O nouă unitate de producție inaugurată la fabrica HAI de la Chișineu-Criș
Fabrica HAI de la Chișineu-Criș are o unitate de producție nouă și un nou centru logistic. Este vorba despre a cincea presă de exrudare din fabrică și prima linie de extrudare complet nouă instalată la Chișineu-Criș. Centrul logistic și presa au fost inaugurate în prezența unui număr mare de invitați.
La eveniment au participat europarlamentarul Gheorghe Falcă, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, deputatul Sergiu Bîlcea, Gheorghe Seculici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, Flavius Chereji, primarul în funcție al orașului Chișineu-Criș, Ovidiu Guleș, primarul ales, precum și numeroși alți invitați.
Echipamentele constau într-o presă de 10” de 40 MN forţa, cu răcire aer intensivă, doua pullere cu ferăstrău zburător, masa de ieşire de 60 m, ferăstrău care permite debitarea profilelor între 2.000 mm până la 13.800 mm, cu stivuire automată a profilelor, două cuptoare de îmbătrânire şi o linie semiautomată de ambalare.
Presa este alimentată în mod semiautomat de magaza de bare, furnizată de firma Extrutech, cu tehnologie de recuperare energie cuptor pe gaz cu preîncălzire şi spălare bare cu apă caldă, cuptor de gaz pentru preîncălzire bară şi cuptor de inducţie pentru încălzire finală.
De menționat că linia de extrudare a produs de la pornire – începutul anului 2024 – până azi, peste 3.000 de tone de profile cu o rată de recuperare de 83%. Capacitatea totală de producţie în model de patru schimburi va fi de 20.000 tone profile AL extrudate/an cu o rată de recuperare de 85%.
În aceeași etapă de creștere a capacităţii de producţie fabrica HAI EXTRUSION a mărit şi suprafaţa dedicată pentru zona de producţie şi departamentul logistic.
Astfel, în ultimele 12 luni au fost construite opt clădiri noi, cu o suprafaţă totală de 31.183,18 mp şi a fost mărită suprafaţa platformelor cu peste 6.000 mp. În aceste condiții, suprafața de producţie şi spaţii auxiliare a crescut de la 25.068 mp la 56.251.18 mp construiţi, investițiile aferente în achiziţia de echipamente şi construcţii. ridicându-se la peste 41 milioane de euro.
Capacitate de producție – aproape 50.000 de tone
Claudius Thellmann, director HAI România, susține că în urma investițiilor, capacitatea de producție a fabricii a ajuns la aproape 50.000 de tone.
„Am preluat fabrica de la Chișineu-Criș într-o perioadă foarte grea, în pandemie. Nu am avit decât un singur scop, acela de a mări producția. Am investit o sumă semnificativă încă din pandemie și am dublat capacitatea de producție, după care cu investiția realizată recent am ajuns să avem o capacitate de aproape 50.000 de tone”, a declarat Claudius Thellmann.
„Investițiții uriașe în perioade dificile”
La rândul său, Rob van Gils, CEO HAI Group, a vorbit despre viziunea HAI cu privire la fabrica de la Chișineu-Criș și a cerut sprijin din partea autorităților pentru companiile care lucrează în producție și doresc să se dezvolte. „HAI are o istorie bogată deja în România. Am început în 2009, iar proiectul de la Sântana a început prin Greenfield, în 2010. S-au întâmplat multe de atunci. De asemenea, s-au întâmplat multe dim 2020 de când am cumpărat fabrica de aici. În total, începând cu anul 2020 am investit la Chișineu-Criș 70 de milioane de euro. E o investiție semnificativă. Am făcut aceste investiții fără a beneficia de niciun fel de subvenții. În total, din 2009 am investit în România, în județul Arad, 170 de milioane de euro, fără vreo subvenție relevantă. Am făcut aceste investiții pentru că am crezut în succesul proiectelor noastre. Am făcut investiții uriașe în perioade dificile, cum a fost perioada pandemiei”, a spus Rob van Gils, care la final le-a mulțumit tuturor celor care au fost implicați în realizarea acestui proiect, realizat într-un timp record.
În continuare, dr. Markus Schober, MBA, COO HAI Group a făcut o prezentare de sustenabilitate și a tehnologiei folosite. „Pentru o astfel de realizare avem nevoie de furnizorii potriviți, drept pentru care vreau să le mulțumesc tuturor furnizorilor.
Este un proiect important pe care l-am finalizat în 18 luni”, a menționat dr. Markus Schober.
La final, europarlamentarul Gheorghe Falcă a ținut să felicite comunitatea de la Chișineu-Criș pentru investiția care aduce noi locuri de muncă. „Ca om care am lucrat 19 ani în administrația locală, dintre care 15 în calitate de primar al municipiului Arad, vreau să știți că cea mai mai mare realizare a unui om politic sunt locurile de muncă pentru cetățeni. De aceea, comunitatea din Chișineu-Criș trebuie să fie mândră pentru această investiție, pentru parcursul comunității și al județului nostru. Ne bucurăm de această investiție, suntem parteneri cu HAI de 16 ani. Felicitări pentru această investiție, felicitări comunității din Chișineu-Criș”, a spus Gheorghe Falcă.
(P)
Comentariile portalului
Pentru o corectă informare, în acest proiect nu este firma Pro Arhitectura. Proiectul, aşa cum am amintit, e câştigat de firma Elsaco din Botoşani, care a realizat (...)
Încă o tâmpenie a ,,băieților deștepți,,din energie executanți fideli ai ordinelor primite de la Bruxelles! Să plătești încălzirea așa (...)
Stați liniștit/ă că aflăm care este adevărul și-l vom prezenta într-un alt material. Ciudat este faptul că până astăzi nimeni nu ne-a comunicat nimic, (...)