi SMURD.

  La Poliţie, nu la Primărie

  Contactat de BIHOREANUL, primarul din Borod, Sorin Petru Sarca, a confirmat că în comună e scandal, dar a spus că oamenii s-au adunat în fața postului de Poliție, și nu în fața Primăriei, situată chiar lângă aceasta, cerând deci socoteală oamenilor legii.

  Întrebat de reporter cum răspunde acuzațiilor că nu ia măsuri pentru a potoli comunitatea romă, primarul a spus că „o să răspund la fiecare acuzație în parte, dar vreau să le aud de la oameni, nu de la dumneavoastră”. „În orice localitate, primul de vină e edilul. Eu am fost anunțat de incident, am ieșit și eu aici, cu oamenii, suntem în fața postului de Poliție. Am chemat șeful de secție, căci inițial a fost doar o patrulă”, a declarat Sarca.

  Despre informațiile că romii comit mai multe fărădelegi în Borod, edilul a spus: „Cu privire la comunitățile de romi, le cunoaștem foarte bine calitățile. Nu sunt de ieri, de azi”. Sarca a subliniat, însă, că au mai fost incidente de acest gen în comună şi în „2013 și 2014”.

  Edilul a confirmat că o bună parte din membrii comunității rome primesc ajutoare sociale. „Primăria e doar un instrument intermediar. AJPIS (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială – n.r.) se ocupă. Legea e de așa natură că permite alocarea acestor ajutoare. Nu la primar sunt problemele”, a spus Sarca, înainte de a încheia conversația.

  S-a deschis dosar penal

  Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu, a transmis vineri seara primele date despre bătaia în care ar fi fost implicaţi în total 14 persoane, toate din localitatea Borod, dintre care 4 au fost agresate, 3 fiind transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

  Potrivit comisarului Dinu, scandalul ar fi fost declanşat după ce trei minori ar fi fost surprinşi, în această după-amiază, într-o livadă de meri din localitate. “În conflict au fost implicate două familii, respectiv cea a proprietarului livezii şi cea a minorilor”, a comunicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

  Poliţiştii au deschis dosar penal în caz şi efectuează cercetări pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi loviri sau alte violenţe. “Se fac investigaţii pentru stabilirea participaţiei fiecăreia dintre persoanele implicate, urmând a fi luate măsuri în consecinţă”, a mai spus comisarul Dinu.

  Ancheta de la faţa locului a fost coordonată chiar de şeful Inspectoratului de Poliţie Bihor, comisarul şef Alin Haniş, care a ajuns la Borod în jurul orei 21 şi care a dispus, potrivit purtătoarului de cuvânt, ca “toate aspectele semnalate de cetăţeni să fie verificate”.

  sursa: ebihoreanul

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Romanii prind tiganii IN CASA, politistii scriu in livada. E jaf ce-au facut tiganii, cum naiba sa fie incadrat jaful la tulburarea linistii si ordinii publice, ca si cum s-ar fi injurat undeva pe strada? Oamenii au fost batuti la ei in casa, iar politia o sa ii scape pe tigani cu o amarata de amenda, pe care nu o vor plati oricum. POLITIA ROMANA E MANA IN MANA CU INFRACTORII SI CRIMINALII! POLITIA E INTOTDEAUNA DE PARTEA INFRACTORILOR! POLITIA INTIMIDEAZA VICTIMELE SA ISI RETRAGA PLANGERILE, AMENINTANDU-LE. NIMENI NU FACE NIMIC.

   +7 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.