joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Gyuszi Balint: „Sunt meciuri în care avem totul de pierdut”

  de Lucian Dănilă | 23 februarie 2023, 7:39 PM | Sport

  0

  UTA joacă mâine seară de la ora 20.30 împotriva liderului din Superliga, Farul Constanța, echipă antrenată și patronată de legendarul Gică Hagi. Pentru Bătrâna Doamnă începe o serie infernală în care va întâlni patru dintre echipele care se bat pentru titlul de campioană, Farul, CFR, FCSB și Craiova.

  Sunt meciuri foarte dificile, dar situația din clasament a grupării arădene o face să lupte din răsputeri să obțină puncte astfel încât să înceapă play-out-ul cu un număr de puncte care să îi permită să spere la salvarea de la retrogradare.

  Primul astfel de examen este chiar în fața liderului Farul. O victorie a echipei arădene ar putea să ducă la schimbarea ierarhiei în vârful clasamentului și în etapa viitoare UTA să fie în situația de a întâlni din nou liderul, CFR Cluj, în funcție și de ce rezultat va obține echipa lui Dan Petrescu în această etapă.

  Un meci împotriva liderului campionatului nu poate fi decât unul dificil, un meci complicat. Știm cu toții, Farul este o echipă care se bazează foarte mult pe un joc de posesie, bazat pe faza ofensivă, dovadă stau și numărul de goluri marcate. Au fost și meciuri în care au excelat pe partea de joc colectiv, dar au fost și partide decise de execuții individuale sau de randamentul mult peste medie al unor jucători. Întâi se vede pe cifrele și pe evoluția lor, așa că trebuie să îi blocăm atât pe joc colectiv, cât și la nivel de individualități. Analizând un pic structura primului 11, vedem că acesta e construit în jurul unui nucleu solid pe axul central, cu jucători cu mare experiență, începând de la portar și terminând cu atacanții. Și mă refer la Aioani, Larie, Artean, chiar Băluță, plus, bineînțeles, Denis Alibec.

  Nu i-aș uita nici pe Nedelcu, un jucător de gabarit sau pe Louis Munteanu, un atacant puternic, de pătrundere, după care apar jucători foarte rapizi în flancuri. Deci este o echipă foarte, foarte bine structurată, cu jucători cu experiență, lângă care apar tinerii care deja au confirmat la nivelul primei ligi. Este clar că ne așteaptă un meci foarte dificil, în care trebuie să jucăm la cel mai bun nivel al nostru dacă vrem să obținem un rezultat bun. În primul rând din punct de vedere fizic trebuie să le facem față, iar asta înseamnă că vom fi nevoiți să alergăm foarte mult și să câștigăm mai multe dueluri decât ei. Bineînțeles, trebuie să stăm bine din punct de vedere tehnico-tactic și pe partea defensivă, să ne apărăm foarte bine cu toate liniile și să încercăm să le blocăm această construcție progresivă, acest joc de posesie, ținându-i departe de poarta noastră. În fine, în astfel de dueluri trebuie eliminate total greșelile personale, căci o echipă ca Farul te taxează imediat”, spune Gyuszi Balint, antrenorul echipei arădene.

  Ca antrenor, Balint nu a pierdut niciun meci atunci când l-a avut ca adversar pe banca adversă pe Gică Hagi.

  Mă bucur că am un palmares, să zic, pozitiv în meciurile cu Gică Hagi, dar statistica nu contează, căci nu o să fie un duel între între Hagi și Balint. Eu încerc să-l citesc pe Gică, până la urmă este un proces continuu de analiză, este o sarcină obligatorie pentru noi, antrenorii. Iar eu am văzut în ultima perioadă că jocul celor de la Farul a fost cumva adaptat și în funcție de adversar. Este doar un detaliu din tot ceea ce privește pregătirea unui joc, dar nu putem să raportăm această partidă la un duel între Balint și Hagi. Din punctul meu de vedere, am foarte, foarte mult de muncă pentru a ajunge la nivelul lui Gică Hagi, am un respect uriaș pentru Gică Hagi, pentru tot ce a făcut ca antrenor, ca fotbalist. Până la urmă, important este ce face UTA împotriva Farului, nu Balint împotriva lui Gică Hagi”, a continuat Balint.

  Sunt meciuri în care avem totul de pierdut. Eu am spus-o de multe ori, în situația în care suntem, nu trebuie să ne uităm la adversar. Da, sunt adversari mult mai puternici și din perspectiva punctelor și din perspectiva jocului pe care îl prestează, dar, indiferent de echipa care o avem în față, noi trebuie să abordăm jocul la victorie. Câteodată ne iese, alteori poate nu, dar cu gândul ăsta o să intrăm pe teren și în meciul de vineri seară. Eu consider că asta este frumusețea fotbalului. Până la urmă, și pentru mine este mult mai ușor, pentru că jucătorii cumva se motivează de la sine. Nu trebuie să stau în mijlocul lor, să încerc să-i fac să înțeleagă cât de important este să jucăm și să fim foarte montați, foarte capacitați împotriva unor astfel de adversari. Jucăm în nocturnă, sper eu în fața unui stadion plin, ce poate fi mai frumos? Da, poate fi mai frumos ca la finalul celor 90 de minute să ne bucurăm pentru câștigarea celor trei puncte, dar, din toate punctele de vedere, jucătorii sunt doar cu gândul de a intra pe teren și de a obține toate punctele puse în joc”, a continuat antrenorul echipei arădene.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.